Szerző: Hlács Ferenc

2014. október 31. 14:15

Motorral forgatja kameráját az új Oppo N3

Két új okostelefont leplezett le a kínai Oppo. A vállalt csúcsmodellje, az N3 motorosan forgatható 16 megapixeles kamerát kapott, az R5 névre hallgató másik újdonság pedig jó eséllyel a világ jelenleg elérhető legvékonyabb okostelefonja.

Megérkezett a kínai Oppo N-sorozatának legújabb modellje, az N3. A készülék korábbi generációinak védjegye, a mind előlapi, mind hátoldaliként használható forgatható kamera most sem hiányozhat - azt ráadásul az N3-nál már motor forgatja a felhasználó helyett.

A 16 megapixeles szenzor 206 fokos szögben képes körbenézni, 4K videót másodpercenként 30 képkocka, Full HD felvételt pedig akár 60 fps sebességgel rögzít, sőt a panorámaképek elkészítéséhez már a forgatómotor is igába hajtható. A fényképező funkciók ennek megfelelően szoftveroldalon is nagy hangsúlyt kaptak az eszköznél, lehetőség van utólagos fókuszváltásra, a záridő manuális megadására, a képek pedig RAW formátumban is menthetők.

Felső kategóriás hardver és gyors feltöltés

Az N3-nál vélhetően a teljesítmény tekintetében sem lesz ok panaszra, azt egy négymagos, 2,3 gigaherztes Snapdragon 801 processzor hajtja Krait 400 magokkal és Adreno 330 GPU-val. Ennél bár már létezik újabb Snapdragon-lapka, még mindig bőven a felső kategóriába sorolható. A chiphez 2 gigabájt RAM és 32 gigabájt belső tárhely társul. Memóriakártyás bővítési lehetőség egyelőre úgy tűnik nem lesz, két SIM-kártya befogadására képes verzió viszont a későbbiek során megjelenik majd a telefonból.

Az 5,5 hüvelykes kijelző 1920x1080 pixel felbontású, ez 400 PPI-s pixelsűrűségre elég - a képminőséggel tehát nem lesznek problémák. A telefonba egy 3000 mAh kapacitású akkumulátor került, amely támogatja a gyártó VOOC gyorstöltő-technológiáját így a vállalat szerint a készülék fél óra alatt nulláról 75 százalékra tölthető fel. Az LTE-képes kütyü mai viszonylatban nem a legkarcsúbb, 9,9 milliméter vékony és 192 grammot nyom. Az Oppo csúcsmodellje még idén elérhető lesz, eleinte Kínában később pedig több régióban is, 654 dolláros áron.

Vékony kivitel, kompromisszumokkal

A vállalat ugyanakkor nem érte be ennyivel, egy második készüléket is bejelentett. Ha az N3 nem is, ez a modell jó eséllyel pályázik a világ legvékonyabb okostelefonjának címére, noha a mindössze 4,85 milliméter vastag házba itt már csak felső-középkategóriás hardver jutott. Abból viszont a legújabb, a telefonban ugyanis egy nyolcmagos Snapdragon 615 processzor dolgozik. A lapka nyolc darab Cortex-A53 magot tartalmaz, amelyek felénél 1,5 másik felénél pedig 1 gigahertznél húzták meg a maximális órajelet: mikor nincs szükség komoly teljesítményre, a lassabban ketyegő magok látnak munkához. A chip további előnye, hogy ARMv8 utasításkészletet használ, így képes lesz maximálisan kihasználni a hamarosan érkező Anrdoid Lollipop 64 bites képességeit.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Érdekesség, hogy a processzort egy különleges hűtési megoldás védi a túlmelegedéstől, egy alakját változtató fém-kompozit anyagot alkalmaz a cég a fölös hő elvezetésére. A lapka Adreno 405 GPU-t tartalmaz , RAM mérete itt is 2 gigabájt, a belső tárhelyé pedig mindössze 16, ez ráadásul nem bővíthető microSD-kártyával. A kijelző 5,2 hüvelykjével kisebb mint az N3, de azért még mindig elég terebélyes, ugyancsak Full HD felbontással, ami ennél a méretnél már 423 PPI-s pixelsűrűséget jelent.

A hátlapi kamera itt 13 megapixeles, Sony IMX214 szenzorral, a kütyü elejére pedig egy 5 megapixeles darab jutott. Az akkumulátor mérete a helyhiányból adódóan itt csak 2000 mAh, ami elég aggasztó a kijelzőt elnézve - de legalább ez a telep is támogatja a VOOC gyorstöltőt. Sajnos nem az üzemidő az egyetlen amit fel kellett áldozni a vékonyság oltárán, az R5-ről az audio jack is hiányzik. Szerencsére a gyártó is érezte hogy ez problémát jelenthet, és a csatlakozó hiányát egy microUSB-audio jack átalakítóval igyekezett orvosolni - továbbá egy Bluetooth headsetet is mellékel a telefonhoz. Az N3-hoz hasonlóan LTE-képes R5 megjelenéséről egyelőre még nincsenek pontos információk, mindössze annyi ismert, hogy ára 499 dollár körül alakul majd.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról