Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Komoly security line-up az idei SYSADMINDAY-en: FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig!

Indul a UPC mobilszolgáltatása

Koi Tamás, 2014. november 03. 13:35
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Hosszas előkészítő munkát követően a teljes szolgáltatási palettát (hang- és adat) lefedő virtuális mobilszolgáltatást indít a UPC, mely korábbi partnerével, a Vodafone Magyarországgal karöltve vágott bele az elsőre reménytelennek tűnő küzdelembe a mobilszolgáltatások piacán.

Több, egymástól független forrásunk szerint egy hét múlva elindul a UPC Magyarország saját mobilhang-szolgáltatása, melyhez a Vodafone Magyarország adja az infrastrukturális hátteret. A UPC virtuális mobilszolgáltatóként (MVNO) jelenik meg a piacon, hasonlóan a Tesco Mobile-hoz, ám azzal a lényeges különbséggel, hogy a mobilszolgáltatás nyújtására nem jön létre külön vegyesvállalat az infrastruktúra-tulajdonossal. A UPC ettől függetlenül aligha tudja, illetve akarja majd komolyan megbolygatni a piacot, pedig a kábelszolgáltatónak minden lehetősége meglenne erre.

Önállóan, de mégsem

A Liberty Global tulajdonában álló UPC Magyarország több mint két éve tervezgeti, hogy virtuális mobilszolgáltatóként megjelenjen a magyar piacon, ám ebből eddig csak az adatszolgáltatásra vonatkozóan valósultak meg a tervek. A cég 2012 nyarán dobta piacra saját mobilnet-konstrukcióit, összesen három díjcsomagot, melyek egyedül a benne foglalt adatforgalom alapján különböztek egymástól. A konstrukciók azóta sem változtak számottevően, egyedül a fogyasztói ár csökkent valamennyit, feltéve, hogy az ügyfél előfizet valamilyen UPC kábeles szolgáltatásra.

Vélhetően hasonló konstrukciót fog kínálni a mobilhang-szerződésekre is a szolgáltató, vagyis a vezetékes szolgáltatásokra előfizető ügyfelek kedvezményeket kaphatnak a mobilos díjcsomag árából - ugyanakkor a szolgáltatópartner, vagyis a Vodafone alighanem vigyáz majd rá, hogy ezek az árak ne gerjesszenek általános árletörő-hatást a piacon, mely egyik jelen lévő inkumbens félnek sem érdeke. A UPC mobilszolgáltatás egyébként egyáltalán nem hungarikum, a kábelszolgáltató így többek közt Svájcban és Írországban is működtet saját hang-MVNO-t

Ebből a szempontból a Vodafone, a Telenor és a Magyar Telekom számára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság idei frekvenciapályázatán szolgáltatói licencet szerzett DIGI jelenthet egyedül fenyegetést, a román tulajdonú cég ugyanis eleve hosszabb távú megtérüléssel kalkulál, illetve vezetékes és műholdas szolgáltatásainál kifejezetten az alacsonyár-szegmensben utazik.

Bonyolult viszonyok

Már van valami hasonló

A UPC-nek idén nyár óta már van mobilalapú saját hangszolgáltatása, a UPC Phone, mely a kábeltelefon-előfizetésekhez ad távoli hozzáférést VoIP-technológiával. A szolgáltatáshoz okostelefon, mobilnet, vagy Wi-Fi kapcsolat szükséges.

A UPC akkori vezetése 2012-ben "bonyolult" és hosszas előkészítést igénylő folyamatnak nevezte a mobilhang-szolgáltatás elindítását, a helyzetet pedig cseppet sem tette könnyebbé a folyamatosan változó, alakuló szabályozási és adókörnyezet. A cég eleinte tudomásunk szerint nem is tervezi jelentős marketingtevékenységgel támogatni a mobilhang-szolgáltatást, ezért idén semmiképpen nem várható a piaci erőviszonyok számottevő átrendeződése, illetve több százezer UPC-s mobiltelefon-előfizető megjelenése a telített, 11 millió előfizetést számláló piacon.

A cég a teljes körű mobilszolgáltatás mellé információink szerint saját készülékválasztékot is kínál majd, a UPC mobilos előfizetői pedig a 31-es előhívóval ellátott számmezőből kapnak saját hívószámot, a Tesco Mobile ügyfelekhez hasonlóan.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig: Veres-Szentkirályi András (Silent Signal), Balázs Zoli (MRG Effitas), Marosi-Bauer Attila (Hacktivity) és sokan mások. A standupot Felméri tolja.