Szerző: Hlács Ferenc

2014. november 25. 09:28

Két éven belül jöhetnek a fél perc alatt feltölthető akkuk

Alig fél perc alatt teljesen feltölthető akkumulátort mutatott be az izraeli StoreDot. Az egyelőre prototípus fázisban lévő telepek a cég szerint legkorábban 2016-ban tűnhetnek fel okostelefonokban, de a vállalat az elektromos autókba is eljuttatná azokat.

Újfajta akkumulátortechnológiát demózott egy izraeli vállalat, amellyel a lemerült telepek akár másodpercek alatt teljesen feltölthetők. A bemutatón egy okostelefonnál kevesebb mint 30 másodperc alatt sikerült elérni a száz százalékos töltöttséget, de a fejlesztők szerint ugyanehhez egy elektromos autónál is legfeljebb néhány percre lehet szükség.

A StoreDot nevű tel-avivi vállalat által kifejlesztett nanotechnológiás telepeket Doron Myersdorf, a cég alapítója és elnöke szerint egészen új, a területen korábban sohasem használt eljárással hozták létre, a fejlesztők által "nanopontoknak" keresztelt, organikus peptidmolekulák felhasználásával. A cégnek eddig két körben mintegy 48 millió dollárt sikerült összegyűjtenie, ráadásul befektetői között egy meg nem nevezett keleti telefongyártó is ott van.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jelenlegi állás szerint a technológia leghamarabb 2016-ban jelenhet meg az okostelefonokban, a cég szerint ekkorra egy megfelelően kis méretű, 1500 töltési ciklusra vagyis nagyjából három év használatra hitelesített akkumulátorral tudnak majd előállni, amely egy 30 másodperces töltést követően egész nap ellátja majd energiával az adott eszközöket. A Reuters infromációi szerint ugyanakkor a StoreDotnak még le kell küzdenie néhány problémát, beleértve a telep méretét, amely jelenleg még túl nagy ahhoz, hogy okostelefonokban is alkalmazható legyen, illetve az akku által tolerált töltési ciklusok számát is van hova növelni.

Myersdorf szerint a új generációs akkuk nagyjából 150 dollárral drágítanák meg a telefonokat, ugyanakkor nem ez az egyetlen piac, amelyre a cég pályázik, a kezdeményezés a tervek szerint az elektromos autókba is eljut majd. Amennyiben a StoreDot két éven belül valóban piacra dobja termékét, az komoly előrelépést jelenthet a konzumer elektronika területén. Ahogy az okostelefonok egyre érettebbé válnak, a felhasználói élmény szűk keresztmetszetét egyre inkább a sokszor gyenge akkus üzemidő jelenti, a teljes feltöltéshez pedig több órára is szükség van - ha ezt sikerülne fél percre redukálni, az komoly értéket jelentene a felhasználók szemében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról