Szerző: Bodnár Ádám

2014. november 26. 11:39

IDC: vége a tabletpiac lenyűgöző növekedésének

Az iPad 2010-es megjelenése óta óriási növekedésen esett át a tabletpiac, a korábbi évek robbanásszerű bővülése azonban idén megáll, jövendöli az IDC. 2014-ben alig adnak el több tabletet mint tavaly, igaz, a piac már hatalmas.

2012-ben még közel 80 százalékkal bővült a tabletpiac, de a tavalyi növekedés is meghaladta az 50 százalékot az IDC szerint, ehhez képest 2014-ben világszerte mindössze 7 százalékkal múlják felül az eladások a 2013-as számokat. Az IDC friss előrejelzése szerint idén 235 millió tabletet értékesítenek, ezzel a termékkategória a notebookokkal és PC-kkel került egy szintre. PC-ből ugyan több fogy mint tabletblől, de a desktopok és notebookok eladásait külön-külön már megelőzik a táblagépek.

Vége a hatalmas növekedésnek

A piaci növekedés megtorpanása három okra vezethető vissza az IDC szerint. Ezek közül a legfontosabb a korábban megvásárolt eszközök vártnál hosszabb élettartama, a felhasználók nem cserélik olyan sűrűn a tableteket mint az okostelefonokat, nem vesznek újat kétévente, sokan boldogak egy 3 éves vagy annál régebbi modellel is. Ennek egyik oka, teszi hozzá az elemzőcég, hogy a piacot toronymagasan vezető Apple nem feledkezik meg a régebbi modellekről és azokhoz is ad ki operációsrendszer-frissítéseket, így a vásárlók sem érzik a korábban megvett iPadeket elavultnak.

További ok az IDC szerint a nagy kijelzős okostelefonok, phabletek gyors előterörése - a vásárlók ma már sok olyan feladatra kényelmesen tudják az 5-6 hüvelykes mobiljukat használni, amelyek elvégzésére korábban a tabletet vették igénybe. Egy ilyen, nagy kijelzős telefon mellett ritkábban van szükség egy tabletre, főleg, ha annak kijelzője 7-8 hüvelykes. A PC-k felől érkező 2-in-1 készülékek ugyanakkor egyelőre kevés vizet zavarnak, nem tudnak jelentős szeletet kihasítani maguknak a piaci tortából, hiába kerül a piacra egyre többféle modell, egyre olcsóbban.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az idén eladott 235 millió tablet túlnyomó része, közel 67 százaléka Androidot fog futtatni az IDC szerint, az iOS részesedése 27,5 százalékra csökken. A Windows továbbra is csak messze leszakadva a harmadik, részesedése az idei eladásokból az 5 százalékot sem éri majd el az IDC prognózisa szerint és 2018-ra is csak 10 százalék környékére tudja magát feltornázni. Az IDC szerint a 2-in-1 gépek fő kerékkötője jelenleg a Windows 8.x, amelyben nemigen bíznak a vásárlók, hogy a jövőben mennyire lesznek keresettek a windowsos tabletek, az nagyon sokban függ a Windows 10 fogadtatásától.

A PC-piac lassan olvad

Az elemzőcég úgy látja jelenleg, 2018-ban 285 millió tablet fogy majd, ez a következő évekre mindössze 5 százalék körüli évi átlagos növekedést jelent. Amennyiben valóra válnak a cég jóslatai, 2018-ra a tabletek darabszám szerinti forgalma utol fogja érni a PC-két, 2018-ra ugyanis 291 millió gép eladását várja a cég. A következő években lassan, de biztosan olvadni fog ugyanis a PC-piac és az idei 315 millió darabról vissza fog csúszni 300 millió alá az éves forgalom,

"A PC-piacon a legjobb esetben azt fogjuk látni, hogy azok a felhasználók, akik a korábbi években inkább telefonra vagy tabletre költöttek, lecserélik végül a gépeiket is. Az érintőképernyő, a tabletté alakíthatóság vagy a Windows 10 sokoldalúbbá és vonzóbbá tehetik a PC-ket, ehhez még alacsonyabb árak társulhatnak" - mondta Loren Loverde, az IDC elemzője "Ugyanakkor a korábbi években is láttuk az áracsökkenést és érkeztek új modellek, de ez nem volt elég a darabszámok növeléséhez. Ahogy a fiatalok egyre inkább a mobilra és a webre fókuszálnak, és a feltörekvő régiókban az elkölthető jövedelem nem enged meg több eszközt, a PC-piac növekedési lehetőségei továbbra is korlátozottak maradnak."

2014-ben a korábban várt 3,7 százalék helyett 2,7 százalékkal ugyan, de vissza fognak esni a PC-eladások az IDC szerint, a fejlett régiókban tapasztalható erősödés a konzumer és a vállalati szektorban nem lesz elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozza a fejlett piacokon várható visszaesést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról