Szerző: Hlács Ferenc

2014. december 23. 12:00

Új Chromebookkal állt elő a HP

Új Chromebookot adott ki a HP: az érintőkijelzővel és NVIDIA Tegra K1 processzorral felszerelt Chromebook 14 G3 Touch már megvásárolható a gyártó weboldalán.

Még éppen karácsony előtt egy új Chromebookot dobott piacra a HP. A vállalat legújabb Chrome OS-t futtató notebookja HP Chromebook 14 G3 Touch névre hallgat - ebből már bizonyára többen kitalálták, hogy egy 14 hüvelykes készülékről van szó, amelyet a gyártó érintőkijelzővel is felszerelt.

A cég új laptopja kategóriájában egészen tisztességes hardvert tudhat magáénak: a 14 hüvelykes, WLED háttérvilágítással felszerelt panel felbontása 1920x1080 pixel, ami körülbelül 157 PPI-s pixelsűrűséget jelent. Az eszközben az NVIDIA legújabb mobil processzora, a Tegra K1 dolgozik, négy Cortex-A15 maggal, 2,3 gigahertzen, amely mellé 4 gigabájt 1600 megahertzes DDR3 RAM társul.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A 32 gigabájt eMMC belső tárhely nem túl nagy, ugyanakkor ezt a nagyrészt az online szolgáltatásokra építő Chromebookoknál már megszokhattuk, nem ritka a 16 gigabájtos modell sem - microSD-kártyahely viszont jutott a készülékre, így nem feltétlenül kell mindent a felhőben tárolni. A nagyjából 17,8 milliméter vastag notebookon egy USB 3.0 és két darab USB 2.0 portot, továbbá egy HDMI- és egy kombinált fejhallgató-mikrofon csatlakozót találunk, valamint a monitor fölött egy HD webkamera is helyet kapott. A kijelző mellett a notebook széles érintőpadja is gond nélkül kezeli a multitouch gesztusokat. Jó pont, hogy az eszköz támogatja a 802.11ac szabványú kétsávos Wi-Fit, illetve a Bluetooth 4.0-t is.

A gyártó "akár" 8 óra fölötti üzemidőt ígér az eszközhöz - ez persze egy közepesen terhelt munkanap során a gyakorlatban valószínűleg észrevehetően alacsonyabb lesz, úgyhogy a hosszabbnak ígérkező napok előtt mindenképp érdemes a töltőt is a táskába tenni. Maga az eszköz egyébként körülbelül 1,7 kilogrammot nyom. A HP Chromebook 14 G3 Touch már megvásárolható a vállalat weboldalán, 440 dollárért - ezzel nem fog bekerülni a legolcsóbb Chrome OS-es modellek közé, cserébe viszont jó választás lehet a platform kedvelőinek, ha Google asztali operációs rendszeréhez erősebb hardvert keresnek.

a címlapról