Szerző: Hlács Ferenc

2014. október 31. 14:15

Motorral forgatja kameráját az új Oppo N3

Két új okostelefont leplezett le a kínai Oppo. A vállalt csúcsmodellje, az N3 motorosan forgatható 16 megapixeles kamerát kapott, az R5 névre hallgató másik újdonság pedig jó eséllyel a világ jelenleg elérhető legvékonyabb okostelefonja.

Megérkezett a kínai Oppo N-sorozatának legújabb modellje, az N3. A készülék korábbi generációinak védjegye, a mind előlapi, mind hátoldaliként használható forgatható kamera most sem hiányozhat - azt ráadásul az N3-nál már motor forgatja a felhasználó helyett.

A 16 megapixeles szenzor 206 fokos szögben képes körbenézni, 4K videót másodpercenként 30 képkocka, Full HD felvételt pedig akár 60 fps sebességgel rögzít, sőt a panorámaképek elkészítéséhez már a forgatómotor is igába hajtható. A fényképező funkciók ennek megfelelően szoftveroldalon is nagy hangsúlyt kaptak az eszköznél, lehetőség van utólagos fókuszváltásra, a záridő manuális megadására, a képek pedig RAW formátumban is menthetők.

Felső kategóriás hardver és gyors feltöltés

Az N3-nál vélhetően a teljesítmény tekintetében sem lesz ok panaszra, azt egy négymagos, 2,3 gigaherztes Snapdragon 801 processzor hajtja Krait 400 magokkal és Adreno 330 GPU-val. Ennél bár már létezik újabb Snapdragon-lapka, még mindig bőven a felső kategóriába sorolható. A chiphez 2 gigabájt RAM és 32 gigabájt belső tárhely társul. Memóriakártyás bővítési lehetőség egyelőre úgy tűnik nem lesz, két SIM-kártya befogadására képes verzió viszont a későbbiek során megjelenik majd a telefonból.

Az 5,5 hüvelykes kijelző 1920x1080 pixel felbontású, ez 400 PPI-s pixelsűrűségre elég - a képminőséggel tehát nem lesznek problémák. A telefonba egy 3000 mAh kapacitású akkumulátor került, amely támogatja a gyártó VOOC gyorstöltő-technológiáját így a vállalat szerint a készülék fél óra alatt nulláról 75 százalékra tölthető fel. Az LTE-képes kütyü mai viszonylatban nem a legkarcsúbb, 9,9 milliméter vékony és 192 grammot nyom. Az Oppo csúcsmodellje még idén elérhető lesz, eleinte Kínában később pedig több régióban is, 654 dolláros áron.

Vékony kivitel, kompromisszumokkal

A vállalat ugyanakkor nem érte be ennyivel, egy második készüléket is bejelentett. Ha az N3 nem is, ez a modell jó eséllyel pályázik a világ legvékonyabb okostelefonjának címére, noha a mindössze 4,85 milliméter vastag házba itt már csak felső-középkategóriás hardver jutott. Abból viszont a legújabb, a telefonban ugyanis egy nyolcmagos Snapdragon 615 processzor dolgozik. A lapka nyolc darab Cortex-A53 magot tartalmaz, amelyek felénél 1,5 másik felénél pedig 1 gigahertznél húzták meg a maximális órajelet: mikor nincs szükség komoly teljesítményre, a lassabban ketyegő magok látnak munkához. A chip további előnye, hogy ARMv8 utasításkészletet használ, így képes lesz maximálisan kihasználni a hamarosan érkező Anrdoid Lollipop 64 bites képességeit.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Érdekesség, hogy a processzort egy különleges hűtési megoldás védi a túlmelegedéstől, egy alakját változtató fém-kompozit anyagot alkalmaz a cég a fölös hő elvezetésére. A lapka Adreno 405 GPU-t tartalmaz , RAM mérete itt is 2 gigabájt, a belső tárhelyé pedig mindössze 16, ez ráadásul nem bővíthető microSD-kártyával. A kijelző 5,2 hüvelykjével kisebb mint az N3, de azért még mindig elég terebélyes, ugyancsak Full HD felbontással, ami ennél a méretnél már 423 PPI-s pixelsűrűséget jelent.

A hátlapi kamera itt 13 megapixeles, Sony IMX214 szenzorral, a kütyü elejére pedig egy 5 megapixeles darab jutott. Az akkumulátor mérete a helyhiányból adódóan itt csak 2000 mAh, ami elég aggasztó a kijelzőt elnézve - de legalább ez a telep is támogatja a VOOC gyorstöltőt. Sajnos nem az üzemidő az egyetlen amit fel kellett áldozni a vékonyság oltárán, az R5-ről az audio jack is hiányzik. Szerencsére a gyártó is érezte hogy ez problémát jelenthet, és a csatlakozó hiányát egy microUSB-audio jack átalakítóval igyekezett orvosolni - továbbá egy Bluetooth headsetet is mellékel a telefonhoz. Az N3-hoz hasonlóan LTE-képes R5 megjelenéséről egyelőre még nincsenek pontos információk, mindössze annyi ismert, hogy ára 499 dollár körül alakul majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról