Szerző: Bodnár Ádám

2014. november 14. 11:03

Kipróbálható az Azure Operational Insights

A barcelonai TechEd eseményen beszélt a Microsoft először az Azure Operational Insights szolgáltatásról, amely mostantól tesztelhető is. A cél: az üzemeltetők számára az elérhető hatalmas adatmennyiséget használható információként prezentálni.

Ha big datáról beszélünk, általában az értékesítési vagy marketing-kampányok, ügyféladatok, közösségi térben keletkezett visszajelzések elemzése jut eszünkbe, holott a nagy mennyiségű adatból hasznos információk kinyerése az informatikai üzemeltetést is megkönnyítheti. A nagy és bonyolult informatikai rendszerek működése hatalmas mennyiségű adatot hoz létre, az adminisztrátoroknak ebből kellene kihámoznia a számukra fontos és releváns információkat, hogy üzemben tartsák a gépeket, megfelelő teljesítményszinten a szolgáltatásokat és kezeljék a biztonsági eseményeket.

Adata már van az üzemeltetőknek, legyen belőle információ!

Ennek a támogatására jött létre az Azure Operational Insights, amely egy felhős szolgáltatásban az IT-üzemeltetés szolgálatába állítja a (Hadoop-alapú) Azure HDInsight adatelemző platformot. A szolgáltatás képes elnyelni a felhős rendszerek, PC-k, mobil eszközök és helyben telepített szerverek által termelt logokat és azokon változatos lekérdezéseket, elemzéseket futtatni, ezek eredményeit pedig könnyen fogyasztható, átlátható formában tálalni az üzemeltetők számára, hogy azok minél könnyebben hasznosíthassák azokat.

Az Azure Operational Insights gyűjti a kliensek konfigurációs adatait, a kapacitásokkal kapcsolatos információkat (pl. CPU, HDD, memória), a biztonsági események logjait, a szoftverfrissítések státuszát, a Windows eseménynapló bejegyzéseit, és ezeket próbálja meg hasznos, fogyasztható információkká összegyúrni annak érdekében, hogy az IT-üzemeltetők életét megkönnyítse.

A Microsoft olyan rendszert épített, ahol egy üzemeltetési szakember programozási tudás és kódírás nélkül tud az adatokból számára hasznos információkat gyűjteni. A vállalat számos előre tárolt lekérdezést és nézetet kínál az adatokhoz, amelyeket az Azure adatközpontok üzemeltetése során szerzett tapasztalatai alapján állított össze, ezek az úgynevezett Intelligence Packek, de természetesen lehetőséget ad saját lekérdezések és nézetek fejlesztésére is. Ehhez csak egy böngészőre van szükség, a szolgáltatás ugyanis a felhőben fut, vagyis az üzemeltetők akár telefonról vagy tabletről is figyelemmel kísérhetik a rájuk bízott eszközök állapotát.

Az üzemeltető szakemberek a szolgáltatással átfogó képet kaphatnak a rájuk bízott rendszerek kapacitásáról például, azonosíthatják a tétlen vagy éppen túlterhelt gépeket, de "mi lenne ha" elemzéseket is futtathatnak, hogy kiderítsék, az egyes módosítások hogyan befolyásolnák a rendszer működését. Hasonlóan megnézhetik azt is, hogy az egyes gépek milyen frissítési szinten vannak, melyek azon a rendszerek, amelyek frissítésre szorulnak (melyik frissítések hiányoznak), illetve hogy a szoftverfrissítések, új szoftverek telepítése vagy meglevők eltávolítása hogy befolyásolta az üzemet. Biztonsági helyzetkép is készíthető az előre gyártott Intelligence Packekkel.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Microsoft Knowledge Base cikkeivel is össze van kapcsolva az Operational Insights, azaz egy adott témához tartozó információk közvetlen elérhetők a felületéről, emellett belekerült a a tavaly indult System Center Advisor is, amely a telepített szerverek adatait átfésülve próbál meg "best practice-ek" alapján tippeket adni az üzemeltetőknek, hogy a lehető legtöbbet tudják kihozni az informatikai környezetükből. A vállalat tájékoztatása alapján a System Center Advisor ma már az Operational Insights része.

Ingyenes csomag is van

A szolgáltatás három különféle díjcsomagban vehető igénybe. Van egy ingyenes verzió, ahol naponta legfeljebb 500 megabájt adatot nyel el az Operational Insights és mindössze hét napig tárolja azokat. A Standard változatnál a beküldhető adatmennyiség már nem korlátozott, de a megőrzési idő egy hónap, a Premiumnál pedig egy év. A szolgáltatás ára a tárolt adatok mennyiségétől függ, Standard csomag esetén 1,15 dollár gigabájtonként, Premiumnál pedig 1,75 dollár jelenleg, a Preview időszak alatt, az éles indulásnál ez duplázódni fog.

Az Azure Operational Insights használata történhet akár a telepített agentek segítségével, akár a System Center Operations Managerrel integrálva is, utóbbi esetben a felhasználónál a System Center 2012 R2 legújabb update rollupjának telepítése szükséges. A szolgáltatás a vállalat észak-amerikai adatközpontjában működik, vagyis ide kerülnek az adatok, természetesen titkosítva, minden ügyfélé külön szerverre. Az üzemeltetők finomhangolhatják, az adatok mennyi időnként kerüljenek fel a felhőbe, így elkerülhetik azt, hogy a forgalom csúcsidőben terhelje a hálózatot.

További információ a szolgáltatásról a TechNet blogban, illetve a FAQ-ban olvasható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról