Szerző: Hlács Ferenc

2014. november 12. 09:07

A vér oxigénszintjét is méri a Project Ara

Már alkalmazásokat futtat, és véroxigénszint-mérő szenzort is kapott a Spiral 1 Project Ara prototípus. A moduláris okostelefon fejlesztői a kikapcsolás nélkül cserélhető blokkokat is demonstrálták. A vállalat szerint a készülék korlátozott számban 2015-ben, a tömegek számára pedig 2016-ban lesz elérhető.

Úgy tűnik, jó úton halad a Google vakmerő programja, a moduláris okostelefon kifejlesztését célzó Project Ara. A vállalat tavaly jelentette be, hogy az akkor még tulajdonában lévő Motorolával karöltve cserélhető hardverelemekből felépülő mobil létrehozásába fog, méghozzá igen merész határidővel, a keresőóriás ugyanis a tervek szerint 2015-ben tenné elérhetővé az első modelleket.

Működik a fogat!

Az ambiciózus célkitűzés ugyanakkor egyre inkább megvalósíthatónak tűnik, miután a projekten dolgozó fejlesztők a nemrég bemutatott, bebootoló és működő Android rendszerrel szerelt modellen az Engadget Expand konferenciáján a stabil alkalmazásfuttatást is demonstráltak, a jól ismert Angry Birds segítségével - sőt a Spiral 1 névre hallgató prototípus még fontosabb képességet is villantott, mégpedig a modulok cseréjét, igaz egyelőre csak egy világító LED-et tartalmazó próbakomponenssel.

A telefon egyik különlegessége, hogy az egyes elemek váltásához nem kell kikapcsolni azt, a műveletre menet közben is lehetőség van - értelemszerűen az akkumulátort, illetve a processzort és a memóriát tartalmazó modulokat leszámítva. Bár az egyes elemek fejlesztésébe is komoly munkát fektet, a végleges terméknél a Google csak magát a különböző blokkokat befogadó keretet fogja biztosítani. Ehhez a felhasználók egy online boltból válogathatják majd össze a különböző gyártóktól származó modulokat. Ezek ráadásul nem merülnek ki az olyan alapvető egységekben mint a fentebb említett processzor, memória, kijelző vagy akkumulátor: az Expand konferencián Paul Eremenko, a projekt vezetője egy a véroxigénszint mérésére alkalmas "egészségügyi" modult is bemutatott.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A jövőben még számtalan hasonló kiegészítő jelenhet meg a kütyühöz, például pulzusmérők, netán a bőr ellenállását vagy a vérnyomást mérő szenzorok, amelyekkel már több okostelefonban és okosórában is találkozhattunk. Egy ilyen érzékelőkkel telepakolt okostelefonnak adott esetben egészségügyi területen is lehet létjogosultsága. Az első kifogástalanul működő Projekt Ara prototípust a vállalat idén decemberre ígérte és momentán úgy tűnik, ezzel kapcsolatban nem is kell túl nagy csúszásra számítani.

A gyártás előtti modell következő generációja várhatóan jövő év elején lát napvilágot, és Eremenko szerint a lakosságimegjelenésre is a terveknek megfelelően még 2015-ben lehet számítani, noha első körben még csak egy korlátozott darabszámú pilot-program keretében adják ki az eszközöket. A nagy tömegek számára a moduláris okostelefon jelenlegi állás szerint 2016-ban lesz elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról