Szerző: Hlács Ferenc

2014. október 8. 10:40

A felhasználók után kémkedik az Adobe e-book olvasója

Titkosítatlan csatornán, egyszerű szövegként jelent a felhasználók tevékenységéről az Adobe-nak a cég e-book olvasó szoftvere, a Digital Editions. A program ráadásul nem csak a saját könyvtárában tárolt digitális könyvekről, de minden, a számítógépen található hasonló fájlról küld információkat a vállalatnak.

Megfigyeli a felhasználókat az Adobe Digital Editions e-book olvasója. Az alkalmazás nem csak az egyes címeket továbbítja a vállalatnak amelyeket a felhasználók felvesznek saját könyveik közé, de azt is folyamatosan figyeli, hogy az egyes könyvekkel később mi történik. Az olvasási szokásokat a szoftver ráadásul bármiféle védelem vagy titkosítás nélkül, egyszerű szöveg formátumban küldi el az Adobe-nak így a hálózati kommunikációt megfigyelve gyakorlatilag bárki hozzáférhet az információkhoz.

A Digital Editions szinte minden felhasználói tevékenységet rögzít, beleértve még a lapozások idejét is. Az adatok begyűjtésére az Adobe szerint a szerzői jogvédelem miatt van szükség, és az megfelel a szoftver felhasználási feltételeiben és adatvédelmi irányelveiben leírtaknak. A cég közleménye emellett  hangsúlyozza, a felhasználók adatainak biztonsága kiemelten fontos a vállalat számára - noha a titkosítatlan adatforgalom ennek látványosan ellentmond. A cég szerint mindenesetre már dolgoznak a probléma megoldásán, egyelőre azonban nem jelölt meg pontos dátumot a frissítésre.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az Adobe ezen felül közzétett egy listát a begyűjtött adatokról, amelyeket szerinte a kalózkodás megfékezése érdekében, a kiadók bármikor számon kérhetnek rajta. Az információk között a felhasználó, az adott készülék, illetve a szoftver azonosítója is ott van, továbbá az eszköz IP címe a földrajzi hely meghatározásához, a könyv olvasásának időtartama, illetve az is, hogy az olvasó annak épp hány százalékánál tart. Utóbbiakra a vállalat szerint e-book kölcsönzés koordinálásához van szükség, illetve azért, mert egyes kiadók annak arányában kérnek pénzt a vásárlóktól, hogy egy-egy könyv hány százalékát olvasták el.

Mindezek mellett ugyanakkor maguk a kiadók is biztosítanak információkat az olvasóról a licenc részeként, beleértve a vásárlás vagy letöltés idejét, az adott szerver URL-jét, illetve a könyvre vonatkozó metaadatokat, mint például cím, író, listaár vagy ISBN szám. A Digital Editions kíváncsi természetéről a The Digital Reader blog szerzője Nate Hoffelder rántotta le a leplet. Szerinte az igazán komoly problémát az jelenti, hogy a program nem csak a saját könyvtárába felvett e-bookokról szivárogtat ki adatokat a cégnek, hanem minden, az adott számítógépen megtalálható digitális könyvről. A Digital Editions tevékenységét egyébként később az Ars Technica független vizsgálattal is megerősítette. Egyelőre nem tudni, hogy az Adobe mikor - és milyen mértékben - orvosolja majd a hibát, Hoffelder azonban addig is mindenkinek azt javasolja, ha teheti váltson valamelyik másik cég szoftverére.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról