Szerző: Hlács Ferenc

2014. november 3. 13:19

Helyalapú tartalommegosztó appon dolgozik a Google

Új tartalommegosztó szolgáltatáson dolgozik a Google, amely Androidot és iOS-t futtató készülékek, illetve potenciálisan PC-k között teszi lehetővé a kommunikációt. A jelenleg Copresence név alatt futó, a helymeghatározásra erősen építő termékről hivatalos információ egyelőre nincs, a kiszivárgott adatokból azonban sok minden kiderül.

Keresztplatformos, helyalapú fájlmegosztó szolgáltatás piacra dobására készül a Google, legalábbis az Android Police értesülései szerint. A keresőóriás egyelőre nem adott hivatalos tájékoztatást a kezdeményezésről, ugyanakkor arról számos információmorzsát elejtett a legutóbbi Google Play Services APK-ban, ahol bannerek, és még az alkalmazás kialakítását taglaló XML-fájlok is akadnak. A vállalat ráadásul már szabadalmi kérelmeken is dolgozik, a jelenlegi állás szerint Copresence névre keresztelt szolgáltatással kapcsolatban.

Akár PC-n is?

A megoldás lényege, hogy lehetővé tegye az androidos és iOS-es készülékek közötti egyszerű és kényelmes adatátvitelt Bluetooth-on, netán Wi-Fin keresztül, sőt még a peer-to-peer adatátvitelre alkalmas Wi-Fi Direct szabvány is felmerült, amellyel az eszközök külön vezeték nélküli hozzáférési pont használata nélkül is kapcsolódhatnak egymáshoz - utóbbihoz persze legalább az egyik készüléknek támogatnia kell a módszert, szerencsére azonban az Android esetében ez már a 4.0-s verzió, iOS-nél pedig a 7-es változat megjelenése óta adott.

Fejlesztő vagy? Segíts! Hack the Crisis. Gyere hétvégén fejleszteni, csatlakozz a hazai fejlesztői közösséghez!

Mindezek mellett egyes Chrome API-k is utalnak a Copresence-re, így a szolgáltatás a mobil készülékek mellett a böngészőn keresztül akár a PC-kre is eljuthat. A kezdeményezés egyébként erősen emlékeztet a keresőóriás nyáron kiszivárgott Nearby névre hallgató projektjére, valószínűleg annak véglegeshez közelítő verziójáról van szó.

Több mint egyszerű fájlmegosztás

A megoldás vélhetően nem merül majd ki az egyszerű fájlküldésben, hiszen erre a Drive, a Dropbox és hasonló alkalmazások már jó ideje lehetőséget adnak. Jelen esetben várhatóan a helyalapú kapcsolódáson lesz a hangsúly, az új szolgáltatás az egymás közelében lévő készülékeket köti majd össze, akár automatikusan, ráadásul nem csak fájlok, de akár a pontos pozíció, útvonalak, beállítások vagy egyéb tartalmak megosztására is alkalmas lehet.

Az készülékek autentikációjával kapcsolatban az Android Police olyan technológiákat is említ, mint a Google ultrahangos azonosítási eljárása, amelyet a Chromecast esetében is használ, a közelben lévő eszközök felismerésére. Az eljárás egyszerű, a szoftver az adott eszköz hangszóróján egy az emberi fül számára nem hallható tartományban leadott hangjelzéssel adja tudtára jelenlétét a környező készülékeknek, amelyek azt érzékelve kapcsolódnak hozzá - a Chromecast ehhez a tévé hangszóróját használja. Az információkat névtelenül közlő forrás szerint a Copresence hivatalos bejelentésére a következő hetekben lehet számítani.

a címlapról