Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Wire: tetszetős chatapp, egy Skype-alapító támogatásával

Hlács Ferenc, 2014. december 03. 11:31
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Wire néven új chatalkalmazás tűnt fel a láthatáron, amely tetszetős dizájnja mellett biztonságos csevegést ígér, legyen szó szöveges üzenetekről vagy hanghívásokról. Az Android, iOS és OS X rendszerekre is elérhető szoftver támogatói között Janus Friis Skype-alapító is ott van.

Új csevegőapp látott napvilágot, a hajdani Skype-alapító Janus Friis támogatásával. A készítői által szerényen csak a "a legjobb lehetséges kommunikációs eszközként" leírt, Wire néven indított alkalmazás a funkciók mellett a külsőre is komoly hangsúlyt fektet, a hasonló szoftverekhez képest kifejezetten látványos dizájnt kapott.

Még nem teljes értékű alternatíva

A Google és az Apple alkalmazásboltjaiban tucatjával jelen lévő chatappok alapvető képességeit a Wire is megkapta: a hagyományos szöveges üzenetküldés mellett csoportokban is lehetőség van a beszélgetésre, az alkalmazás továbbá a VoIP hanghívásokat is támogatja, méghozzá a fejlesztők szerint kiemelkedő hangminőséggel - utóbbi a nyílt forrású Opus kodeknek köszönhető. A videohívások ugyanakkor egyelőre hiányoznak a repertoárból (bár a cég szerint rendelkeznek a funkció beépítéséhez szükséges erőforrásokkal) ami számottevő hátrányt jelenthet a riválisokkal szemben, mint például a már említett a Skype vagy akár a Viber, amely egy ideje maga is bevezette a videohívásokat.

Miután a funkciók terén a csevegőappok nagyrészt már kimerítették a lehetőségeket, igazán két területen tudják megkülönböztetni magukat a konkurenciától, ezek a dizájn és a biztonság. Előbbit tekintve a Wire csapata kétségtelenül kitett magáért: az egyes üzenetek, de a továbbított képek vagy YouTube-videók sem a megszokott szövegbuborékokban jelennek meg, hanem egyszerűen a háttérkép fölé íródnak, külön keret nélkül - ez igen látványos megoldás, noha szerencsétlenebbül kiválasztott hátterek esetén néha az olvashatóság rovására mehet.

A Windows PC-n és mobilon is kimarad

A biztonság a sorozatos kormányzati megfigyelési botrányok után kiemelten fontos szerepet kapott az üzenetküldő appoknál, ennek dacára sok vállalat hajlamos megfeledkezni róla: az Electronic Frontier Foundation (EFF) novemberi felmérése szerint épp a legnépszerűbb alkalmazások a legkevésbé biztonságosak. A Wire-nél szerencsére úgy tűnik, ezen a téren nem lesz probléma, a szoftver végpontok közötti titkosítást alkalmaz, beleértve a HD hanghívásokat, illetve a vállalat adatközpontjai felé és onnan induló kommunikációt is.

A Wire 4.4-es Android, iOS 8 és OS X 10.9 rendszerekre, valamint azok frissebb változataira ingyenesen letölthető és hamarosan böngészőből is elérhető lesz. Windowsos verziót az app weboldala nem említ, és egyelőre nincs arra utaló jel, hogy a cég tervezné a szoftver kiadását a Microsoft operációs rendszerére - legyen szó a mobil, vagy asztali verzióról.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.