Szerző: Koi Tamás

2014. október 20. 11:03

Továbbra is teljes rejtély a DIGI mobilpiaci stratégiája

Aligha valószínű, hogy még idén elindul a DIGI saját mobilszolgáltatása, legalábbis erre lehet következtetni egy, a cég ügyvezetőjével készült interjúból, mely továbbra sem fed fel szinte semmit a társaság mobilpiaci terveiről. Az biztos, hogy a DIGI mobil olcsó lesz, csak az a kérdés, hogy mikor.

Továbbra sem tudni semmi konkrétumot arról, hogy hogyan képzeli el pontosan a DIGI a mobilpiaci szereplést Magyarországon, a cég ügyvezetőjével készült indexes interjúból azonban arra lehet következtetni, hogy egyhamar nem fog elindulni a szolgáltatás. Bár a hatósági szerződést a Népszabadság információi szerint a múlt héten aláírta a társaság, illetve a hálózat működéséhez szükséges engedélyeket is megkapta, több jel is arra utal, hogy a DIGI még a hálózattervezési fázis alapvető lépéseinél jár csupán, azaz nem lesz egy-két hónapon belül saját mobilszolgáltatása az országban. A hálózat kiépítésére egyébként semmi nem is kötelezi a céget.

Majd talán jövőre

Az Indexnek nyilatkozva Ryszka Sambor ügyvezető igazgató kifejtette, létezik olyan technológia, amivel a társaság által elnyert 10 MHz-es duplex blokkal hang- és adatszolgáltatást is lehet nyújtani az 1800 MHz-es sávban, további részletekre azonban nem tért ki arra hivatkozva, hogy jelenleg is tartanak bizonyos egyeztetések a lehetséges beszállítókkal. Ez arra enged következtetni, hogy a szolgáltatónak az interjú készítésének időpontjában még nem volt megállapodása egyik nagy hálózatieszköz-gyártóval sem a hálózati infrastruktúra-elemek beszerzéséről.

Ezek a beszállítói szerződések egyébként gyakran együtt járnak bizonyos hálózattervezési folyamatok kiszervezésével is, vagyis a beszállító cég (ami lehet a Huawei, a ZTE, az Ericsson vagy az NSN) a bázisállomások főbb komponensein túlmenően gyakran komplett hálózatépítési tervet tesz le a megrendelő asztalára. Így tudott például viszonylag gyorsan elindulni saját hálózatával 1999-ben a Vodafone Magyarország is, illetve egyes, nem hivatalos információk szerint készültek ilyen tervek, illetve tanulmányok a 2011/12-es frekvenciaaukción sokáig befutónak tűnő állami mobilcég részére is.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a DIGI mennyire lesz e tekintetben ráutalva beszállítói partnerére, partnereire, illetve mennyire tudja hasznosítani a romániai szolgáltatás üzemeltetéséből eredő tapasztalatokat, a DIGI vezetője mindenesetre az interjúban többször is leszögezte, hogy "minél hamarabb" tervezi elindítani a saját mobilos infrastruktúrát, de semmilyen céldátumot, illetve további konkrétumot nem árult el. A cégnek a tervezési fázison túlmenően mindenesetre nem lesz egyszerű dolga, hiszen a hálózat bekapcsolását megelőzően építkeznie kell, ami még a vonatkozó szabályozás enyhülésével együtt is hosszadalmas engedélyeztetési folyamatot igényel.

Van ahol elég pár gombnyomás is

A versenytárs szolgáltatók ezzel szemben jóval kényelmesebb helyzetben vannak, és nem csak azért, mert elérésük eleve lényegesen nagyobb, illetve ügyfélbázisuk jelentős részét hűségszerződések kötik. A Magyar Telekom szintén a múlt héten írta alá a frekvenciapályázatot lezáró hatósági szerződést az NMHH-val, majd ezt követően a cég gyakorlatilag napokon belül látványosan használatba is vette az összes frekvenciát. Ez többek közt annak köszönhető, hogy a Telekom már jóval a frekvenciaengedélyek megszerzése előtt megkezdte a tervezési szakaszt.

A rendkívül nyomott árairól ismert DIGI tervei közt szerepel az is, hogy a jelenlegi árszinthez képes jóval kedvezőbb feltételekkel nyújtson mobilszolgáltatást, ez azonban a hálózat kiépítésének költségeit, valamint az érvényben lévő végződtetési díjakat, illetve a szolgáltatást terhelő adókat figyelembe igen jelentős terheket róhat a szolgáltatóra. Sokak szerint a DIGI számára a saját VoIP-szolgáltatás (hasonlóan a nemrég indult UPC Phone-hoz) üzemeltetése lehet minderre megoldás, ennél sokkal valószínűbb azonban a nemzeti roamingszerződés megkötése valamelyik versenytárs-szolgáltatóval a hangszolgáltatásokra vonatkozóan.

Egyedül nem megy?

Kérdés, hogy melyik, már meglévő mobilszolgáltatónak állhat érdekében, hogy szabad kapacitásainak egy részét pénzért bérbe adja a feltörekvő versenytársnak. Amint azt korábban megírtuk, a DIGI győzelme a frekvenciapályázaton egyértelműen a Telenor Magyarországnak kedvezhetett a leginkább, hiszen a román tulajdonú vezetékes szolgáltató az első számú versenytársnak számító Vodafone Magyarországgal szemben kerekedett felül a pályázaton, ezért a Vodafone most nem indíthat az 1800 MHz-es sávban 4G/LTE-szolgáltatást.

Persze mindez nem jelenti azt automatikusan, hogy a DIGI a Telenor felé "húzna", mindenesetre beszédes, hogy a két szolgáltatónak már van viszonteladói szerződése adatszolgáltatásra. A DIGI első embere az Index ezt firtató kérdésére közölte, a meglévő együttműködés nem feltétlenül kiindulópontja egy szélesebb együttműködésnek. Beszédes lehet az is, hogy a piacra lépés 1999-ben a jóval tőkeerősebb Vodafone-nak sem sikerült egyedül - a cég az indulását követő két évben a Pannon és a Westel 900 MHz-es hálózatát használta a hangszolgáltatásokhoz. A Vodafone az indulásakor szintén az 1800 MHz-es sávban jutott saját frekvenciához, ráadásul akkor azt kizárólag hangszolgáltatásra tudta igénybe venni.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról