Szerző: Hlács Ferenc

2014. október 13. 14:07

Ötször gyorsabb Wi-Fit ígér a Samsung

A jelenleg elérhető megoldásoknál ötször gyorsabb Wi-Fi technológiát jelentett be Samsung. A vállalat szerint a 60 gigahertzes spektrumot használva sikerült elérnie a másodpercenként 4,6 gigabitre rúgó adatátviteli sebességet, ráadásul a frekvenciasáv korábbi hátrányát, a kis hatótávolságot is le tudta küzdeni.

Új Wi-Fi technológia fejlesztésébe fogott a Samsung, amellyel közleménye szerint képes megtöbbszörözni a jelenleg elérhető leggyorsabb vezeték nélküli adatátviteli sebességeket. A vállalat a 60 gigahertzes frekvenciasávban nem kevesebb mint másodpercenként 4,6 gigabites, azaz 575 megabájtos adatátviteli sebességet produkált, ami ötszöröse a jelenleg használt készülékek másodpercenként 866 megabitnél tetőző képességeinek.

Hogy a több mint 15 éves múltra visszatekintő Wi-Fi jövője a 60 gigahertzes spektrumban rejlik, már régóta sejthető volt, sőt a Dell már tavaly kiadott egy notebookokhoz szánt vezeték nélküli dokkolót, amely a frekvenciasávban dolgozva képes volt akár két kijelzőt, illetve több USB 3.0-s eszközt is kezelni. A technológia hátránya ugyanakkor a rövid hatótávolság, a jelet ráadásul egy vékonyabb fal is képes lehet teljesen leárnyékolni.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Samsung most azt állítja, sikerült megoldana ezt a problémát, egy széles lefedettséget biztosító beamforming antenna, valamint egy "micro beamforming" névre hallgató technológia kifejlesztésével. Utóbbi a cég szerint képes az adott kommunikációs modult egy másodperc háromezred része alatt optimalizálni a vezeték nélküli hálózatot esetlegesen befolyásoló környezeti változásoknak megfelelően. A beamforming technológia lényege, hogy az adott eszköz képes meghatározni, hogy hol helyezkednek el a hálózatra csatlakozott készülékek és a Wi-Fi jeleket célzottan feléjük továbbítja a lehető legjobb jelerősség érdekében.

A koreai gyártó megoldásával egy 1 gigabájt méretű film kevesebb mint három másodperc alatt továbbítható, sőt akár nagy felbontású tömörítetlen videók streamelésére is alkalmas lehet az otthonokon belül. A Samsung az új technológiát saját 802.11ad szabványába sorolja - ez a protokoll a Wireless Gigabit Allience gondozásában már 2009 óta létezik, noha eddig alig maroknyi termékben tűnt fel, és jobbára ezeknél is rövid távú kommunikációt szolgált. A szervezet egyébként tavaly márciusban beolvadt a Wi-Fi szabványokat kezelő Wi-Fi Alliance-ba. A vállalat már jövőre piacra dobná az első 60 gigahertzes Wi-Fi-t használó készülékeket, amelyek között multimédiás, telekommunikációs és orvosi célú termékek is vannak.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról