:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. december 4. 10:56

Sokszorosára gyorsulhat az Ethernet

Alaposan lemaradt az Ethernet szabvány a Wi-Fi mögött, a vezeték nélküli kapcsolat ma számottevően gyorsabb maximális átviteli sebességet kínál, mint a vezetékes szabvány. A problémára rögtön két versengő szabvány is készül, nagy kérdés, melyik tud gyorsabban elterjedni - vagy jöhet az inkompatibilis eszközök korszaka?

Látványosan lelépte a Wi-Fi az Ethernetet - legalábbis otthoni és irodai környezetben. A gigabites Ethernet ma már de facto szabványnak számít a modern konzumer hálózati termékek között, a vezeték nélküli kapcsolatok legújabb generációja, a 802.11ac Wave 2 azonban ennél lényegesen magasabb, 6,93 gigabites (elméleti maximális) sávszélességet ígér. Vagyis egy modernizált helyi hálózaton a jövőben már könnyen a vezetékes átvitel jelentheti majd a szűk keresztmetszetet, és nem a Wi-Fi.

Nagyvállalati környezetben már egy ideje terjed a 10 gigabites és 40 gigabites Ethernet kapcsolat is, ez azonban szinte kizárólag adatközponti környezetre korlátozódik. Ezek a szabványok ugyanis új, méregdrága kábeleket és csatlakozókat igényelnek, és réz alapon a maximális kábelhossz is meglehetősen korlátozott, így a meglévő irodai és otthoni infrastruktúra frissítésére nem alkalmas.

Ezt az űrt a gyártók is érzékelik, a gigabites Ethernet leváltását már egy ideje komoly kutatás-fejlesztés készíti elő minden iparági szereplőnél. A cél egy új, Ethernet-alapú átviteli szabvány kidolgozása, amely a meglévő Cat5e minőségű kábelezést és RJ45 csatlakozókat tudja magasabb sebességen hajtani, így a hálózati upgrade-hez csak az eszközök cseréjére van szükség, a sok esetben falba épített kábelek maradhatnak a helyükön. Ez ugyanakkor az elérhető maximális sebességet is korlátozza, az alapnak választott Cat5e minőségű kábelezésen 5 gigabitnél nagyobb sávszélesség egyelőre nem érhető el, a "hagyományos" tízszeres ugrásról tehát most mindenképp le kell mondani.

Megoldás van, kettő is

Az ilyenkor szokásos utat bejárva a cégek elvégzik az alapkutatásokat és kidolgoznak megoldásokat a problémára. Ezt követi a szabványosítási eljárás, melynek során az egyedi elképzeléseket összehangolják és egy közös, kompatibilis szabvánnyá gyúrják össze. Ez a cégek közötti eseti szövetségek, némi politika és rengeteg alkudozás eredménye szokott lenni, a poszt-gigabites Ethernet most ebben a fázisban jár.

 

Cat5e kábelezés - a szűk keresztmetszet.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A helyzetet azonban most az bonyolítja, hogy rögtön két szabványtervezet is viszonylag széles körű támogatást kapott. Az MGBase-T Alliance képviseli az egyik oldalt, a kezdeményezés hétfőn mutatta be támogatói listáját. Ezen olyan cégek szerepelnek, mint az Avaya, Aruba és a Brocade, a lapkagyártók oldalán pedig a Broadcom és a Freescale. A másik sarokban a NBase-T Alliance áll, amely október második felében indult, a Cisco, a Xilinx és az Aquantia támogatásával, a Freescale pedig itt is a tagok között szerepel. Mindkét tábor megoldása két fokozatban, 2,5 és 5 gigabites sebességen is elérhető lesz, az eredményt tekintve tehát nincs különbség.

A független Ethernet Alliance, amely az IEEE Ethernet szabványért felel és a végső specifikációról fog dönteni, felvette a kapcsolatot mindkét csoporttal és igyekszik meggyőzni őket az együttműködés fontosságáról. Az Ethernet Alliance múlt hónapban saját munkacsoport felállításáról is döntött, amelynek feladata a következő generációs otthoni-irodai Ethernet szabvány specifikációja lesz. Ennek elfogadásához azonban a csoport háromnegyedének támogatása kell - ezzel pedig az állást ismerők szerint egyelőre egyik oldal sem rendelkezik.

Szabványháború, hosszú idő után újra?

A két, egymással szemben álló táborra oszlott szabványosítás azzal fenyeget, hogy két párhuzamos standard kerül piacra. Egyes gyártók bejelentése szerint már a második negyedévben piacra kerülhetnek az első 2,5 gigabites vezetékes eszközök, a szabványosítás lassúságát figyelembe véve ezek egészen biztosan nem IEEE-szabványt követő termékek lesznek, ilyen sebességet pedig csak az azonos technológiát használó más eszközökkel lesznek képesek elérni.

Ideális esetben a két tábor közül az egyik akkora iparági támogatást tud összegyűjteni, amivel már korán el tudja dönteni a csatát és meg tudja törni a patthelyzetet. Eddig a hálózatos szabványokban leggyakrabban ez történt, emiatt a felhasználók évtizedek óta, az Ethernet dominánssá válása óta nem tapasztaltak komoly kompatibilitási problémákat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról