Szerző: Koi Tamás

2014. november 11. 13:54

Duplázza a hálózatfejlesztés tempóját a Telenor

A négy nyertes pályázó közül utolsóként a Telenor Magyarország is aláírta a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság 2014-es frekvenciapályázatát lezáró hatósági szerződést, így már csak napok kérdése, hogy a cég használatba vegye az elnyert frekvenciablokkokat. A norvég tulajdonú operátor gyors lefedettségnövelést ígér.

A rádiós hálózaton keresztül elérhető sávszélességet nem, csak a lefedettséget növeli jelentős mértékben a Telenor Magyarország azoknak a frekvenciablokkoknak a bekapcsolásával, melyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2014-es frekvenciapályázatán nyert el. A Telenor már több mint egy éve elérhetővé tette a 150 megabites elméleti letöltési sávszélességet kínáló 4G/LTE hálózatot ügyfelei egy része számára, az új generációs szolgáltatást pedig a múlt héten aláírt  szerződésnek köszönhetően még több előfizető számára tervezi elérhetővé tenni.

Hipernet, 98 százalékos lefedettséggel

A Telenor a hatóság frekvenciapályázatán a "B" csomagot nyerte el, mely rendre egy 10, 2 és 20 MHz-es duplex blokkot tartalmaz a 800, a 900 és a 2600 MHz-es sávban. A szolgáltató a 800 MHz-es frekvenciasávban elsősorban a vidéki lefedettséget tudja majd bővíteni - itt nem lesz elérhető a frekventáltabb területeken nyújtott sávszélesség, a szolgáltató minden bizonnyal a Magyar Telekomhoz és a Vodafone-hoz hasonlóan 60-70 Mbps maximális sávszélességű 4G-s szolgáltatást nyújt majd az LTE800-as sávban.

A 900 MHz-es, GSM- és UMTS-szolgáltatásra egyaránt használható alapsávban a kibővített kapacitást vélhetően elsősorban a beszédhang-szolgáltatások javítására, azaz a hangminőség és más beszédparaméterek fejlesztésére fogja felhasználni a szolgáltató, míg a 2600 MHz-es blokkokat leginkább a sűrűn lakott, frekventáltabb területek forgalomelvezetéséhez fogja igénybe venni a Telenor.


4G/LTE állomás egy vidéki víztornyon: Egyre több lesz belőlük

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A cég az új frekvenciák bekapcsolását követően három éven belül 98 százalékos 4G-s lefedettséget ígér (a mostani 4G-s lefedettség nagyjából 50%), ugyanennyi idő alatt pedig az ezer főnél kisebb lélekszámú települések 67,57 százalékát kívánja lefedni a szolgáltató. A Telenor egyébként a három operátor közül a legkonzervatívabb vállalásokat tette a kistelepülések lefedését illetően, noha ez a pályázat elbírálásánál kiemelten fontos szempontnak számított az A, a B és a C csomag odaítélése kapcsán.

A szolgáltató közleményében hangsúlyozza, a cég a szerződés aláírását követően korábbinál kétszer gyorsabb ütemben folytatja a hálózatfejlesztést, a következő három évben pedig mintegy 15-20 milliárd forintot fog költeni a fejlesztésekre. A Telenornak még így sem ez volt a legnagyobb hálózatmodernizációs projektje, a kínai ZTE-vel 2010-ben aláírt hálózatmodernizációs program ugyanis "listaáron" 200 millió eurós beruházásról szólt - jóllehet a szolgáltató által kifizetett pontos összegre soha nem derült fény.

Helyzeti előnyök

Már a ZTE hálózati infrastruktúra-elemeire építve 2012 derekán a szolgáltató az országban másodikként bekapcsolta az első LTE-s állomásokat, majd valamivel több mint egy évvel később - a hatósággal kötött spektrumharmonizációs megállapodásnak köszönhetően - 150 Mbps-re emelte a hálózat csúcssebességét, ezzel az ország leggyorsabb mobilnet-elérését biztosítva. A Telenort végül e téren idén októberben érte utol a Magyar Telekom, mely a pályázatot követően elsőként írt alá hatósági szerződést az NMHH-val, és azonnali hatállyal megduplázta a 4G/LTE hálózat sávszélességét, az országos lefedettséget pedig 53 százalékról egyetlen nap alatt 73 százalékra emelte.

A pályázat nyertesei közül a Vodafone Magyarország és a DIGI egyaránt nyújt majd 4G/LTE szolgáltatást az új frekvenciablokkok használatba vételét követően, a részletekről azonban eddig egyik szolgáltató sem nyilatkozott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról