:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. november 11. 13:47

Tőzsdére megy a Hortonworks

Immár publikusan beszélt nyilvános részvénykibocsátási terveiről a Hortonworks, amely üzletét az elosztott "big data" elemzésre alkalmas szoftverre, a Hadoopra alapozza.

Hamarosan a tőzsdén jegyezhetik a Hortonworks részvényeit, a vállalat beadta az amerikai Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelethez a folyamat elindításához szükséges, S-1 jelű dokumentumot, amely nyilvánosan is elérhető már a szervezet weboldalán.

A big data élvonalában

A "big data" területén mára kváziszabvánnyá vált Hadoopot a Yahoo! berkein belül fejlesztették nagy mennyiségű strukturálatlan adat elosztott tárolására és feldolgozására. A projektet azóta nyílt forrásúvá tették és az Apache Software Foundation gondozza, a Yahoo!-tól pedig a Hortonworks nevű vállalathoz mentek át a fejlesztés irányítói, hogy pénzzé tegyék ismereteiket. A cégben továbbra is meghatározó, mintegy 20 százalékos tulajdonrésze van a Yahoo!-nak, emellett számos befektetője van, köztük informatikai nagyvállalatok (HP, Teradata) és tőkealapok (pl.Index Ventures, Blackrock, Benchmark Capital).

A Hadoopra azóta boldog-boldogtalan alapot "big data" megoldásokat, de a Hortonworks is  rendelkezik egy saját Hadoop-verzióval, amely a Hortonworks Data Platform nevet kapta. A szoftver szabadon letölthető és használható, fizetni csak a nagyvállalati szintű támogatásért, illetve a rendszeres frissítésekért kell, Emellett a HDP-hez a Hortonworksnél változatos kiegészítők érhetők el, amelyek révén más rendszerekkel lehet kényelmesen összekapcsolni.

Nagy a növekedés

A "big data", vagyis a nagy mennyiségű adat tárolása és elemzése mára az informatika egyik legfelkapottabb témája lett, ezt a hullámot próbálja meglovagolni a Hortonworks is, a tőzsdei megjelenést még az "érdeklődési csúcsra", ha úgy tetszik, a hype-görbe tetejére időzítve. A Hadoop ígérete, hogy a hatalmas adatmennyiséget segít tárolni és elemezni anélkül, hogy ehhez drága butikhardverek vásárlására és üzemeltetésére lennek szükség - a szoftver x86 szerverek hálózatán fut, de akár felhőből is igénybe vehető egy-egy projekt erejéig.

A tőzsdére vonulás jegyében a Hortonworks közzétette pénzügyi adatait is. Ezek alapján a legutolsó lezárt pénzügyi évet a cég mintegy 11 millió dolláros bevétellel és közel 36 milliós veszteséggel zárta, a jelenlegi pénzügyi évből eltelt 9 hónapban azonban már 33 millió dolláros volt a forgalma, ezzel együtt azonban a veszteség is nagyot nőtt, meghaladta a 86 millió dollárt. A cég bevételének jelentős része származik partnerektől, például a Microsofttól, amely az Azure felhőben kínál Hadoop-alapú szolgáltatást HDInsight néven. A Hortonworks 1,8 milliárdos piaci értékelés mellett vonulna tőzsdére.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A vállalat első számú riválisa a Cloudera, ezt szintén a Hadoop fejlesztésében részt vevő szakemberek alapították. A Cloudera a Hortonworkshöz hasonlóan rendelkezik saját Hadoop-disztribúcióval de szolgáltatásokon túl számos egyedi megoldással is kiegészítette azt. A Palo Altó-i cégnek mintegy 600 alkalmazottja van jelenleg, a szoftverét és szolgáltatásait olyan szervezetek használják mint a Box.net, a BlackBerry, az eBay, az Allstate biztosító, a NetApp, a Nokia, a Western Union, a Samsung és az Egyesült Államok hadserege. A Clouderába idén tavasszal vásárolta be magát az Intel, a tranzakció 4 milliárd dollárra értékelte a céget.

Az ügyfelek bíznak

A Hadoopra egészen a közelmúltig úgy tekintett az IT-világ, mint egy ígéretes kezdeményezésre, amellyel sokan kezdtek el kísérletezni. Egy közelmúltban több mint 200 nagyvállalat bevonásával végzett IDC-felmérés szerint azonban a próbát tevő cégek harmada már éles környezetben alkalmazza a Hadoopot, másik harmada pedig egy éven belül élesbe állítja.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.