Szerző: Hlács Ferenc

2014. december 8. 14:19

Már videochatelni is lehet a Lync és Skype között

Teljes átjárhatóságot biztosít a Skype és vállalati csevegőszoftvere a Lync között a Microsoft. A vállalat a hanghívások és szöveges chat mellett már a két szolgáltatás közti videobeszélgetésekre is lehetőséget ad - még néhány hónapig, 2015 első felétől ugyanis a Lync Skype for Business néven fut majd tovább.

Lebontja a Skype és a Lync kommunikációs platformok között megmaradt falakat a Microsoft. A két szolgáltatás ezentúl teljesen átjárható lesz, a tavaly bevezetett kölcsönös üzenetküldés és hangalapú hívások mellett a szoftverek felhasználói már videohívásokat is intézhetnek egymás között.

A Skype-ot valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, a Lync neve azonban nem biztos, hogy mindenkinek ismerősen cseng. A korábban Microsoft Office Communicator néven ismert vállalati csevegőszoftver jelenlegi nevén 2011 januárjában lett elérhető, és a Microsoft Exchange Serverrel használt, mára elavulttá vált Windows Messengert váltotta le. A chatalkalmazás a Microsoft Lync Server, vagy annak webes változata, a Microsoft Office 365-tel érkező Microsoft Lync Online birtokában vehető igénybe. A szoftver Windows mellett OS X platformon is elérhető, Lync for Mac néven.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A vállalat bejelentésében hangsúlyozza, hogy a két szoftver közötti kommunikáció továbbra is biztonságos marad, az üzenetek hitelesítéséért és a titkosításért felelős SRTP (Secure Real-time Transport Protocol) illetve TLS-sel (Transport Layer Security) protokolloknak köszönhetően. A megoldás a vállalati tűzfalakkal is gond nélkül képes együttműködni, legyen szó STUN, TURN vagy ICE eszközökről. A Lync-Skype videohívások H.264 SVC kodeket használnak, a videó így jó minőségű és skálázható, a hangátvitel pedig SILK kodeket használ.

A Skype felhasználóival történő videobeszélgetéshez a vállalatoknak a Lync 2013 legfrissebb verziójára lesz szükségük, Androidon, iOS-en vagy Windowson - az OS X-re íródott változatról a cég egyelőre nem beszélt. Emellett az adott cég IT-részlegének is akad majd teendője, hogy a videohívások működjenek, a Lync Server (2010-es vagy 2013-as verzió) vagy adott esetben a Lync Online felületén is el kell végezni néhány beállítását - itt az is testre szabható, hogy pontosan melyik alkalmazottak kapnak jogosultságot a videobeszélgetésekre. A szükséges szerveroldali módosításokról a vállalat kapcsolódó weboldalán lehet tájékozódni.

A Skype-pal kapcsolatban nincs szükség frissítés letöltésére, a szoftver legfrissebb verziója jelenlegi formájában is gond nélkül támogatja a szolgáltatások közötti kommunikációt, igaz a megoldással egyelőre nincs lehetőség kétfősnél nagyobb létszámú videokonferenciára. A lépéssel a Microsoft jócskán kibővíti a céges ügyfelek virtuális beszélgetőpartnereinek számát, a Skype ugyanis jelenleg több mint 300 millió felhasználót tudhat magáénak. Ez pedig jövőre még tovább növekszik majd, a redmondi vállalat ugyanis 2015 első felében az üzleti alkalmazást is bevonja a népszerű csevegőszoftver márkaneve alá, így a Lync következő verziója már  Skype for Business néven fut .

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról