Szerző: Koi Tamás

2014. november 25. 13:59

Tévéfronton belehúz a Telenor

Az egyéves születésnapra szélesebb csatornakínálattal, valamint Chromecast-kompatibilitással bővül a Telenor saját tévés platformja, a MyTV. A szolgáltatást ráadásul mostantól új, percalapú adatjegyekkel lehet igénybe venni, melyek sokkal követhetőbbé teszik a használatot.

Kibővített csatornakínálattal, valamint számos új szolgáltatással és kiegészítő opcióval jelentkezik a MyTV egyéves születésnapján a Telenor Magyarország, mely tavaly novemberben indította el saját mobiltévés platformját, akkor még bevallottan kísérleti jelleggel. A szolgáltatásnak mára megközelítőleg százezer felhasználója van, a Telenor pedig mostantól olyan, komplett megoldással is megpróbálja bővíteni a tévés platformot, mely a nagyképernyős tévézést is kiválthatja, vagy kiegészítheti.

Chromecast előfizetéssel

A mobilszolgáltatónál így rövidesen elérhető a kínálatban a Google felhőalapú streaminget használó tévés kiegészítője, a Chromecast, mely bármilyen, HDMI-bemenettel rendelkező tévékészüléken lehetővé teszi a MyTV használatát, függetlenül a tévé gyártójától, vagy attól, hogy a tévének vannak-e egyéb okosfunkciói, netán támogatja-e a vezeték nélküli képátvitelt (Miracast, Wi-Fi Direct). A magyar szolgáltatók kínálatában elsőként megjelenő Chromecast a MyTV mellett a Deezer online zenestreaming-szolgáltatással is kompatibilis.

A Telenor két csomagajánlattal kínálja a Google tévés eszközét, ha az ügyfél egy évre előfizet a közel 2000 órányi tartalmat kínáló MyTV videotárhoz (SVOD) hozzáférést nyújtó, havi 1980 forintba kerülő "Otthoni Sorozatrajongó" csomagra, 6990 forintért megkapja az eszközt (ez valamivel kevesebb, mint a Chromecast jelenlegi, 35 dolláros amerikai listaára). Ugyanennyit kell fizetnie a kütyüért annak, aki decembertől a már említett SVOD mellett a korlátlan Deezer-hozzáférést is nyújtó, havi 2990 forintba kerülő "Otthoni szórakozás" csomagra vállal egy év hűséget.


Christopher Laska vezérigazgató a Telenor MyTv bemutatóján

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A számos új csatornával kibővülő csomagstruktúra mellé új adatcsomagokat is bevezet a Telenor, melyek a szolgáltató szerint sokkal inkább passzolnak a tévés tartalomfogyasztási szokásokhoz, mint a korábbi konstrukciók. Ezek a csomagok ugyanis adatmennyiség helyett időalapúak, eleinte 3 és 10 órányi fogyasztási kerettel (290 és 690 forintért), később, december közepétől pedig egy 50 órás csomag is megjelenik a kínálatban, havi 1790 forintért.

Ez a megoldás a szolgáltatás technológiai alapjait figyelembe véve már csak azért is kedvezőbb a néző számára, mivel a Telenor MyTV adaptív streaming technológiát használ (ehhez a technológiai hátteret az Antenna Hungária biztosítja), vagyis a képminőség függvénye is, hogy a tévézés során mekkora adatforgalmat bonyolított az okostelefon vagy a tablet. Az időalapú tarifával viszont a felhasználó számára is egyértelműbben követhető, hogy egy adott műsor megtekintése mennyibe kerül a számára.

Még nem cord cutter

A megújuló MyTV-ben a műsorkínálat is jelentősen kibővül. A korábbi 14 helyett mostantól 25 tévécsatorna érhető el a Telenor tévés megoldásában (a repertoárban a közszolgálati adókon és a két legnagyobb országos kereskedelmi tévén túl jellemzően sorozatcsatornák szerepelnek, sport-, természet- és gyermekcsatornák nem érhetők el). A Magyar Telekom hasonló elven működő tévés platformján, a TV GO platform jelenleg legfeljebb 34 csatornát kínál külön előfizetési díj nélkül a Telekom tévés előfizetőinek, a szolgáltatáshoz igényelhető korlátlan tematikus mobiladat-díjcsomag napi díja 990 Ft.

A Telenor MyTV és a Telekom TV GO közös jellemzője, hogy a választékban szereplő csatornák bizonyos tartalmai (jellemzően külföldi gyártású, régebben vásárolt filmek) jogi okokból nem jelennek meg a mobileszközökön, Takács Zoltán, a Telenor digitális szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese ezzel kapcsolatos kérdésünkre elmondta, az egyre bővülő OTT-s felhasználói bázist látva a csatornák is arra törekednek, hogy minél kevesebb ilyen "kitakart" tartalom legyen a műsorkínálatban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról