Szerző: Gálffy Csaba

2014. november 26. 13:59

Megadóztatta a Microsoftot Kína

Mintegy 140 millió dollárnak megfelelő adóhátrálékot hajtott be a kínai adóhatóság egy, Microsoftként azonosítható névtelen cégen. A híradások szerint a cég elismerte az adóelkerülést és önként teljesítette a kötelezettséget.

A kínai kormány szócsövének számító Xinhua hírügynökség arról számolt be vasárnap, hogy egy meg nem nevezett amerikai multit 137 millió dollárnak megfelelő jüan adóhátralék befizetésére kötelezett az állam. A cikk annyit árul el a vállalatról, hogy a cég neve M-mel kezdődik, egyike a világ legnagyobb 500 cégének és Pekingben 1995-ben hozta létre kínai leányvállalatát - ezen információk alapján pedig a Microsoft egyértelműen beazonosítható - jelenti a Reuters.

M-mel kezdődik és icrosoftra végződik

A Xinhua beszámolója szerint az "M" vállalat hat év alatt 2 milliárd yüan (mintegy 325 millió dollár) veszteséget könyvelt el kínai leányvállalatánál, miközben a hasonló profilú vállalatok jelentős profitot termeltek. A kínai adóhatóság ennek alapján indított eljárást, amely során az amerikai vállalat elismerte az adóelkerülést és befizette az adóhátrálékát.

"Kína és az Egyesült Államok adóhatóságai még 2012-ben kötöttek kétoldalú megállapodást [bilateral advanced pricing agreement] azt illetően, hogy az amerikai vállalatok kínai érdekeltségeinek profitja után pontosan hogyan kell adózni. Kína az egyezménynek megfelelően kap adóbevételt a Microsoft kínai működése után"- mondja a Microsoft kiadott közleménye. A cég az adóhátralék behajtását ugyanakkor nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A nagyvállalatok hagyományosan nagyon kreatívan könyvelik el a különböző országokban keletkezett nyereséget, amelyet a leányvállalatok közötti tranzakciókkal mozgatnak át a nagyon alacsony társasági adókulccsal rendelkező országokba, mint amilyen például Írország, Szingapúr vagy Puerto Rico. A Reuters kiemeli, hogy a Microsoft globális effektív adókulcsa a cég 2014-es éves jelentése szerint mindössze 21 százalék volt, miközben az egységes amerikai társasági adó 35 százalék. A kínai hatóságok valószínűleg a profit ilyen jellegű mozgatása ellen emeltek kifogást, a részletekről azonban egyelőre egyik fél sem adott tájékoztatást.

Microsoft-stand a Computexen, Tajpejben.

Vannak súrlódások

A Microsoft kínai működésére jelenleg látványos állami össztűz zúdul. A fent említett adóhatósági vizsgálaton túl a cég ellen antitröszt-eljárás is zajlik, amelynek során a Microsoft irodáinál tartottak razziát az illetékesek. Ezen felül a céget más állami szervek kémkedéssel is vádolják, a Windows 8 állítólagos biztonsági hiányosságai miatt például az új operációs rendszert az állami gépekről egyszerűen letiltották.

Kína hagyományosan nagyon nehéz terepnek számít a Microsoft és általában a szoftverházak számára. Steve Ballmer korábbi elnök-vezérigazgató egy 2011-es megjegyzése szerint a kínai bevételek alacsonyabbak mint például a hollandok, miközben a PC-eladások az Egyesült Államok szintjén vannak. Ennek az az oka, hogy az országban világviszonylatban is nagyon magas az illegális szoftverhasználat, mind a fogyasztók, mind a vállalatok, mind a kormányzat széles körben használ másolt rendszereket és alkalmazásokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról