Szerző: Gálffy Csaba

2014. október 28. 12:37

Megérkeztek az Office 365 API-k

Hivatalosan is elérhetővé tette az Office 365 API-készletét a Microsoft. A hónapok óta előnézetként elérhető fejlesztői interfészek mától hivatalosan is használhatóak, az integrációhoz SDK-t és részletes dokumentációt is biztosít a Microsoft.

Bemutatta az Office 365 online szolgáltatáshoz kötődő API-kat (alkalmazásprogramozási interfészeket) a Microsoft a jelenleg folyó TechEd rendezvényen, Barcelonában. Ezeken a felületeken keresztül mobilalkalmazások és webes szolgáltatások kapcsolódhatnak az Office 365 mögött álló backend rendszerekhez és finoman szabályozott, biztonságos hozzáférést nyerhetnek a felhasználó dokumentumaihoz, ott tárolt mindenféle adataihoz.

Releváns API-k új generációs appokhoz

Az új felületeken keresztül mintegy 130 különféle adat és szolgáltatás érhető el az Office-felhőből, a levelezéstől a névjegyzéken át a naptár és az Onedrive-ban tárolt állományok egyaránt hozzáférhetőek a külső fejlesztők, mobilappok számára. A cég ráadásul aktívan dolgozik azon, hogy az API-készlet funkcióját tovább bővítse, például a Yammer vagy az Office Graph irányába. A fejlesztés megkönnyítésére a Microsoft egy SDK-t is publikált, amely a Windows (Phone), Android és iOS könyvtárakat kínálja integrációra a fejlesztőknek. Ez utóbbi jelenleg Objective-C-t támogat, de hamarosan a Swift is bekerül - ígéri a cég.

A Microsoftnak sikerült első partnerként megszerezni az IFTTT-t, a változatos online platformok közötti ragasztószolgáltatások legnépszerűbbjét, ennél valószínűleg nincs jobb illusztráció arra, hogy mit is tudnak az új API-k. Az IFTTT segítségével például az Instagramra feltöltött fotókat automatikusan lementhetjük a Flickr-fiókunkba is, a Twitterre posztolt üzeneteket pedig Facebookon duplikálhatjuk, a lokációs API-knak köszönhetően pedig hazaérve automatikus Hangouts-üzenetet küldhetünk a családtagoknak például. A nyilvános API-k összekötésére a felhasználók írhatnak saját recepteket, ennek pedig immár az Office 365 is része tud lenni, például SMS-ben kérhetnek értesítést, ha egy adott személytől érkezik levél.

Az API-k megnyitása hatalmas szó. Innentől fogva ugyanis külső fejlesztő is írhat például Onedrive-klienst, amely minden olyan funkcióhoz hozzáfér, amelyet a Microsoft-féle app tud, de attól eltérő felhasználói élményt vagy extra képességeket nyújt. Ugyanez igaz az Exchange Online-ra, amelyhez immár bárki írhat jobb Outlookot, mint az eredeti, úgy, hogy ehhez nem a szerény képességű IMAP-et, hanem a teljes API-szettet használhatja, így a fejlett funkciókat is integrálhatja. Érdemes megjegyezni, hogy a külső fejlesztőkkel általában jó barátságban lévő Google is csak nemrég, júniusban jelentette be a Gmail API-t, egyelőre pedig még nincs is olyan külső alkalmazás, amely azt implementálná.

Platformstratégia

A Microsoftnak több nagyon fontos és a maga területén domináns platformja van, ezek közül csupán az egyik az asztali gépeken futó Windows. A másik, sokszor elfelejtett ilyen platform az Office, amelyet a cég ragyogó ütemérzékkel kezdett el szoftvercsomagból szolgáltatáscsomaggá alakítani úgy, hogy abból az otthoni és a céges felhasználók is csak az előrelépést tapasztalják. Az Office-hoz (és a céges Windows-hoz) pedig szorosan kapcsolódik az Active Directory, amely szintén egyre inkább globális felhős identitáskezelő platformmá alakul, számos Microsoft-terméknek és -szolgáltatásnak az alapját képezve.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Nem véletlen, hogy az Office 365 API-kat október elején Satya Nadella a cég legfontosabb stratégiai hozzáférési felületének nevezte a Gartner ITxpo szimpóziumon. Míg az asztali Windows dominanciáját kikezdte az Android és az iOS a kliensek oldalán, az irodai szolgáltatások területén az Office nincs versenyhátrányban egy Google Docs-szal vagy az Apple irodai szoftvereivel szemben, az előfizetős csomagokat pedig igen jól árazta be a cég. Az új API-csomaggal pedig a Microsoft hatalmasat tud előrelépni: a külső fejlesztők beengedéséve a cég olyan előnyt kovácsolhat magának ezen a területen, amellyel hosszú távon konzerválni tudja igen jövedelmező dominanciáját.

Az új API-k birtokában ugyanis üzleti alkalmazások egészen új generációja jöhet - az olyan szolgáltatások, amelyek a konzumer szegmensben nem sok értéket hordoznak, céges környezetben azonban valódi innovációt jelentenének. A két telefon összeérintésével a céges naptárakat összevető, majd találkozásra lehetséges időpontokat feldobó app triviális példa, ennél sokkal komplexebb, és a munkavégzést megkönnyítő appok is lehetségessé válnak. A Microsoft szempontjából a lényeg: a dokumentumformátumon túl is de facto szabvánnyá tenni a szakmai életben az Office-t, ehhez pedig nem elég a Word és az Excel, jönniük kell a mobilappoknak is.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról