Szerző: Gálffy Csaba

2014. december 3. 12:14

Egy kattintással szerkeszthetőek a dokumentumok Gmailből

Egy kattintással szerkeszthetőek az Office-dokumentumok a Gmail felületéről. Az infrastruktúrát természetesen a Drive adja, a háttérben oda töltődik át és konvertálódik a dokumentum, szerkesztésre készen.

Még szorosabbra fűződik a viszony a Gmail és a Google Drive között - jelentette be a Google a Google+ felületén. Arra már eddig is volt lehetőség, hogy a levélben érkezett csatolmányokat néhány kattintással elmentsük a Drive-ba, hamarosan azonban egy kattintással szerkeszthetjük is ezeket. Az eddigi két gomb mellé (Drive-importálás és letöltés) megjelenik a szerkesztés is, amely elvégzi az említett importálást és a dokumentumot azonnal meg is nyitja a megfelelő alkalmazásban.

Fontos megjegyezni, hogy a beérkező, Microsoft Office formátumú dokumentumokat a rendszer előbb a Google saját belső formátumára konvertálja, ez azonban nem veszteségmentes, bizonyos, a Drive által nem támogatott funkciók ilyenkor kikerülnek a dokumentumokból. Jó hír ugyanakkor, hogy az így konvertált dokumentumot a levélből később bármikor elérhetjük, és azt a többi címzettel is megoszthatjuk, így a közös szerkesztés és a változáskövetés maradhat egységes, nem kell a szerkesztett dokumentumot újra és újra köröztetni.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Drive új fájlformátumok támogatásával is gazdagodott, a szolgáltatás 15 új Office állománytípust is képes megnyitni, köztük a PowerPoint bemutatókat (.pps, ppsx), makrót tartalmazó dokumentumokat és sablonfájlokat is. A Drive új szerveroldali kiadása emellett kibővített grafikonos és képes funkciókkal, valamint táblázatkezeléssel érkezik. A rendszer része már egy beépített, viszonylag nagy tudású képszerkesztő, amellyel a beszúrni kívánt képeket átszínezhetjük és egyéb módon alakíthatjuk a dokumentumhoz.

Ezzel egy időben a Google egy új Chrome beépülőmodult is bemutatott, amellyel a böngésző képessé válik Microsoft Office dokumentumok megnyitására és szerkesztésére. A beépülő teljesen független a Drive infrastruktúrájától, tehát offline, internetelérés nélkül is működik, csupán a böngészőből meg kell nyitni a szerkeszteni (vagy olvasni) kívánt dokumentumot. A beépülő modul a Chrome Web Store-ból érhető el és innen telepíthető is.

A december eleji frissítéssel a Slides (prezentációkészítő) és a Sheets (táblázatkezelő) online szolgáltatás is kapott néhány olyan képességet, amely eddig fájóan hiányzott. A Slides-ban például már tehetünk oldalszámokat a diákra, így a hallgatóság követheti, hogy az előadásban hol járunk. A Sheets talán még alapszintűbb képességet kapott, immár egyesíthetőek (merge) a táblázat cellái - ezzel egy már-már nevetségesbe hajló hiányosságot pótolt a Google végre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról