Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Okosórán is feltűnik az Opera Mini

Hlács Ferenc, 2014. október 07. 10:40
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A belépőszintű okostelefonok után most a Samsung Gear S okosórájára is megérkezik az Opera Mini. Ez lesz az első webböngésző a Tizen-alapú vislehető eszközökön, a fejlesztők szerint kezelését is a kéthüvelykes kijelzőre optimalizálták. Kísérletnek jó.

Teljes értékű webböngészőt kap a Samsung Gear S okosórája. A vállalat saját fejlesztésű Tizen operációs rendszerét futtató viselhető készülékén az Opera Mini tűnik fel, amely hamarosan letölthető lesz a platformhoz tartozó, Gear Apps alkalmazásboltból - jelentette be a norvég fejlesztő.

Az eddig megjelent képeken az óra kéthüvelykes, ívelt Super AMOLED kijelzőjén a böngésző jól ismert felülete jelenik meg, az Opera szerint ugyanakkor annak kezelését a kis képernyőre optimalizálták: ezt szolgálja például a Smart Page funkció, amely egyetlen oldalon jeleníti meg a különböző közösségi oldalak értesítéseit és a legfrissebb híreket, de a már ismert Speed Dial kezdőlap sem maradt le, amely az asztali böngészők kezdőoldalához hasonlóan, a leggyakrabban látogatott weblapokra mutató csempéket tartalmazza.

A webböngésző behozása ésszerűnek tűnik a Samsung okosórája esetében - már amennyire a kéthüvelykes kijelzőn való egykezes böngészés ésszerű lehet - hiszen az eszköz a jelenleg elérhető hasonló viselhető készülékek zömével ellentétben okostelefon nélkül, önálló 3G kapcsolatra is képes. Az Opera Mini, ebben az esetben ideális választásnak tűnik, miután korlátozott erőforrásokkal is teljesen elfogadható teljesítményt nyújt, ráadásul az adatforgalommal is visszafogottan bánik, az egyes weboldalakat akár eredeti méretük 10 százalékára is képes tömöríteni - nem véletlenül közkedvelt szoftver a belépőszintű okostelefonokon.

Bár a Gear S az egyik legnagyobb kijelzővel felszerelt okosóra, egyelőre erősen kétséges, hogy két hüvelykjével alkalmas lenne az érdemi böngészésre a vészhelyzetektől eltekintve: ekkora méretnél már az egyes weboldalak címének begépelése is embert próbáló feladat. A kezdeményezés mindenesetre jól mutatja, hogy bár a gyártók egyre vonzóbb és kiforrottabb dizájnokkal állnak elő a viselhető eszközök terén, azok funkcióit, illetve felhasználási területeit tekintve egyelőre még nincs általánosan elfogadott irányvonal, lényegében még mindig tapogatóznak.

A legvadabb ötletek ugyanakkor gyakran nem is a gyártók, hanem a felhasználók fejéből pattannak ki: egy lelkes Samsung Gear Live tulajdonosnak például a Windows 95-öt sikerült bootolásra bírnia az Android Weart futtató okosórán. A mutatványhoz az Androidon elérhető DosBox alkalmazást használta, amely a DOS rendszert, illetve egy x86-os processzort emulálva tette lehetővé a korai Windows verzió telepítését. A rendszer persze távolról sem stabil, ugyanakkor mindenképp érdekes látvány az 1,6 hüvelykes kijelzőn. Ugyanez a lelkes felhasználó egyébként korábban a Minecraft Pocket Editiont és a klasszikus Doomot is működésre bírta az okosórán.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.