:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. november 7. 10:22

Rekordbevételt ért el az NVIDIA

Rekordbevételt könyvelt el a most lezárt negyedévben az NVIDIA. Nagy sikernek örvendenek a Maxwell-generációs GPU-k, a Tegrák forgalmát viszont elsősorban az autóipar mozgatja.

PC-kbe, szerverekbe és autókba szánt processzorai sikerének köszönhetően rekordbevételt könyvelt el az október végén zárult harmadik pénzügyi negyedévében az NVIDIA. A vállalat 1,23 milliárd dolláros bevételt könyvelt el, ami éves szinten 16 százalékos bővülésnek felel meg, ehhez 173 millió dolláros nettó profit társult, 45 százalékkal magasabb mint egy évvel korábban. Az eredmények némileg felülmúlták az elemzői várakozásokat.

Beütött a Maxwell

A GPU-üzletág forgalma 13 százalékkal emelkedett éves szinten, elsősorban a Maxwell-generációs grafikus chipek megjelenésének és sikerének köszönhetően. A GeForce lapkák eladásából származó bevétel 36 százalékkal ugrott meg tavalyhoz képest, a legnagyobb növekedést a mobil chipek produkálták: az NVIDIA által publikált adatok alapján a noteszgépekbe szánt GeForce-ok forgalma több mint 50 százalékot erősödött. A vállalat szerint a PC mint videojátékos platform újra erőre kapott, egyre többen játszanak PC-n (főleg Kínában), ma a számítógépes játékok szegmense a legnagyobb, előzi a konzolokat.

A professzionális felhasználásra szánt GPU-k forgalma közben új rekordot döntött, erős volt a kereslet a munkaállomásokba szánt Quadrók és a szerverekbe szánt Teslák iránt is. Sok olyan feladat van ma már, amelyet a felhasználók GPU-k segítségével gyorsítanak, tipikusan ilyenek a mérnöki-tudományos alkalmazások, a gépi tanulás, a képfeldolgozás és a beszédfelismerés. A vállalat azt is fontosnak tartotta elmondani, a GPU-virtualizációs GRID technológiáját egyre több helyen használják, például az Airbusnál vagy az energiavállalatoknak szállító Halliburtonnél.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Jó negyedévet zárt a Tegrával foglalkozó üzletág is. A várt "design winek" sora egyelőre várat magára, a piacot nem árasztották el a Tegra K1-re épülő telefonok és tabletek, az NVIDIA új piacot talált magának, az autóipart, és egyre több autógyártóval állapodik meg Tegra-alapú fedélzeti infotainment rendszerek szállításáról. NVIDIA processzor hajtja például az Tesla elektromos autók hatalmas érintőkijelzőjét, de a cég együttműködik a Volkswagen csoporttal, illetve újabban a Hondával - a japán cég a párizsi autószalonon több olyan modellt is kiállított már, amelyekben Tegra-alapú androidos fedélzeti rendszer található.

Zajlanak a tárgyalások a GPU-k licenceléséről

Az NVIDIA a közelmúltban jelentette be, hogy a saját gyártás mellett a GPU-architektúráját szívesen licenceli is mások számára. Eddig nem jelent meg hivatalos információ a licencpartnerekről, de Jen-Hsun Huang elnök-vezérigazgató a tegnapi esti elemzői konferenciahíváson elmondta, aktív tárgyalások folynak partnerekkel a Maxwell-generációs mobil GPU-k licenceléséről, persze konkrét neveket nem említett, mint ahogy arról sem beszélt, milyen stádiumban járnak az egyeztetések. "Egy NVIDIA GPU-val a rendszerchipjükön  messze ki tudnak tűnni a tömegből. Sok lehetőség van a differenciálódásra, de a legjobb grafikus vezérlő beépítése a processzorba valószínűleg a legjobb erre" - mondta Huang.

A negyedik negyedévre az NVIDIA 1,2 milliárd dollár körüli árbevételt vár, ez a tavalyi 1,05 milliárdhoz képest majdnem 15 százalékos növekedés lenne. A cég szerint a bővülést elsősorban a gamer GPU-k, illetve a vállalati termékek fogják fűteni, vagyis a Tegra látványos erősödésére egyelőre nem számít a cég.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.