Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Moduláris telefonnal készülnek a finnek is

Hlács Ferenc, 2014. december 02. 11:51
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Újabb moduláris telefon tűnt fel a láthatáron, ezúttal a finn Circular Devices gondozásában. A Puzzlephone névre keresztelt eszköz három cserélhető egységből épül fel, és a tervek szerint 2015-ben kerül a boltokba.

hirdetés

A Google által fejlesztett Project Ara okostelefon, amely jó eséllyel 2015 egyik legjobban várt készüléke, úgy tűnik, nem egyedül indul jövőre a moduláris készülékek mezőnyében: a finn Circular Devices ugyanis bejelentette saját hasonló, nyílt forrású megoldását, a Puzzlephone-t. Már a készülék nevéből is sejthető, hogy több cserélhető részből álló telefonról van szó, igaz, esetében nem beszélhetünk olyan szintű testreszabhatóságról, mint a Google már említett kezdeményezésénél.

Három "testrész"

A Puzzlephone három részből épül fel, ezek a fő elektronikát, a processzort és a kamerát tartalmazó "Agy", az akkumulátort és a "másodlagos elektronikát" hordozó "Szív" és a kijelzőt, a hangszórókat, a fő gombokat és a mikrofont tartalmazó "Gerinc". Utóbbi modulból háromféle méret is elérhető lesz, az szolgál a készülék vázaként, amelybe az első két egység csatlakoztatható.

A megjelenést a cég jelen állás szerint 2015-re időzíti, a telefon Android rendszerrel debütál majd - pontosabban annak egy valamelyest módosított forkjával - később viszont a tervek szerint Firefox OS-szel, Windows Phone-nal, sőt (finn készülékhez méltóan) Sailfish OS-szel a fedélzetén is elérhető lesz. Azt a vállalat egyelőre nem közölte, hogy az egyes modulok pontosan milyen hardvert kapnak majd, mindössze annyi tudható, hogy az eszköz árát illetően a gyártó a középkategóriát veszi célba.

A moduláris telefonok egyik fő célja a nagyobb szabadság biztosítása a felhasználóknak, vásárlóknak a PC-hez hasonlító bővíthetőség, cserélhetőség megteremtése révén. Emellett egy fontos hozadék az elektronikus hulladék visszaszorítása azáltal, hogy a készülékeknek lehetőség van csak a egyes részeit kicserélni ha azok elavulnak vagy tönkremennek, nem szükséges a teljes eszköztől megválni, az okostelefon ráadásul kizárólag újrahasznosítható anyagokból készül. A Circular Devices erre az akkumulátort és a kijelzőt hozza példának: míg előbbi átlagos élettartama kevesebb mint három év, az LCD panelek akár 10 évig is gond nélkül működhetnek.

Emellett persze a cserélhető elemeknek köszönhetően a teljesítmény (és részben az ár) is igény szerint testre szabható, továbbá olyan apróságok is fontos szerepet játszhatnak a kütyü népszerűségében, mint a különböző színű modulok vásárlásának lehetősége. Akárcsak a Project Ara esetében, a Puzzlephone gyártója is megnyitja a kütyü moduljait a külső fejlesztők felé, akik létrehozhatják saját egységeiket, amelyeket akár egyedi szenzorokkal vagy egyéb képességekkel is felszerelhetnek.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!