Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
>> Hibrid felhőtől a konténereken át, egészen a kvantumprogramozásig - 6 klassz téma a HWSW május 21-i nagy Microsoft Azure meetupján. <<

Már kábelnetet is forgalmaz az Externet

Koi Tamás, 2014. december 15. 14:24
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Mostantól kábelnetes előfizetést is kínál magán- és üzleti ügyfeleinek az egyik legnagyobb alternatív távközlési szolgáltatónak minősülő Externet.

A réz érpár alapú, xDSL-technológiára épülő internet mellett mostantól a jóval kevesebb kötöttséggel igénybe vehető, technológiai szempontból előrehaladottabb DOCSIS-alapú kábelnetes technológiával is szolgáltat internetet az Externet Nyrt, hazánk egyik legnagyobb alternatív távközlési vállalata. A cég - akárcsak az xDSL-esetében - nem saját infrastruktúrán keresztül nyújtja a szolgáltatást, hanem legfontosabb nagykereskedelmi partnerén, a Magyar Telekomon keresztül.

Az Externet összesen tíz lakossági és üzleti kábelinternet-csomaggal jelenik meg a hazai piacon, a 10 és 120 Mbit/s közötti maximális letöltési sebességű csomagok Budapesten, illetve közel száz vidéki településen érhetők el (alapvetően a Telekom szolgáltatási területén). A legolcsóbb, 10 megabites csomag havi előfizetési díja 3890 forint, a legdrágább, 120 Mbps letöltési sebességet biztosító csomagnál az ár havonta 8390 Ft - mindkét esetben két év hűséget kell aláírnia az ügyfélnek. A Telekomnál a legolcsóbb kábelnetes szolgáltatás havi díja 4050, a legdrágább csomagé pedig 7425 Ft, mindkettő ugyanazt a sávszélességet nyújtja, mint az Externet díjcsomagja, és ugyanúgy két év hűségvállalással értendő, ugyanakkor ezekhez az árakhoz tévé- és telefonelőfizetést is kell kötnie az ügyfélnek a Telekomnál.

Az alternatív szolgáltató nyitása a kábelnetes technológia felé magától értetődő lépésnek tűnhet, különösen annak fényében, hogy az elmúlt tíz évben Magyarországon évente átlagosan 14 százalékkal nőtt a vezetékes internet előfizetések száma, amely az utóbbi években elsősorban a kábelnet szolgáltatások növekedésének volt köszönhető. A szegmensen belül a kábelinternet-előfizetések száma tíz év alatt évente átlagosan 31 százalékkal bővült, a szerződések száma 2013 végén már meghaladta az 1,1 milliós nagyságrendet.

Eközben az ADSL-előfizetések száma jelentős felívelést követően az utóbbi években zsugorodni kezdett, a kapcsolt vonalas, illetve ISDN-előfizetések pedig szinte teljesen kiszorultak a piacról. Amellett, hogy a legnagyobb, 55 százalékos éves bővülés a mobilinternet terén tapasztalható, a kábelnettel elérhető háztartások számában még jelentős tartalékok vannak.

Az Externet és a Telekom nagykereskedelmi együttműködése a hazai kábelnetes piacon tudomásunk szerint egyedülálló kezdeményezés, ugyanakkor a Telekom bármely társszolgáltató számára lehetővé teszi a kábelnetes internet-díjcsomagok továbbértékesítését.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
6 klassz téma, 6 jó előadó a HWSW május 21-i nagy Microsoft Azure meetupján.