Szerző: Hlács Ferenc

2014. október 17. 14:50

Új csúcsrouterekkel állt elő a Linksys

Két új csúcsroutert leplezett le a Linksys, amelyeket E8350, illetve EA9200 névre keresztelt. A készülékek mindent hoznak amit egy hasonló felső kategóriás eszköztől elvárhatunk, a 802.11ac-képességtől a beamforming támogatásig.

Hamarosan MU-MIMO-val is

A négy darab cserélhető antennával felszerelt E-szériás modell, mint minden valamirevaló csúcsrouter, támogatja a 802.11ac Wi-Fi szabványt, illetve a 4x4 matrica sem maradt le róla, ami azt jelenti, hogy 5 gigahertzes frekvencián egyszerre négy spatial streamet kezel - ez másodpercenként tekintélyes 1733 megabites adatátviteli sebességet jelent legfeljebb. A 2,4 gigahertzes frekvencián három spatial stream támogatott, amelyeken a router másodpercenként legfeljebb 600 megabitet présel át.

Ahogy a hasonló csúcsmodellek többsége, az E8350 is támogatja a beamforming technológiát, azaz képes belőni, hogy merre helyezkednek el a hálózatra kapcsolódó készülékek, majd célzottan azok felé irányítani a Wi-Fi jeleket. A készülék emellett UPnP és DLNA médiaszerver támogatást is kapott.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az eszköz hátoldalán négy darab gigabites Ethernet- és egy WAN-port található, továbbá egy USB 3.0, illetve egy kombinált USB 2.0 és eSATA csatlakozó, is elfért rajta - utóbbiakkal nyomtatót vagy külső tárolót is csatlakoztathatunk az eszközhöz, legalábbis amíg az FAT, FAT32, NTFS vagy HFS fájlrendszert használ. A routerben egy 1,4 gigahertzes processzor, illetve Quantenna chipset található, utóbbi ráadásul várhatóan hamarosan MU-MIMO támogatással is kiegészül, amellyel egyszerre több eszköz felé is képes lesz többantennás adatátvitelre.

Okos Wi-Fi

Az EA9200 modellen már hat antennát találunk, noha ebből csak három cserélhető, a másik három a készülék belsejében kapott helyet. A router háromsávos, noha ebben az esetben ez alatt a gyártó azt érti, hogy egyszerre három független hálózatot képes létrehozni, ebből kettő 5 gigahertzen, másodpercenként 1,3 gigabites maximális adatátviteli sebességgel, egy pedig 2,4 gigahertzen 600 megabittel üzemel. Természetesen ez a modell is támogatja a beamforming technológiát, illetve a Linksys Smart Connect funkciójával is kiegészül, amely automatikusan elosztja a csatlakoztatott eszközöket a két 5 gigahertzes hálózaton, hogy kiegyensúlyozott legyen a terhelés. Az EA-sorozat modelljei emellett Smart Wi-Fi támogatást is kaptak, azaz független fejlesztők is készíthetnek hozzájuk alkalmazásokat és a gyártó online felületéből kezelhetők.

Ami a csatlakozókat illeti, a négy darab gigabites Ethernet- és a WAN-port itt sem maradt le, ahogy az USB 2.0 és 3.0 aljzatok sem, noha az eSATA-opció innen már hiányzik. Külső tárhelyet és nyomtatót természetesen az EA9200-zal is a hálózatra köthetünk USB-porton. Az E8350 és az EA9200 már most megrendelhetők a vállalat weboldalán, előbbi 300, utóbbi pedig 280 dolláros áron. Az E- és EA-széria a WRT sorozathoz társulnak a csúcskategóriás Linksys routerek között. A WRT névvel fémjelzett modellek továbbra is a klasszikus Linksys formavezetést és kék-fekete dizájnt kapják majd, valamint a nyílt forrású firmware-eket is támogatják.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról