Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 14. 12:53

Anonimizálja az internetes forgalmat az Anonabox

Apró vezeték nélküli routerrel jelentkezett egy cég a Kickstarteren, amely a teljes forgalmat a Tor hálózaton vezeti át, így a felhasználói anonimek és "láthatatlanok" maradnak.

Az Anonabox egy aprócska router, nagyjából akkora mindössze, mint egy pakli kártya. Két Ethernet-csatlakozót és egy vezeték nélküli hálózati vezérlőt rejt és a teljes forgalmát a Tor hálózaton engedi át. A The Onion Router (Tor) egy ingyenesen elérhető szoftver révén online anonimitást nyújt, a felhasználók lenyomozhatatlanná válnak a másik oldalon lévő webes szolgáltatók vagy a külső megfigyelők, a kommunikációt a köztes állomásokon lehallgatók számára. Egy másik előnye a Tornak, hogy a felhasználók hamisíthatják lokációs adataikat is, így az online szolgáltatások földrajzi alapon történő korlátozása ellen is használható, például letiltott oldalak és tartalmak elérésére, illetve kommunikációra is, akkor ha a felek nem szeretnék felfedni kilétüket.

A Tor kliensei a legtöbb operációs rendszerre elérhetők, az Anonabox használatával viszont nincs szükség utólagosan telepített kliensre, regisztrációra, belépésre, nem kell semmit konfigurálni sem, egyszerűen be kell dugni és működik. A fejlesztők elsősorban azoknak a felhasználóknak szánják az eszközt, akiknek a szólásszabadság korlátozása miatt szükségük van az online anonimitásra, de akármely paranoiás, személyiségi jogaiért aggódó netezőnek jó szolgálatot tehet.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A fejlesztők saját bevallása szerint már évek óta dolgoznak ezen az eszközön, az első prototípusok még nagyok voltak és az alkatrészköltségük elérte a 200-400 dollárt is. Azóta több verzió készült, amelyek egyre kisebbek, a Kickstarteren promózott Anonabox egy ing- vagy nadrágzsebben is kényelmesen elfér. A rajta levő Ethernet-csatlakozó segítségével lehet az internetre csatlakoztatni (pl. kábelmodemen vagy Wi-Fi routeren át), tartalmaz egy OpenWRT-re alapozó Wi-Fi hotspotot, illetve a vezeték nélküli kommunikációra nem képes kliensek számára egy második Ethernet-portot.

A Kickstarter projekt oldalán a fejlesztők leírják, korlátozott számban eddig is tudták az Anonaboxot készíteni  néhány ismerős számára, a tömeggyártás beindításához van szükségük némi tőkére. Ha hardvert megfelelő mennyiségben tudják rendelni, elég alacsony lesz az ár ahhoz, hogy az eszközt bárki megengedhesse magának. A projekt támogatóinak legalább 45 dollárt kell fizetniük, hogy egy Anonabox birtokosai lehessenek. Az eszköz minden komponense nyílt forrású, a gyártás beindításához mindössze 7500 dollárra lett volna szüksége az alkotóknak, ehhez képest a támogatók már majdnem 210 ezret adtak össze és 28 nap még hátra is van az akcióból.

Nem az Anonabox az első, Tort támogató hardveres eszköz, maga a Tor projekt is rendelkezik egy ilyen készülékkel, a Torouter Dreamplug azonban a legutóbbi publikus információk szerint még csak kísérleti stádiumban van, megvásárolni most még nem lehet. A Pogoplugnak is van egy Tor routere, a Safeplug, amely az Anonaboxhoz hasonló funkcionalitást kínál 49 dolláros áron, ez viszont akkora mint egy otthoni router, így nehezen hordozható.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról