:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. november 10. 15:03

Megjöttek a Dell új belépőszintű tárolói

A Dell a múlt héten rendezett nagyszabású ügyféleseményén mutatta be új fejlesztéseit adatközpontok számára. Az új szerverformátum, a PowerEdge FX mellett a cég egy teljesen új tárolócsaládról is lerántotta a leplet.

A sokáig EMC-viszonteladóként működő Dell az EqualLogic felvásárlásával lépett be a tárolók piacára saját jogon, a vállalat azóta is folyamatosan fejleszti ezeket az eszközöket. Most a PS4000-es sorozatot frissítette a cég, megérkezett a PS4210-es termékcsalád, amely a kínálatban a belépő szintet képviseli, elsősorban nemzetközi léptékben kis- és közepes vállalatoknak számító szervezeteknek, illetve nagyvállalati fiókirodáknak szánják teljesítményigényesebb alkalmazások alá (virtualizáció, Exchange Server, ERP, stb.).

Hibrid tárolók kis cégeknek

Ez az első alkalom, hogy a PS4000 termékcsaládban hibrid tárolók érhetők el, a korábbi generációs eszközöket csak merevlemezzel lehetett rendelni, az új sorozat tagjai azonban HDD+SDD kombinációval is elérhetők, ezáltal lényegesen nagyobb teljesítményre képesek az elődeiknél. A Dell szerint szerencsés esetben hatszoros sebességnövekedés is kimérhető, de ezeket a számokat természetesen fenntartásokkal kell kezelni, a komoly érdeklődők valószínűleg amúgy is lefuttatnak teljesítményteszteket a saját környezetükben.

A PS4210-es tárolók - az EqualLogic termékcsalád többi tagjához hasonlóan - iSCSI felületen érhetők el, a most bemutatott modellek már 10 GbE-t is támogatnak, SPF+ vagy 10GBASE-T porton keresztül is. A vállalat emellett olyan képességekre hívja fel a figyelmet mint a kényelmes menedzsmentfelület, a gyors SAN konfiguráció és a hálózati kapcsolatok intelligens felismerése, a RAID-tömbök automatikus felépítése, valamint a rendszeres önellenőrzés, amellyel a rendszerhibák előzhetők meg elvileg.

A terméksorozatnak összesen öt tagja van. Az abszolút belépőszintet a PS4210E képviseli, ebben a modellben 12 üzem közben cserélhető 3,5" kivitelű, 7200-as fordulatú NL-SAS meghajtó lehet, a maximális kapacitás 4 terabájtos diszkekkel 48 TB. Az ár-teljesítmény bajnoknak a PS4210X ígérkezik 24 darab 10K SAS lemezzel, 28,8 terabájtos csúcskapacitással. A leggyorsabb, tisztán lemezes konfiguráció a PS4210V, ebben 24 darab 15K sebességű, 2,5" kivitelű diszk dolgozik, de ezek csak 300 gigabájtosak, így 7,2 TB a teljes kapacitás. Ugyanez a tároló rendelhető 12 darab 600 gigabájtos 15K lemezzel is, itt a csúcskapacitás értelemszerűen azonos marad, de kevesebb az író-olvasó fej.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A hibrid konfiguráció a PS4210XS nevet kapta. Ebben a tárolóban 17 darab 1K fordulatú SAS merevlemez található, amelyek az ügyfél választásától függően lehetnek 400 vagy 600 gigabájt kapacitásúak, ezek mellé pedig beépíthető 7 darab 2,5" SSD is. Azoknak a vásárlóknak, akiknek a bemutatott modellek kapacitása nem lenne elég, érdemes tudnia, hogy két PS4000-es tárolót bármikor összefűzhetnek, illetve PS6000-es sorozatú modellekből álló rendszerekhez is illeszthetik ezeket, egy SAN groupban legfeljebb 2 PS4000-es és 14 PS6000-es modell lehet.

A legolcsóbb, tisztán flashes tároló?

Egy új tároló is érkezett a múlt héten a Dell kínálatába, az SC4020, amely nem csak a cég, hanem talán az egész piac legolcsóbb tisztán flashes tömbje. Az SC4020 valójában nem friss fejlesztés, már a nyáron bemutatta a Dell, de most került belőle piacra olyan verzió, amely a merevlemezeket teljesen nélkülözi és teljes egészében SSD-kből áll. Az SC4000 terméksorozat a Compellent termékvonalról az automatikus adatrétegezést és intelligens adatelhelyezést, valamint a külön írásra optimalizált SLC és olvasásra optimalizált MLC flash chipek alkalmazását örökölte meg, míg az iSCSI szoftverstack értelemszerűen az EqualLogictól származik.

A vállalat állítása szerint az SC4020 tisztán flashes konfigurációban 300 ezer feletti véletlen IOPS műveletet tud tartósan teljesíteni 5ms alatti válaszidővel, ha pedig 1ms alatti késleltetés az elvárt, 240 ezer IOPS a csúcs. Átviteli sebességben másodpercenkénti 6,5 gigabájt szekvenciális olvasás és 2,8 GB/s írás jelenti a maximumot. A tisztán flashes SC4020 leginkább érdekes jellemzője az ára, az induló konfigurációt (6x480 GB MLC SSD) 25 ezer dollárra lőtte be a Dell, vagyis annyiért kapható mostantól a flashes kivitel, amennyit korábban a legolcsóbb diszkes kivitelért kellett fizetni.

A tároló összesen 24 darab 2,5" meghajtót képes fogadni, így a felhasználóknak bőven adott a lehetősége a bővítésre, akár diszkekkel a költséghatékonyság, akár további SSD-kkel a még nagyobb teljesítmény jegyében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 02:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.