Szerző: Hlács Ferenc

2014. december 5. 09:07

Hivatalosan is megérkezett a Bluetooth 4.2

Frissült a Bluetooth szabvány, a BSIG döntése értelmében a technológia immár a 4.2-es verziószámra lépett. Az új rendszer gyorsabb és energiatakarékosabb is mint elődje, használatához viszont nem csak szoftverfrissítésre, új hardverre is szükség lesz.

Megérkezett a Bluetooth legújabb generációja, miután a szabványért felelős szervezet, a BSIG (Bluetooth Special Interest Group) hivatalosan is elfogadta az ahhoz tartozó specifikációkat. Bár a verziószám 4.1-ről 4.2-re nem ugrott túl nagyot, a technológia mégis számos hasznos új funkcióval egészül ki.

IoT forradalom?

A megújult Bluetooth-nak többek között az IoT (Internet of Things) eszközök gyártói és fejlesztői örülhetnek. A szabvány felett bábáskodó szervezet szerint a cél az, hogy a Bluetooth a különböző készülékeket összekötő "lehető legjobb megoldássá" váljon. Az új verziószámmal a technológia egy IPSP (Internet Protocol Support Profile) névre hallgató új Bluetooth-profilt is kap, amelynek segítségével a legfrissebb, IPv6 internetprotokollt is használatba veheti. Ennek köszönhetően a Bluetooth Smart eszközök kezeléséhez a már létező IP-infrastruktúra hajtható igába, ami ideális lehet például az okosotthonok felszerelésénél - az ehhez szükséges profilt a szervezet a tervek szerint még idén jóváhagyja.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A szabvány a biztonságra továbbra is kiemelt hangsúlyt fektet: a BSIG szerint a 4.2-es változatot a kormányzati elvárásoknak is megfelelő védelemmel látták el, a felhasználó engedélye nélkül senki nem figyelhet meg egy adott eszközt - legalábbis Bluetooth-kapcsolaton keresztül - beleértve az üzletekben egyre gyakrabban alkalmazott Bluetooth-beacon eszközöket is, amelyek a vásárló pozíciója alapján küldenek személyre szabott ajánlatokat.

Gyors és egységes rendszer

A szervezet közleménye a felturbózott szabvány megnövekedett sebességére is kitér. Az egyes Bluetooth Smart adatcsomagok méretének növelésével a technológia az előző generációhoz képest akár két és félszer gyorsabb adatátvitelt is lehetővé tesz. Ez nem csak az egyes feladatok elvégzéséhez szükséges időt rövidíti le, a megnövekedett csomagkapacitás miatt az adatvesztésből adódó átviteli hibák mértéke, illetve közvetve a fogyasztás is számottevően csökkenthető, mivel adott mennyiségű információ rövidebb idő alatt küldhető át, ezt követően pedig az eszközök energiatakarékos módba válthatnak vissza.

A megoldás tehát ideális alapot adhat a növekvő népszerűségű okosotthon-kiegészítőknek, amelyek jelenleg több eltérő szabványt használnak, a Wi-Fitől a ZigBee-ig - egységes technológiával továbbá a különböző eszközök közötti átjárhatóság is sokkal átfogóbb lehet. Ez ugyanakkor sajnos a jelenlegi Bluetooth-os eszközökkel nem valósítható meg, a technológia 4.2-es verziójának használatához ugyanis nem elég egy szoftverfrissítés, új hardverre is szükség lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról