Szerző: Hlács Ferenc

2014. december 23. 12:00

Új Chromebookkal állt elő a HP

Új Chromebookot adott ki a HP: az érintőkijelzővel és NVIDIA Tegra K1 processzorral felszerelt Chromebook 14 G3 Touch már megvásárolható a gyártó weboldalán.

Még éppen karácsony előtt egy új Chromebookot dobott piacra a HP. A vállalat legújabb Chrome OS-t futtató notebookja HP Chromebook 14 G3 Touch névre hallgat - ebből már bizonyára többen kitalálták, hogy egy 14 hüvelykes készülékről van szó, amelyet a gyártó érintőkijelzővel is felszerelt.

A cég új laptopja kategóriájában egészen tisztességes hardvert tudhat magáénak: a 14 hüvelykes, WLED háttérvilágítással felszerelt panel felbontása 1920x1080 pixel, ami körülbelül 157 PPI-s pixelsűrűséget jelent. Az eszközben az NVIDIA legújabb mobil processzora, a Tegra K1 dolgozik, négy Cortex-A15 maggal, 2,3 gigahertzen, amely mellé 4 gigabájt 1600 megahertzes DDR3 RAM társul.

Miért érdemes felvenni meglévő IT kompetenciád mellé az "AI"-t?

A november 29-i kraftie meetup erre a fontos másodlagos vagy kiegészítő kompetenciára fókuszál.

Miért érdemes felvenni meglévő IT kompetenciád mellé az "AI"-t? A november 29-i kraftie meetup erre a fontos másodlagos vagy kiegészítő kompetenciára fókuszál.

A 32 gigabájt eMMC belső tárhely nem túl nagy, ugyanakkor ezt a nagyrészt az online szolgáltatásokra építő Chromebookoknál már megszokhattuk, nem ritka a 16 gigabájtos modell sem - microSD-kártyahely viszont jutott a készülékre, így nem feltétlenül kell mindent a felhőben tárolni. A nagyjából 17,8 milliméter vastag notebookon egy USB 3.0 és két darab USB 2.0 portot, továbbá egy HDMI- és egy kombinált fejhallgató-mikrofon csatlakozót találunk, valamint a monitor fölött egy HD webkamera is helyet kapott. A kijelző mellett a notebook széles érintőpadja is gond nélkül kezeli a multitouch gesztusokat. Jó pont, hogy az eszköz támogatja a 802.11ac szabványú kétsávos Wi-Fit, illetve a Bluetooth 4.0-t is.

A gyártó "akár" 8 óra fölötti üzemidőt ígér az eszközhöz - ez persze egy közepesen terhelt munkanap során a gyakorlatban valószínűleg észrevehetően alacsonyabb lesz, úgyhogy a hosszabbnak ígérkező napok előtt mindenképp érdemes a töltőt is a táskába tenni. Maga az eszköz egyébként körülbelül 1,7 kilogrammot nyom. A HP Chromebook 14 G3 Touch már megvásárolható a vállalat weboldalán, 440 dollárért - ezzel nem fog bekerülni a legolcsóbb Chrome OS-es modellek közé, cserébe viszont jó választás lehet a platform kedvelőinek, ha Google asztali operációs rendszeréhez erősebb hardvert keresnek.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról