:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. november 12. 08:20

Óriási telefongyárat épít Vietnamban a Samsung

Hárommilliárd dollárból építené fel második vietnami telefongyárát a Samsung. A koreai vállalat már elkezdte a szükséges engedélyek beszerzését az ország északi részén található Thai Nguyen tartomány vezetésétől.

A kínai munkaerő látványos drágulása egyre inkább a többi olcsó, délkelet-ázsiai ország felé irányítja az elektronikai termelést. Ennek egyik haszonélvezője Vietnam, ahol a Samsung már régóta megtelepedett, és sorra nyitja az üzemeit. Októberben egy vietnami tévégyár felépítését jelentette be a koreai vállalat, most pedig egy hatalmas mobiltelefon-gyártó üzem létesítéséről döntött, írja a Reuters.

A Samsung jelenleg vezeti az okostelefonok piacát, azonban a részesedése az utóbbi időben már csökkenésbe fogott, ahogy a társaság dominanciáját kikezdték a feltörekvő kínai gyártók, a Lenovo, a Xiaomi, a ZTE vagy a Huawei. Az okostelefonok piacán a legnagyobb növekedést a fejlődő piacok produkálják már most is és a következő években a tendencia erősödése várható, itt viszont a vásárlóközönség igen árérzékeny. Egyre fontosabb a gyártási költség, amelynek leszorítását a Samsung vietnami üzemekbe vitt termeléstől reméli - Vietnamban harmadával alacsonyabb a gyári dolgozók keresete mint Kínában.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A vietnami gazdaságfejlesztési minisztérium hivatalos lapja, a Dau Tu egy magát megnevezni nem kívánó illetékesre hivatkozva írta meg a Reuters szerint, hogy elkezdődött a közös munka a Samsunggal, bár még pár részletkérdés tisztázásra szorul. A vállalat közleménye szerint most folyik a beruházás részleteinek egyeztetése a vietnami hatóságokkal, de a Samsung egyelőre nem hozta nyilvánosságra, pontosan mekkora a beruházás mérete, vagy hogy mikorra épül fel a gyár. Az országban eddig összesen mintegy 11 milliárd dollárt fektetett be a koreai elektronkai cég.

Az elektronikai termékek és különösen a mobiltelefonok tavaly Vietnám legnagyobb exportot generáló termékeivé váltak. 2013-ban a vietnami elektronikai export volumene meghaladta a 31 milliárd dollárt is, ami közel 50 százalékos növekedés volt 2012-höz képest. A lendületes bővülésnek köszönhetően a high-tech termékek exportja mára nagyobb értéket ér el Vietnamban mint a nyersolajé vagy az évekig az ország legfontosabb exportcikkének számító ruhaneműké.

A Samsung első vietnámi telefongyára 2 milliárd dolláros beruházással épült fel és a működésének első négy hónapjában 1,9 milliárd dollár értékű terméket gyártott, közölte a Thai Nguyen tartományi kormányzat. A Samsung helyi leányvállalata 2014-ben várhatóan több mint 13 milliárd dollár árbevételt érhet el, ami bő 60 százalékos növekedés lenne a tavalyi 8 milliárdhoz képest.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.