:

Szerző: Gálffy Csaba

2014. november 4. 12:39

Internet Explorer a felhőből, fejlesztőknek

Új programot jelentett be webfejlesztőknek a Microsoft, az Internet Explorer immár nem csak virtuális gép formájában, hanem felhős szolgáltatásként is elérhető.

A Microsoftnak hosszabb ideje komoly problémát okoz, hogy a webfejlesztők körében igen népszerű az OS X. Az Apple rendszerén ugyanis minden népszerűbb böngésző fut, a Chrome, a Firefox is elérhető, Internet Explorer azonban nem - legalábbis natívan nem. A megoldás most egy teljes Windows futtatása, virtuális gépként, ezen pedig az Internet Explorer is használható. A Microsoft ehhez egyébként egy ideje támogatást is biztosít, webfejlesztők ingyenesen hozzáférhetnek egy korlátozott windowsos virtuális géphez, a Modern.IE programon keresztül.

A cég azonban látta, hogy a teljes Windows futtatása az Internet Explorer kedvéért elég meredek feltétel, sok fejlesztő pedig (lustaságból, a hardverkövetelmények vagy egyéb szempontok miatt) nem is élt a lehetőséggel. Nekik lehet megoldás a most indult RemoteIE szolgáltatás, amellyel a Microsoft saját platformszolgáltatásán, az Azure-ön futtatható a böngésző, így sem letöltést, sem helyi erőforrásokat nem igényel.

A RemoteIE-t kiszolgáló infrastruktúra alapja a Microsoft saját Azure RemoteApp szolgáltatása, amely távoli elérést biztosít a szerveren futó alkalmazás felé - esetünkben ez az Internet Explorer. A böngésző minden technológiát támogat, amit az asztali környezetben futó társai, az egyetlen kivétel a hardveresen gyorsított WebGL, ezt a RemoteIE szoftveres emulációval helyettesíti. De elérhető az F12-re előugró fejlesztői eszközkészlet, a megjelenítés pedig pixelre azonos az asztali verzióval. Egyetlen komolyabb megkötés, hogy beépülő modulok és kiterjesztések nem telepíthetőek, ezek fejlesztésére továbbra is a teljes Windowsra és IE-re lesz szükség.

Valóban elég egyszerű.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A RemoteIE néhány beépített korlátozással is rendelkezik, ezekkel a Microsoft azt igyekszik biztosítani, hogy az ingyenes szolgáltatást tényleg csak webfejlesztők használják. Ennek megfelelően egy-egy session maximális időtartama 60 perc, 10 percnyi inaktivitás után pedig a rendszer automatikusan kiléptet.

A szolgáltatás annyira élen járó, hogy több, kiadás előtti szoftvert is kombinál. Az alapokat adó Azure RemoteApp jelenleg előnézeti (Preview) státuszban van, ezen pedig a Windows 10 Technical Preview for Enterprise fut. A futó böngésző pedig az Internet Explorer legutolsó elérhető buildje, az IE11 legfrissebb verziója. Ahogy a fejlesztés halad, úgy a Microsoft ígérete szerint azonnal elérhetőek lesznek a frissebb kiadások is.

A RemoteIE használatához regisztrációra van szükség, a használat egyébként ingyenes. A böngésző távoli futtatásához szükség van egy a RemoteApp Preview kliensszoftverének telepítésére is, ez elérhető Windows 7 mellett OS X, iOS, Android és Windows Phone platformokra is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 06:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.