Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Lassan eltűnik az apróbetűs rész az okostelefonokról

Hlács Ferenc, 2014. november 27. 14:57
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Ritkulnak az okostelefonok hátoldalán kötelezően feltüntetett feliratok, miután az Egyesült Államokban elfogadták az "E-label" törvénytervezetet, amely a címkéket a szoftverek felületére helyezi át. Az EU-ban kötelező logók ugyanakkor továbbra is maradnak.

hirdetés

Egy-két éven belül eltűnhetnek a telefonok és egyéb mobil készülékek hátlapját elcsúfító matricák és feliratok - legalábbis amelyeket az Egyesült Államok hivatalai adnak ki. Barack Obama elnök ugyanis aláírta az "E-Label act" törvényjavaslatot, amely lehetőséget ad, hogy az eszközökön kötelező jelleggel feltüntetendő információkat a gyártók ne a fizikai borításon, hanem a szoftver felületén tegyék láthatóvá. A javaslatot a szenátus még szeptemberben egyöntetűen elfogadta.

Az intézkedés nem csak esztétikai szempontból jelent előrelépést azáltal, hogy nem töri meg a készülékek dizájnját a számkódokból és betűkből álló felirat, hanem némi anyagi könnyebbséget is jelent a vállalatoknak, hiszen megspórolhatók vele a nyomtatás költségei. Az amerikai Federal Communications Commission, azaz FCC logója tehát hamarosan eltűnhet a telefonokról, bár a gyártók egyelőre nem szabadulhatnak meg teljesen a hátlapok "apróbetűs" részétől: az Európai Unió szabályozásainak megfelelően a CE logó fizikai feltüntetése továbbra is kötelező az Európai Gazdasági Térségben - legalábbis amíg az adott termék megfelel a piacra vonatkozó előírásoknak.

Egy darabig még a szintén az Európai Bizottság fennhatósága alá tartozó WEEE (Waste of Electrical and Electronic Equipment) áthúzott kuka emblémája, is biztosan marad - az Egyesült Államok lépése ugyanakkor a közeljövőben az EU-t is jobb belátásra térítheti, így jó esetben akár egy-két éven belül is megérkezhetnek az első okostelefonok és táblagépek, amelyeknek hátlapján az egyetlen felirat a cég logója lesz.

Az elektronikus címkévé avanzsáló jelzések az újonnan elfogadott törvény alapján telefon beállításai között lesznek olvashatók, ahol három menüszint "mélységben" kell azokat elhelyezni.A gyártóknak továbbá készülékekhez mellékelt használati útmutatóban kötelező feltüntetni , hogy a felhasználók a menüben pontosan hol találják meg a korábban a hátlapon lévő információkat.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.