Szerző: Bodnár Ádám

2014. november 4. 13:39

Piacon a Seagate Ethernet-csatlakozós merevlemeze

A Seagate még 2013-ban jelentette be, hogy Ethernet-csatlakozós merevlemezeket fejleszt vállalati adattárolási célokra. Most megjelent az első ilyen meghajtó.

Hivatalosan is elrajtolt a Seagate új merevlemez-családja, a Kinetic. Az új soroat első példánya egy 4 terabájt kapacitású diszk, 4 tányérral, 64 megabájt cache memóriával és Ethernet-csatlakozóval.

A strukturálatlan adatok hajtják a tárolópiacot

A vállalatnál úgy látják, a közeljövőben a céges adatközpontokban a legnagyobb igény olyan tárolókra lesz majd, amelyek strukturálatlan adatokat tárolnak. Ezeket az adatokat jellemzően csak írják, olvassák vagy törlik, de nem manipulálják, és általában kulcs/érték segítségével kezelik őket. A Seagate által citált előrejelzések szerint az ilyen alkalmazások alá eladott tárolók piaca éves szinten 50-80 százalékot nő 2017-ig, ezt elsősorban a mobilos és közösségi webes alkalmazások, valamint a "big data" feladatok hajtják majd.

A Kinetic meghajtókat kimondottan ezekhez az igényekhez fejlesztette ki a cég, érdekességük a szokásos SAS vagy SATA helyett a gigabites Ethernet interfész. A cég úgy gondolkodik, hogy jelenleg a strukturálatlan adatok tárolásához a merevlemezek köré bonyolult további rétegeket (fájlrendszerek, kötetmenedzserek, eszközmeghajtók, különböző protokollok és interfészek) kell építeni, amelyek elfedik az adattároló eszközök működését és egy objektumokkal dolgozó alkalmazás számára objektumtárolóként prezentálják azokat.

A válasz: natív objektumtároló HDD

A most bemutatott, Kinetic fantázianevű meghajtók viszont natív objektumtárolók, beépítve tartalmazzák az összes ehhez szükséges hardvert és szoftvert, kulcs/érték párokkal lehet őket megszólítani a Seagate által fejlesztett, OpenStack-kompatibilis Kinetic Open Storage Platform API-kon és IP-hálózaton keresztül - minden diszknek saját IP-címe van. "A menedzsmentszervereket kivesszük a képletből" - mondja David Burks, a Seagate termékmarketing-vezetője. "Ahelyett, hogy egy tárolónak lenne egy IP-címe és egy tárolószerver keresné elő az adatokat, több IP-cím van rendszerben, mindegyik egy-egy meghajtót jelképez."

A Kinetic Storage API-n keresztül az alkalmazások könnyebben tudnak adatokat megosztani egymás között, az egyik alkalmazás által felírt kulcsot és értéket egy másik is könnyen elolvashatja. Egy másik előny, hogy az adatok mozgatása a meghajtók között egyszerűbbé válik, nem szükséges a tárolórendszerek szintjén bonyolult mechanizmusokat implementálni ehhez. A Seagate továbbá azt is állítja, a Kinetic Storage kulcs/érték megközelítés miatt a meghajtók terén is felgyorsulat az innováció, ugyanis a lemezek többé nem lesznek hozzáláncolva a hagyományos fájlrendszerek és adapterek elvárásaihoz.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Seagate úgy látja, az ilyen típusú diszkek segítségével jóval egyszerűbbé válhat a nem strukturált adatok tárolása, nincs szükség bonyolult tárolókra, fájlrendszerekre, eszközmeghajtókra és interfészekre, az egyszerűsítés csökkenti a költségeket és az adatok tárolásához szükséges hely is kevesebb lesz, ha nem szükséges egy bonyolult vállalati tároló elektronikája. Számos gyártó, köztük a SuperMicro már rendelkezik olyan házakkal, amelyek a Seagate meghajtóit képesek fogadni, a Dell pedig most dolgozik egy rackbe szerelhető kereten, amely 60 ilyen diszket fogad.

A Kinetic meghajtókat leginkább strukturálatlan adatokkal dolgozó szervezeteknek szánják, tipikusan ilyenek az internet- és hosztingszolgáltatók, tárhelyszolgáltatók, valamint kormányzati szervezetek. A meghajtók természetesen a beépített elektronika és intelligencia miatt drágábbak egy azonos kapacitású "hagyományos" diszknél, ez azonban többszörösen visszajön a tárolóinfrastruktúrán elérhető megtakarítás révén, legalábbis a Seagate szerint.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról