Szerző: Koi Tamás

2014. november 4. 14:39

A Vodafone-nál is jöhet a 4G

A Magyar Telekom és a DIGI után a Vodafone Magyarország is aláírta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság frekvenciapályázatát lezáró hatósági szerződést, így a 2014-es pályázaton elnyert frekvenciacsomagokat már a héten, a szükséges engedélyek átadását követően használatba veheti.

Belátható időn belül a Vodafone is bekapcsolhatja saját 4G/LTE bázisállomásait, miután tegnap aláírta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) idei frekvenciapályázatának végére pontot tevő hatósági szerződést. A cég még ezen a héten megkapja a frekvenciacsomagok használatba vételéhez szükséges frekvenciakijelölést és rádióengedélyt - a Magyar Telekom az engedélyek birtokában azonnal, drasztikusan bővített, a Vodafone-nál vélhetően ennél megfontoltabb haladás várható.

Ennek oka, hogy bár a Vodafone is vállalt a pályázat során kiépítési kötelezettséget a "C" csomagban található 800 MHz-es sávot használó hálózatra, a cégnek már most is kiterjedt mobilnet-lefedettsége van: A Vodafone jelenlegi kültéri lakossági mobilszélessáv-lefedettsége 98,4 százalékos, igaz nem 4G/LTE, hanem 3G technológiával biztosítja ezt, a 900 MHz-es UMTS sávban. A cég egyébként az LTE800-as hálózattal három éven belül az összes magyarországi település 81,64 százalékát fedné le.

Az operátor a már említett LTE800-as alapblokkok mellett összesen 65 MHz-nyi spektrumhoz jutott hozzá a 2,6 GHz-es sávban, ám ebből csak 40 MHz (4x2x5) duplex blokk, a többi szimplex, ami ennek a frekvenciakészletnek a rövid távú felhasználást legalábbis kérdésessé teszi. A Vodafone két versenytársával ellentétben nem rendelkezik az 1800 MHz-es sávban elegendő spektrummal ahhoz, hogy 4G szolgáltatást indítson, illetve az idei pályázaton hiába pályázott három 1800-as csomagra, végül egyiket sem nyerte el.

A Vodafone továbbra sem nyilatkozik arról, hogy a 4G-s hálózatot mikor akarja üzembe állítani, a cég számára azonban sürgető és hátráltató szempontok is közrejátszhatnak a bővítésben. Így például a frekvenciakijelölést követően a Vodafone-nak sávhasználati díjat kell fizetnie az összes elnyert spektrum esetében, ami különösen a 800-as blokkoknál számít tetemes összegnek. Ugyanakkor a cégnek a hálózati elemeket biztosító beszállító partnere, a Huawei számára is licencdíjat kell fizetnie a bekapcsolt 4G-s állomások után.

A négy, saját frekvenciahasználati joggal rendelkező szolgáltató közül egyedül a Telenor Magyarország nem írta eddig alá az NMHH-val a hatósági szerződést, piaci pletykák szerint azonban erre legkésőbb a jövő héten sor kerülhet. A hatósági szerződések megkötésére egyébként az eredményhirdetést követően 45 nap áll rendelkezésre, vagyis kijelenthető, hogy a Telenor és a hatóság gyakorlatilag az utolsó pillanatig húzhatja a szerződéskötést.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról