Szerző: Gálffy Csaba

2014. október 7. 14:30

Megbillent a Samsung profitja

Aggasztó irányt vett a legnagyobb okostelefon-gyártó pénzügyi teljesítménye, a Samsung Electronics üzemi eredménye kevesebb, mint felére olvadt egyetlen év alatt, a bevétel pedig szintén gyorsuló ütemben esik.

Aggasztó módon esik a Samsung profitja és bevétele - áll a cég frissen közzétett előzetes pénzügyi jelentésében. Eszerint a vállalat által elért üzemi nyereség drámaian, 60 százalékkal zuhant és immár mindössze 3,7 milliárd dollárnak megfelelő koreai wont tett ki. Az előző év hasonló időszakában ugyanez az érték még 9,6 milliárd volt, a piac átrendeződése tehát rendkívül érzékenyen érinti a vállalatot.

A cég bevétele szintén hasonló trendet követ. Míg egy éve még 55 milliárdos forgalmat generált a harmadik negyedévben a vállalat, ez a szeptemberrel zárult három hónapban 44 milliárd dollárnyi wonra esett. A trend azért lehet különösen aggasztó a cég számára, mivel az elmúlt években egészséges növekedési üteme a visszájára látszik fordulni - az ilyen lefelé tartó spirálokból pedig nem könnyű kikerülni.

Jön Kína?

Elemzők szerint a Samsung pénzügyi eredményére nehezedő legnagyobb nyomást az okostelefonokkal foglakozó részleget kikezdő kínai gyártók jelentik. A több nagy kínai cég (Huawei, Lenovo, ZTE) mellett több tucat kisebb-nagyobb szereplő versenyez a piacon. Kezdetben Kínában, majd a környező országokban (Vietnam, Indonézia, India), de ma már Európában is egyre komolyabb kihívást jelentenek a Samsung számára a belépő és középkategóriában. A felső kategóriában hasonlóan ádáz a küzdelem, az Apple részesedése a piac tetején egyáltalán nem olvad, miközben az LG és hasonló androidos gyártók sikerrel intéztek támadást a Galaxy S5 és a Note pozíciói ellen.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Samsung Electronics azonban nem csak okostelefonokból áll, az elemzők szerint a chipgyártás továbbra is nagyon jól teljesít, a problémákkal küzdő telefongyártástól újra visszaveheti a legjövedelmezőbb divízió szerepét. A cég egyébként a napokban jelentette be, hogy gigaberuházással, 14,7 milliárd dolláros befektetéssel a következő három évben új szilíciummegmunkáló üzemet épít - bár azt egyelőre még a cég illetékesei sem tudják, hogy processzorokat, memóriát vagy flash-t gyártanak-e az új egységben.

A Samsung közleménye szerint az értékesített okostelefonok száma emelkedett a negyedév során, de pontos adatokat nem közölt, így nem tudni, hogy részesedést szerzett, vagy veszített a cég. Azt azonban elmondta a gyártó, hogy a profitba a hatalmas marketingköltségek martak bele, amit csak tetézett, hogy a telefonok átlagos eladási ára csökkent. A cég ezeket a kijelentéseket sem illusztrálta számokkal, így nem tudni, hogy szerény csökkenésről, vagy komolyabb zuhanásról van-e szó - a profit meredek esése azonban ettől függetlenül borús jövőképet fest. Ezt a Samsung is visszaigazolja, a közlemény szerint a negyedik negyedév a vártnál rosszabb lesz. Elemzők szerint küszöbön állhat, hogy a cég bejelentsen egy átszervezést és új növekedési stratégiát is hirdessen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról