Szerző: Hlács Ferenc

2014. november 25. 11:16

Fejlesztőknek szánja új kütyüit a Qualcommm

Fejlesztői készülékekben debütál a Qualcomm legújabb, 64 bites mobilprocesszora, a Snapdragon 810. A nyolcmagos lapkával a vállalat saját fejlesztésű okostelefonjában és táblagépében kezdhetnek barátkozni az érdeklődő vállalatok - a konzumer piacon ugyanakkor a két kütyü nem lesz elérhető.

Először jelenik meg okostelefonban és táblagépben a Snapdragon 810, a Qualcomm következő generációs 64 bites lapkája. Az ARMv8-A utasításkészletet használó, nyolcmagos processzor nem konzumer eszközökben, hanem a chipgyártó logójával felcímkézett, kifejezetten fejlesztőknek szánt készülékekben mutatkozik be, ezek a Mobile Development Platform Tablet és Smartphone vagy röviden MDP/T és MDP/S. A chipben egyébként négy darab Cortex-A57 és szintén négy Cortex-A53 mag dolgozik, 2,8 gigahertzes maximális órajellel, egy Adreno 430 GPU társaságában - a lapka 64 bites képességeinek köszönhetően pedig az Android 5.0 is maximálisan kihasználható rajta.

A phablet kategória felső határán

A két kütyüvel a fejlesztőknek meglehetősen impresszív hardveren lesz lehetőségük megismerkedni a Qualcomm processzorának legújabb generációjával. A telefonra egy jókora, még a terebélyes Nexus 6-ot is megszégyenítő 6,17 hüvelykes kijelző került, amellyel könnyen lehet, sokan már ezt az eszközt is inkább a tablet kategóriába sorolnák. A panel felbontása, ahogy egyre több csúcsmodell esetében, itt is QHD, azaz 2560x1600 pixel, 490 PPI-s pixelsűrűséggel - a kép részletességére tehát egészen biztosan nem lesz panasz.

A Snapdragon 810 lapka mellé nem kevesebb mint 4 gigabájt RAM jutott, továbbá 32 gigabájt belső tárhely, amely microSD-kártyával tovább bővíthető. Ami a kamerákat illeti, a hátlapon egy 13 megapixeles, optikai képstabilizátorral felszerelt, dual-LED vakus szenzor kapott helyet, amely 4K videót 30, Full HD-t pedig 60 FPS sebességgel rögzít, az előlapon pedig egy 4 megapixeles darab figyel, amely a gyártó oldala szerint 120 FPS-sel képes 1080p felbontású videót felvenni - utóbbi érték ugyanakkor picit túlzónak hangzik egy előlapi szenzorhoz, nincs kizárva, hogy elírásról van szó.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A telefonra a szokásos érzékelők mellett egy UV-szenzor is került, a hátlapon továbbá egy ujjlenyomat-olvasót is találunk. A méretes készülékre összesen nyolc mikrofon jutott, ebből hat digitális és két analóg, továbbá egy mono és egy ultrahangos hangszóró. Az audiojack és a microUSB 3.0 port mellett egy D-típusú microHDMI-csatlakozó is elfért a kütyün, amely 802.11ac szabványú Wi-Fi és Bluetooth 4.1 támogatást is kapott. Az energiaellátásról egy 3020 mAh kapacitású akku gondoskodik.

Csak fejlesztőknek

A táblagép specifikációi nagyon hasonlóak az okostelefonéhoz, abban ugyanaz a processzor és szintén 4 gigabájt memória található, a belső tárhely ugyanakkor itt már az MDP/S duplája, 64 gigabájt, amely ebben az esetben is bővíthető. A tablet 10,1 hüvelykes, 3840x2160 pixel felbontású, azaz 436 PPI-s pixelsűrűséget tudhat magáénak, ami egy táblagép esetében kiemelkedően jó érték.

Az MDP/T-n a telefonból megismert kamerákat találjuk, amelyek mellé az előlapon egy kettős 3D gesztusfelismerő szenzor is párosul. A nyolc mikrofon innen sem hiányozhat, ultrahangsugárzóból pedig mindjárt kettő is jutott a táblagépre - utóbbin egyébként ugyanazt a csatlakozópalettát találjuk meg mint az okostelefonon. Az akku mérete itt 7560 mAh. A brutális teljesítmény persze nem olcsó mulatság: az MDP/S 799, a tablet pedig 999 dollárba kerül majd az Qualcommal megállapodó vállalatoknak, illetve azok fejlesztőinek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról