:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. október 9. 12:12

Szelfibajnok okostelefon és sportkamera a HTC-től

A nehéztüzérséghez fordult a HTC a szelfiháborúban: a gyártó legújab, Desire Eye névre keresztelt okostelefonján nemcsak hátul, de az előlapon is 13 megapixeles, LED vakuval felszerelt kamerát találunk. A vállalat emellett egy RE névre keresztelt, periszkópra emlékeztető sportkameráról is lerántotta a leplet.

Két új készüléket is bejelentett a HTC tegnapi New York-i "Double Exposure" sajtóeseményén. A vállalat úgy látszik elhatározta, egy időre legalábbis pontot tesz a szelfiverseny végére, és legújabb csúcskészülékének előlapjára is a hátlapival megegyező, 13 megapixel felbontású szenzort tett. A másik újdonság a cég régóta pletykált sportkamerája, amely ugyancsak felettébb szokatlan dizájnnal érkezik.

Elöl-hátul 13 megapixel

A sokat sejtető nevű HTC Desire Eye nem csak a kamerák terén vonultat fel figyelemreméltó specifikációkat: az eszköz 5,2 hüvelykes kijelzőt kapott Full HD felbontással, azaz nagyjából 424 PPI-s pixelsűrűséggel, ezen felül egy négymagos Qualcomm Snapdragon processzort találunk benne, 2,3 gighertzen ketyegő Krait 400 magokkal. A telefon 2 gigabájt RAM-ot tudhat magáénak, továbbá 16 gigabájt belső tárhelyet, amely microSD-kártyával akár további 128 gigabájttal is megtoldható. Nagyobb tárterülettel felszerelt modell egyelőre úgy tűnik, nem lesz elérhető a készülékből.

Az okostelefon legkirívóbb eleme az előlapi kamera, amely rendhagyó módon a kijelző fölött középen helyezkedik el. A szenzor felbontása nem kevesebb mint 13 megapixel, f/2.2-s 22 milliméteres széles látószögű lencsével. A kamera Full HD videót rögzít, másodpercenként 30 képkocka sebességgel, ráadásul egy Dual LED vaku is elfért mellette. A hátlapi kamera ettől nem sokban különbözik, abban egy f/2.0-s 28 milliméteres lencsét találunk.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kamerákhoz persze megújult szoftver is társul, HTC Eye Experience név alatt, amely az eddiginél jobb arckövetést, illetve több új funkciót is tartogat, többek között egyszerre süthetjük el vele az eszköz két kameráját. A frissült alkalmazás várhatóan több HTC okostelefonra, köztük a One M8, M7 és E8 készülékekre is megérkezik. Hasonló teljesítményű előlapi kamerával találkozhattunk egyébként a kínai Oppo N1 készülék esetében is, noha annak tervezői ezt kis csalással valósították meg: a hátlapi kamera került egy forgatható panelre, így mindkét irányba lehetőség volt vele fotózni.

A HTC-től megszokott két előlapi hangszóró itt sem maradt le, ráadásul mikrofonból is mindjárt hármat találunk az eszközben, a jobb zajszűrés végett. A Desire Eye 8,5 milliméter vékony és 154 grammot nyom, illetve kifejezetten jó pont, hogy IPX7 védettségi besorolást kapott, azaz a víz alatt egy méter mélyen akár fél órát is túlél, ha netán elejtenénk a kádban szelfizés közben. Az akkumulátor kapacitása 2400 mAh, amely a nagy felbontású 5,2 hüvelykes kijelző mellett nem túl nagy, ugyanakkor egy sűrűbb napot azért jó eséllyel kibír. A Desire Eye Android 4.4.4 rendszerrel, illetve a cég Sense 6 felületével érkezik, Európában még októberben elérhető lesz, egyelőre ismeretlen áron.

HTC sportperiszkóp?

A HTC egyszerűen RE névre hallgató sportkamerája első pillantásra egy apró periszkópra emlékeztet: az eszköz gyakorlatilag egy hajlított végű cső, végén a kameralencsével. Az kétségtelen, hogy a dizájn egyedülálló, ráadásul a kezelés sem túl bonyolult, a kütyün ugyanis egyetlen gombot találunk, amelyet hosszan nyomva tartva a videofelvételt indíthatjuk el, röviden lenyomva pedig fényképet készíthetünk. A gyártó szerint egyébként nem véletlen a fura külső, a kialakítás célja, hogy a kamera kényelmesen feküdjön az ember kezében, ezáltal pedig megkönnyítse a felvételkészítést.

A RE hengeres belsejében egy 16 megapixeles CMOS szenzort találunk, f/2.8-as lencsével, amelynek látószöge 146 fokos. Az eszköz 30 FPS sebességgel rögzít Full HD videót, 720p felbontásnál pedig megduplázhatjuk az egy másodpercre jutó képkockák számát. A kamerát ezen felül Wi-Fi, Bluetooth vagy USB segítségével csatlakoztathatjuk okostelefonokhoz vagy táblagépekhez is, amelyekről vezérelhetjük azt, vagy akár plusz tárhelyként is használhatjuk hozzá a készülékeket. A kis periszkóp egyébként egy 8 gigabájtos microSD-kártyával érkezik, de ezt akár 128 gigabájtos kapacitásúra is lecserélhetjük.

Mint minden valamirevaló sportkamera, a RE is megbirkózik némi vízzel, akárcsak a telefon, IPX7 besorolást kapott - a vízisí tehát belefér, búvárkodni viszont nem érdemes elindulni vele. Az akku mérete itt 820 mAh, ami a cég szerint 1200 fénykép elkészítésére, illetve 1 óra 40 perc Full HD videó felvételére elég. A kütyühöz megjelenésekor számos rögzítőpánt és állvány elérhető lesz. A RE várhatóan az USA-ban debütál majd október végén, röviddel ezután pedig világszerte a boltokba kerül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.