Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Megszűnik a Spotify asztali alkalmazásplatformja

Gálffy Csaba, 2014. november 05. 13:24
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Stratégiát vált a Spotify alkalmazásplatformja, az asztali kliens többé nem támogatja a külső fejlesztők appjait. Helyette a webes és mobilos API-ra fókuszál a zeneszolgáltatás, ezt ajánlja a külső fejlesztők számára is.

hirdetés

A Spotify zeneszolgáltató a weboldalán közölte a fejlesztőkkel, hogy a Spotify Desktop alkalmazás következő kiadásaiból hiányozni fog az App Finder fül, és a letöltött, telepített külső appok sem fognak többé futni. A változással a Spotify nem szűnik meg fejlesztői platform lenni, a júniusban bejelentett webes API és a mobilos SDK tovább funkcionál, ezekre pedig egyrészt online szolgáltatások, másrészt iOS és Android appok is építhetőek.

A Spotify 2011 novemberében jelentette be, hogy platformmá bővíti zeneszolgáltatását és kinyitja azt külső fejlesztők számára. Az API-n keresztül a fejlesztők elérhették a Spotify masszív zenei katalógusát és az azt leíró részletes adatbázist, erre pedig gyakorlatilag tetszőleges funkcionalitást húzhattak - kollaboratív playlist-szerkesztéstől szinkronizált dalszöveg-megjelenítésig, hangulatalapú lejátszástól változatos közösségi funkciókig. A fejlesztők ösztönzésére a cég külön felületet szentelt az appoknak az asztali, telepíthető kliensben (ami a Spotify-hallgatás alapértelmezett módja), az App Finder fülön válogatott alkalmazások közül válogathattak a felhasználók, a telepített appok pedig megjelentek az oldalsó menüsoron is.

A bejelentéssel a fejlesztők elsősorban ezt a felületet veszítik el - az alkalmazás futtatókörnyezete mellett. A jövőben is lehet a Spotify adatbázisára épülő szolgáltatást készíteni, ehhez azonban egyedi mobilappot vagy teljes webes alkalmazást kell írni, nem elegendő beépülni a Spotify-kliensbe. Ez a belépési küszöböt jóval magasabbra emeli a fejlesztők számára, azonban egyúttal nagyobb függetlenséget is biztosít.

A több mint három éves működés alatt a Spotify mint alkalmazásplatform mérsékelt sikert aratott, a beépült szolgáltatások nem váltak "killer appá", vagyis nem emelték érdemben a Spotify-előfizetés értékét vagy a felhasználói élményt. A szerény eredmények vezethettek oda, hogy a cég végül bezárja ezt a lehetőséget a fejlesztők előtt, bár ezt expliciten nem ismeri el.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!