Szerző: Hlács Ferenc

2014. október 17. 14:50

Új csúcsrouterekkel állt elő a Linksys

Két új csúcsroutert leplezett le a Linksys, amelyeket E8350, illetve EA9200 névre keresztelt. A készülékek mindent hoznak amit egy hasonló felső kategóriás eszköztől elvárhatunk, a 802.11ac-képességtől a beamforming támogatásig.

Hamarosan MU-MIMO-val is

A négy darab cserélhető antennával felszerelt E-szériás modell, mint minden valamirevaló csúcsrouter, támogatja a 802.11ac Wi-Fi szabványt, illetve a 4x4 matrica sem maradt le róla, ami azt jelenti, hogy 5 gigahertzes frekvencián egyszerre négy spatial streamet kezel - ez másodpercenként tekintélyes 1733 megabites adatátviteli sebességet jelent legfeljebb. A 2,4 gigahertzes frekvencián három spatial stream támogatott, amelyeken a router másodpercenként legfeljebb 600 megabitet présel át.

Ahogy a hasonló csúcsmodellek többsége, az E8350 is támogatja a beamforming technológiát, azaz képes belőni, hogy merre helyezkednek el a hálózatra kapcsolódó készülékek, majd célzottan azok felé irányítani a Wi-Fi jeleket. A készülék emellett UPnP és DLNA médiaszerver támogatást is kapott.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Az eszköz hátoldalán négy darab gigabites Ethernet- és egy WAN-port található, továbbá egy USB 3.0, illetve egy kombinált USB 2.0 és eSATA csatlakozó, is elfért rajta - utóbbiakkal nyomtatót vagy külső tárolót is csatlakoztathatunk az eszközhöz, legalábbis amíg az FAT, FAT32, NTFS vagy HFS fájlrendszert használ. A routerben egy 1,4 gigahertzes processzor, illetve Quantenna chipset található, utóbbi ráadásul várhatóan hamarosan MU-MIMO támogatással is kiegészül, amellyel egyszerre több eszköz felé is képes lesz többantennás adatátvitelre.

Okos Wi-Fi

Az EA9200 modellen már hat antennát találunk, noha ebből csak három cserélhető, a másik három a készülék belsejében kapott helyet. A router háromsávos, noha ebben az esetben ez alatt a gyártó azt érti, hogy egyszerre három független hálózatot képes létrehozni, ebből kettő 5 gigahertzen, másodpercenként 1,3 gigabites maximális adatátviteli sebességgel, egy pedig 2,4 gigahertzen 600 megabittel üzemel. Természetesen ez a modell is támogatja a beamforming technológiát, illetve a Linksys Smart Connect funkciójával is kiegészül, amely automatikusan elosztja a csatlakoztatott eszközöket a két 5 gigahertzes hálózaton, hogy kiegyensúlyozott legyen a terhelés. Az EA-sorozat modelljei emellett Smart Wi-Fi támogatást is kaptak, azaz független fejlesztők is készíthetnek hozzájuk alkalmazásokat és a gyártó online felületéből kezelhetők.

Ami a csatlakozókat illeti, a négy darab gigabites Ethernet- és a WAN-port itt sem maradt le, ahogy az USB 2.0 és 3.0 aljzatok sem, noha az eSATA-opció innen már hiányzik. Külső tárhelyet és nyomtatót természetesen az EA9200-zal is a hálózatra köthetünk USB-porton. Az E8350 és az EA9200 már most megrendelhetők a vállalat weboldalán, előbbi 300, utóbbi pedig 280 dolláros áron. Az E- és EA-széria a WRT sorozathoz társulnak a csúcskategóriás Linksys routerek között. A WRT névvel fémjelzett modellek továbbra is a klasszikus Linksys formavezetést és kék-fekete dizájnt kapják majd, valamint a nyílt forrású firmware-eket is támogatják.

a címlapról