Szerző: Bodnár Ádám

2014. november 27. 13:00

A Cephre építi saját tárolómegoldását a SUSE is

A SUSE is épít saját tárolószoftvert a Ceph köré, az első érdeklődők már kipróbálhatják a SUSE Storage bétáját, a türelmesebbek pedig 2015-ben a végleges verziót telepíthetik.

A floridai Orlandóban tartott SUSECon eseményen jelentette be a második legnagyobb kereskedelmi Linux-szállító, hogy saját "software defined storage" megoldást küld a piacra 2015-ben. A vállalat nem titkolt célja, hogy a SUSE Strorage rövid időn belül ugyanolyan népszerű legyen mint a szerverekre szánt operációs rendszere.

A Ceph lehet a tárolópiac Linuxa

A SUSE sem szeretne kimaradni a "software defined *.*" mozgalomból, a nyílt forrású szoftverekre fogadó vállalatnál ugyanis úgy látják, a tárolópiacot ugyanolyan erővel alakítják át a szabad szoftverek, ahogy a Linux néhány évvel ezelőtt felforgatta a szerverpiacot. A tárológyártók versenyében ma a vezető cégek zömmel tömeghardverre építik saját megoldásaikat, amelyek egyedi, zárt szoftverekre épülnek. Egy ilyen piacra érkezik a SUSE Storage, amely a tömeghardverekre nyílt forrású, bárki számára elérhető szoftvert hozna.

A SUSE Storage alapja nem meglepő módon a Ceph lett, a szabad szoftveres körökben ismert és elterjedt szoftverstack, amely x86 tömegszerverekből csinál fájl-,  blokk- és objektumtárolót. A lépés azért furcsa a SUSE részéről, mert a Ceph mögött álló Inktank vállalatot a német Linux-disztribútor legnagyobb ellenfele, az amerikai Red Hat vásárolta fel még a tavasszal és most annak kizárólagos tulajdonában levő leányvállalatként működik tovább. A Ceph persze ettől továbbra is nyílt forrású maradt és a kódja szabadon hozzáférhető akár a SUSE számára is, LGPL licenc alatt.

A Cephnek a Firefly kódnevű verzióján alapul a SUSE Storage első kiadása, ez a hatodik stabil főverzió, amely idén májusban érkezett meg. A SUSE megoldása egyelőre zárt bétában érhető el az érdeklődő, a cégnél jelentkező ügyfelek számára, de a nyilvánosságra hozott fejlesztési ütemterv szerint 2015-ben már kereskedelmi termékként elérhető lesz. Árakról és üzleti modellről nem beszéltek a SUSEConon, de feltételezhetően a SUSE Storage a SUSE Linux Enterprise Serverhez hasonlóan előfizetési díjért cserébe lesz használható, amelyben a frissítések, javítások, illetve a támogatási szolgáltatások vannak benne.

A következő nagy dobás a SUSE Linux Enterprise Server után

Gerald Pfeifer, a SUSE termékmarketing-igazgatója szerint a Storage hamar a vállalalat második legnagyobb termékévé válhat. "Ha jól csináljuk, ez lehet a második legnagyobb termékünk a szervertermékünk mögött. Ez a cél, már csak végig kell játszanunk a játékot. De nagyon szépen illik az egész portfólióba" - mondta a The Inquirernek Pfeifer. "Először négy éve beszélgettünk erről, de akkor a technológia még nem volt elég kiforrott. Most viszont kész arra, hogy alapjaiban forgassa fel a piacot."

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Gartner igen fényes jövőt jósol a Ceph és a hozzá hasonló nyílt forrású tárolószoftverek számára, az elemzőcég úgy látja, 2018-ra a tárolópiacon 20 százalék körül lesz ezek részesedése. Az ilyen megoldások használata mögötti fő hajtóerő az, hogy egyre több vállalat fogja az adatait sokáig megőrizni (akár elemzési célokra, akár törvényi kötelezettségéből adódóan) és ehhez szükségük lesz költséghatékony, skálázható tárolóinfrastruktúrára. "Vannak ügyfelenk, akik azzal jöttek oda hozzánk, hogy ez nekik kell, ha megcsináljuk, azonnal megveszik" - mondta Pfeifer. "Nagyon kivételes helyzet az, amikor az ügyfelek alig várják egy termék megjelenését, nem is volt ilyenben részem túl sokszor."

A nyílt forrású Ceph láthatóan egyre népszerűbb a tradicionális IT-gyártók körében is, a közelmúltban a Fujitsu mutatott be egy olyan, skálázható elosztott tárolórendszert, amelynek szoftveres hátterét a Ceph biztosítja. A Fujitsu saját hardvereit, néhány egyedi fejlesztést, valamint a vállalati szintű támogatási szolgáltatásokat teszi hozzá.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról