Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

A tőzsdén is megérezték az új Assassin's Creed hibáit

Bodnár Ádám, 2014. november 13. 13:01
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Több mint 9 százalékot zuhant a Ubisoft részvényárfolyama tegnap, amikor a vállalat piacra dobta az Assassin's Creed videojáték-sorozat legújabb tagját, a Unityt. A szoftvert hibáktól hemzsegve küldte piacra a vállalat, nem is kímélték a kritikusok.

A Ubisoftnak régóta az egyik "fejőstehene" az Assassin's Creed sorozat - PC-re és különféle konzolokra több mint másfél tucat videojáték érkezett eddig, de mára képregények, regények, rövidfilmek is feldolgozták ezt az univerzumot. Csak a különféle videojátékok már közel 80 millió eladott példány felett járnak, amellyel olyan neveket előz meg mint a Zelda vagy a Battlefield.

A legújabb rész, a régóta várt Unity rajtja ugyanakkor nem sikerült a legjobban: a játék az első visszajelzések szerint rengeteg hibával került a boltokba. Ez volt az első Assassin's Creed, amelyet kimondottan az új generációs konzolokra fejlesztettek, így a rajongók érthetően sokat vártak tőle. Nagy volt a kíváncsiság azzal kapcsolatban, hogy az Xbox One és a PlayStation 4 képességeit mennyire tudják kihasználni a Ubisoft fejlesztői.

A vállalat már korábban kicsapta a biztosítékot a játékosoknál azzal, hogy közölte, az Assassin's Creed: Unity az elvárt Full HD felbontás és 60 fps helyett csak 1600x900-ban és 30 fps sebességgel fut, az igazi csalódás azonban a rajton érte a vásárlókat, amikor azzal kellett szembesülniük, hogy a játék az ígért 30 fps-t inkább csak alulról karcolja, de sok helyen láthatóan szaggat, akadozik, emellett rendszeresek benne a grafikai hibák is: a karakterek néha átmennek falakon vagy épp a semmiből tűnnek elő, láthatatlan falakba ütköznek vagy a levegőben lógnak. Néha a Unity pedig egyszerűen csak lefagy.

Belsős források szerint a Unity az eddigi legösszetettebb projektje a Ubisoftnak. A PC-s verzió gépigénye ennek megfelelőn brutális (ajánlott konfiguráció: Core i7, 8 GB RAM, GeForce GTX 780 vagy Radeon R9-290X, 50 GB HDD), de a cég állítólag sokat küzdött a konzolokkal, hogy játszható sebességet tudjon kicsikarni belőlük. A problémát állítólag az okozza, hogy hiába a PC-kéhez hasonló hardver, a két új konzolt még nem tudták úgy kiismerni a programozók és a játék nem is használja azokat az alacsony szintű API-kat, amelyek révén a legnagyobb sebesség lenne elérhető PS4-en és Xbox One-on.

A Ubisoft PR-részlege válságmódba kapcsolt, a cég egy blogbejegyzésben is foglalkozik az Assassin's Creed: Unity problémáival és ígéretet tett ezeknek a hiányosságoknak a felszámolására. A játékhoz már az első nap kiadtak egy 1 GB-os patchet, de már készül a következő (vagy következők), amelyekben olyan hibákat javítanak mint például a többjátékos módban tapasztalt fagyás, vagy éppen a főhős, Arno beragadása a szénásszekerekbe, amelyekből egy programhiba miatt nem tud többé kijönni.

A fenti problémákról a tesztek is beszámolnak persze, ezért a játék a vártnál lényegesen rosszabb pontszámokat kapott az értékelések során, ami sokakat tántoríthat el a vásárlástól - végtére is egy 60 dolláros, Magyarországon 18 ezer forintos játékról van szó, ennyi pénzért pedig joggal várhatja el mindenki az ilyen hibáktól mentes terméket.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.