Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Komoly security line-up az idei SYSADMINDAY-en: FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig!

Újabb szabadalmi kiegyezés a mobiliparban

Bodnár Ádám, 2014. november 24. 08:47
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Nortel Networks szabadalmi portfóliójának jelentős részét felvásárló Rockstar nevű konzorcium peren kívüli megállapodást kötött a Google-lal és a Ciscóval, ezzel újabb szabadalmi harc zárult le a mobiliparban.

A 2009-ben csődbe ment Nortel Networks több ezres szabadalmi portfólióját egy Rockstar nevű konzorcium szerezte meg, amelynek olyan cégek voltak tagjai mint az Apple, a Microsoft, a BlackBerry (akkor még RIM) az Ericsson és a Sony. A Rockstar a szabadalmainak vélt bitorlása miatt pert indított a Google, a Cisco, valamint számos androidos gyártó ellen, ezek közül két eljárásnak most vége lett.

A Rockstar ugyanis peren kívül megállapodott a Google-lal és a Ciscóval, így ezeknek a jogi eljárásoknak most pont kerül a végére. A felek a megállapodás pontos részleteit nem hozták nyilvánosságra, így nem publikus, hogy ki és mennyit fizet végül, hogy a jogi eljárás ne folyjon tovább. A Cisco a közelmúltban egy befektetői tájékoztatójában azt tette közzé, 188 millió dollárba kerül számára a Rockstarral történt kiegyezés, a Google esetében nem ismert,mekkora összegben állapodtak meg a felek. Az azonban erősen kétséges, hogy a szabadalmakért kifizetett több mint 5 milliárd dollár megtérült-e.

A Rockstar klasszikus szabadalmi troll: a vállalat semmilyen üzleti tevékenységet nem folytatott, csak pereket indított az iparág más szereplői ellen. Két céggel már sikerült kiegyezni, de számos androidos gyártó ellen továbbra is folyik az eljárás, a Rockstar célpontjai között szerepelt a Samsung, a HTC és az LG is például. A mobilgyártók elleni harc lezárásáról egyelőre nincs hír, valószínűleg ezek tovább folynak.

A mobiliparban pár éve nagyszabású "szabadalmi világháború" bontakozott ki, ahogy a piac néhány év leforgása alatt felrobbant és az okostelefonok az üzletemberek és a geekek játékszereiből tömegtermékekké váltak, több tízmilliárd dolláros bevételt generálva a vezető szállítóknak. Ennek eredményeképp szinte minden érintett cég perben állt valakivel, a legtöbben azonban a Google-t, illetve rajta keresztül az Androidra fogadó telefongyártókat vették célkeresztbe.

Ezeknek az eljárásoknak a nagy része azonban mára lezárult, májusban az Apple és a Google ásta el a csatabárdot, augusztusban pedig a cupertinói cég kiegyezett a Samsunggal és az Egyesült Államokon kívül az összes pert ejtették. A Google is megállapodott időközben a Samsunggal és a Ciscóval is és széles körű keresztlicencelési egyezségeket kötöttek.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig: Veres-Szentkirályi András (Silent Signal), Balázs Zoli (MRG Effitas), Marosi-Bauer Attila (Hacktivity) és sokan mások. A standupot Felméri tolja.