Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

A netes forgalom harmadát adja a Netflix Amerikában

Gálffy Csaba, 2014. november 21. 14:59
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Netflix, a YouTube, az iTunes és változatos más videószolgáltatások adják az amerikai internetes forgalom legnagyobb részét - mondja a Sandvine legújabb felmérése.

Továbbra is toronymagasan vezeti a Netflix az amerikai internetes forgalom listáját, a cég által szolgáltatott videostreamek a teljes internetes forgalomnak mintegy 35 százalékát teszik ki. A Netflix legnagyobb versenytársa a szintén videostreamben utazó YouTube, amely a letöltések 14 százalékát adja. A downstream listán számos más videós szolgáltatás is megtalálható, a top10-ben 6 (a BitTorrentet is számítva 7) ilyen elem található, rajtuk kívül csak az általánosabb HTTP és SSL kategória fért fel.

A (többek között) a hagyományos webes forgalmat is magában foglaló általános HTTP mindössze 8,62 százalékot tesz ki lefelé mutató irányban. Ebből leválasztotta a felmérés készítője a Facebookot, a közösségi oldal önmagában 3 százalékát teszi ki a letöltési tortának. A titkosított SSL-kapcsolatok a downstreamnek mindössze 2,14 százalékát adják.

Érdekes módon a feltöltésekben egészen megváltozik az arány, a BitTorrent fájlmegosztó rendszerében áramló adatok átveszik a vezetést, 25,49 százalékos részesedéssel. Meglepő, hogy a Netflix ezen a listán is bekerül a legnagyobb forgalmat generálók közé: annak ellenére, hogy a videostream az aszinkron forgalom klasszikus esete, az upstreamből is kihasít a cég 9,48 százalékot.

A feltöltésben komoly szereplő a HTTP- és az SSL-forgalom is, ez utóbbi alá tartozik például a virtuális magánhálózatok (VPN) által generált adatáramlás is. A feltöltések listájára felfértek a nagyobb fájlszinkronizációs szolgáltatások, mint az iCloud és a Dropbox, amelyek komoly, jellemzően szimmetrikus (vagy ahhoz közeli) forgalmat bonyolítanak a központi szerverekkel. A listán megtaláljuk a videotelefonálás nagyobb szereplőit is, mint az Amerikában népszerű, Apple-exkluzív FaceTime illetve a globális népszerűségnek örvendő Skype is, ez utóbbi 2,77 százalékát adja az upstream forgalomnak.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.