Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Csúcstechnológiás raktárakat nyitott az Amazon

Hlács Ferenc, 2014. december 02. 09:32
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Átadták az Amazon nyolcadik generációs, csúcstechnológiás raktárépületeit. Bár a létesítményeket szállítórobotokkal és a világ egyik legnagyobb robotkarjával is felszerelték, a vállalat mintegy 80 ezer szezonális dolgozót is mozgósít az ünnepek előtti hetekben.

Bemutatta legújabb csúcstechnológiás raktárépületeit az Amazon. Bár az online piacteret működtető vállalat egész pontosan nyolcadik generációs raktáraiban a munka oroszlánrészét robotok végzik, emberi felügyeletre még mindig szükség van.

A cég nem mondható újoncnak a robotok alkalmazásában: létesítményeiben összesen mintegy 15 ezer Kiva egység teljesít szolgálatot. A Kiva robotok a küszöbökkel küzdő robotporszívókra emlékeztető - persze azoknál jelentősen nagyobb - áruszállító gépek, amelyek az egyes polctornyok alá gurulva, azokat teljes egészében felemelve mozgatják a kívánt áruk tömegeit a raktárakon belül. A gépeket fejlesztő Kiva Systems vállalatot az Amazon még 2012 márciusában vásárolta fel 775 millió dollárért - az akvizíciónak pedig úgy tűnik, meglett a gyümölcse.

De nem a lapos Kiva egységek az egyedüli robotok a cég frissen átadott komplexumaiban, azokban ugyanis egy-egy Robo-Stow, azaz a világ egyik legnagyobb robotkarja is helyet kapott, amely egyszerre akár több raklapnyi terméket is képes felnyalábolni. Mindezek mellett, ahogy manapság minden valamire való high-tech raktárban, az Amazon épületeiben is számítógépek segítik a beérkező áruk rendszerezését: a cég megfigyelő-rendszereivel egy tréler kipakolásának és a szállítmány elhelyezésének korábban több órás folyamatát sikerült 30 percre redukálni.

Az Amazon ugyanakkor ettől függetlenül jelentős emberi munkaerőt is alkalmaz a létesítményekben: a cég a napokban kezdődő ünnepi hajrához mintegy 80 ezer szezonális dolgozót vesz fel (14 százalékkal többet mint tavaly decemberben) akik közül a várakozások szerint több ezren később teljes munkaidőben is a vállalat kötelékében maradnak - még akkor is ha az nem feltétlenül álommunkahely, ahogy arról Nichole Gracely a cég korábbi alkalmazottja a The Guardianak beszámolt. A vállalat jelenleg mintegy 10 hasonló csúcstechnológiás raktárat tudhat magáénak, amelyek száma a következő években várhatóan tovább bővül majd.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.