Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 28. 13:36

Örök életet ígér az adatoknak a Fujitsu

Új tárolóval állt elő a Fujitsu, az Eternus CD10000 kifejezetten a hatalmas adatmennyiséget tároló szervezetek igényeinek szem előtt tartásával született. A cég azt ígéri, hogy ha valaki infrastruktúráját ezen építi ki, többé nem kell az adatait migrálnia.

Kimondottan "big data" feladatok alá ajánlja új tárolóját a Fujitsu. A japán vállalat hangzatos ígéretekkel viszi piacra az Eternus CD10000-et, ezek közül az egyik a végtelen skálázhatóság, ami egyelőre nagyon is véges, 224 csomópont és 56 petabájt a felső korlát, de egy jövőre érkező szoftverfrissítés révén ez a limit kikerül a rendszerből és a telepítések még ennél is nagyobbra hízhatnak.

A Fujitsu másik ígérete az, hogy ha valaki egyszer "belevásárol" az Eternus CD10000-be, többé nem kell az adatait migrálnia, a rendszert belátható ideig megszakítás nélkül használhatja. A rendszerhez ugyanis menet közben, leállítás nélkül adhatók hozzá további csomópontok (vagy távolíthatók el, illetve cserélhetők), amelyek révén a kapacitás és a teljesítmény is növelhető, a cég pedig vállalja, hogy a jövőben megjelenő újabb hardverek visszamenőleges kompatibilitást biztosítanak, egy fürtön belül többféle generációs hardver is keverhető.

Az Eternus CD10000 egyszerre vethető be blokk-, fájl- és objektumtárolókén. A szoftveres hátteret a nyílt forrású, elosztott tárolók építésére szolgáló Ceph biztosítja, amelyet doktori disszertációja keretében hozott létre Sage Weil, aki a 2012-ben Inktank néven vállalatot alapított a Ceph fejlesztésére és támogatására. Ezt a céget 2014 tavaszán a Red Hat vásárolta fel, ezzel lényegében házon belülre hozva az elosztott tárolóinfrastruktúra fejlesztését és a sorsának alakítását. A Ceph természetesen más hardveren is futtatható, a Fujitsu szerint ezzel a vendor lock-in lehetősége is ki van zárva.

A japán vállalat a Cephet saját fejlesztésű komponensekkel egészítette ki, amelyek a nagy elosztott rendszerek felügyeletét könnyítik meg, egyetlen panelről teszik elérhetővé a fájl-, blokk- és objektumtárolóval kapcsolatos legfontosabb információkat és beállításokat. A japán cég emellett a nagyvállalati szintű támogatást is biztosítja a Cephet futtató Eternus tárolókhoz.

Az Eternus CD10000 rendszereket a Fujitsu leginkább olyan cégeknek ajánlja, ahogy gyorsan keletkezik sok (strukturálatlan) adat, ilyenek tipikusan a médiacégek, cloud- és telkószolgáltatók, pénzügyi intézmények.

a címlapról