Szerző: Bodnár Ádám

2014. november 13. 14:43

Amazon: annyit költünk a cloudra, amennyit csak kell!

Az összes nagy országban saját adatközpont létrehozását tervezi az Amazon, a vállalat eltökélten folytatja a cloudszolgáltatásainak fejlesztését.

Az Amazon online könyvkereskedelemből, majd kiskereskedelemből lett naggyá, de a vállalat üzletének ma már jelentős része a rendelkezésre álló számítási kapacitását felhőszolgáltatások keretében értékesítő Amazon Web Services.

Andy Jassy, az Amazon Web Servicesért felelős vezető egy sajtóbeszélgetésen a Reutersnek elmondta, a vállalat továbbra is költeni fog arra, hogy ezt a részlegét növekedésben tartsa. Az Amazon a közelmúltban hozta nyilvánosságra negyedéves eredményeit, amelyben 20 milliárd dolláros bevételt és majdnem félmilliárdos veszteséget jelentett a növekedő költségek miatt. Befektetők és elemzők attól tartanak, az Amazon növekedésnek hamarosan vége, és a cégnek költségeket kellene csökkentenie, hogy profitot termelhessen.

"Készen állunk arra, hogy annyit költsünk, amennyi csak szükséges a növekedéshez" - mondta Jassy a cloudszolgáltatások kapcsán, hozzátéve, hogy a vállalat "szinte minden nagy országban" tervez saját adatközpontot építeni. A cloudszolgáltatások méretgazdaságosságát a kevés nagy méretű adatközpont biztosítja, azonban ha ezek messze esnek a kiszolgált piacoktól, az megnövekedő távközlési költségeket jelent a cég számára, az ügyfelek számára pedig magasabb késleltetést, amely ronthatja egyes szolgáltatások használatának élményét.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az Amazon volt az első igazán nagy cloudszolgáltató, az utóbbi időben azonban több, igazán komolyan vehető versenytársat kapott az általa megcélzott piacokon, ilyen például a Microsoft és a Google. A cég ugyanakkor nem számít további versenytársak váratlan megjelenésére, mivel erre a piacra magas a belépési küszöb: csak a szolgáltatások bevezetéséhez szükséges adatközpontokat kiépíteni milliárd dolláros nagyságrendű költségeket jelent.

Az Amazon világszerte 11 helyszínen rendelkezik adatközponttal jelenleg, ezek közül négy található az Egyesült Államok területén, a többi pedig külföldön:Dublin , Frankfurt, Szingapúr, Tokió, Sydney, Sao Paulo és Peking a kiválasztott városok.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról