Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 3. 09:51

Nagy leépítés a Roviónál

Egyáltalán nem úgy megy a Rovio szekere, ahogy azt a cég szeretné, a vállalat egy nagyszabású leépítéssel próbálja meg lefaragni a költségeit.

A finn Rovio valósággal berobbant a mobiljátékok piacára az Angry Birdsszel, a csúzliból kilőtt madarak minden elképzelést felülmúló népszerűségre tettek szert. A legtöbb mobilos platformra több játék is született, de a cég bevételének mára jelentős részét adják a franchise jogok - Angry Birds plüssjátékok, ruhák, könyvek, ételek és italok is kaphatók ma már.

Téves előrejelzéseken alapult a létszámbővítés

Az Angry Birds korábbi sikerén több száz fősre duzzadt a Rovio csapata és a cég a saját fejlesztések mellett belefogott a játékkiadásba is, ismertségére alapozva. Ez a lépés azonban máig nem tudott megközelítő sikerű címeket sem kitermelni, a Rovio Stars márkanéven alatt kiadott Tiny Thief, Juice Cubes és Plunder Pirates egyike sem futott be igazán. 2013-ban ennek nyomán a Rovio pénzügyi mutatói sokat romlottak, a cég bevétele alig bővült, nyeresége viszont látványosan visszaesett a 800 fő közelébe duplázódó létszám miatt.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A nyáron vezetőt is váltott a cég: a korábbi vezető Mikael Hed, aki a tulajdonos Kaj Hed fia, az igazgatótanács tagjaként továbbra is részt vesz az irányításban, a napi ügyeket azonban az év vége után Pekka Rantala irányítja. Rantala a Hartwall nevű italgyártó vállalat éléről érkezett a Rovióhoz, de előtte 14 évet töltött a Nokiánál.

A cég egy tegnapi blogbejegyzésben azt közölte, megválik 130 dolgozójától, vagyis a létszámot mintegy 16 százalékkal karcsúsítja meg, A hamarosan leköszönő vezető, Mikael Hed egy blogbejegyzésben azzal indokolta a lépést, hogy a Rovio olyan növekedési várakozásokra építette fel dolgozói csapatát, amely aztán nem jött létre. "Ennek eredményeképp ma bejelentettük, három fő üzletág köré egyszerűsítjük a szervezetünket, amelyek a legnagyobb növekedési potenciállal bírnak: játékok, média és konzumer termékek" - írja Hed. "Sosem kellemes ilyen döntéseket meghozni, de jobb előbb meglépni őket mit később, amikor még jó helyzetben vagyunk, hogy beindítsuk a növekedést." Hed nem árulta el, milyen funkciók szűnnek meg a cégnél, vagy hogy a leépítések pontosan milyen üzletágakat mennyiben érintenek.

2016-ban jön a film

A Rovio sikersorozatának legújabb része, az Angry Birds Stella kezdetben jó letöltési számokat produkált, de távolról sem termel akkora bevételt mint a korábbi epizódok, nem került be a Play Store és az App Store száz legjövedelmezőbb alkalmazása közé sem. Úgy tűnik, a csúzliból kilőtt madarakra egyre kevésbé vevők a játékosok, a tucatnyi részt megélt sorozat egyre fárad. Kérdés, vajon érdekelni fog-e bárkit az az egész estés animációs film, amelynek elkészítésébe hatalmas összeget ölt bele a Rovio és 2016-ban lesz látható a mozikban.

A mobiljátékok hatalmas piaca mára a marketingbüdzsék versenyévé alakult át: a hatalmas alkalmazás-piactereken egyre nehezebb észrevehetővé válni, a játékok fejlesztői, kiadói ezért óriási összegeket kénytelenek reklámra költeni. A Candy Crusht fejlesztő King Digital például 1,9 milliárd dolláros (!) forgalmának majdnem negyedét fordítja marketingre - ezzel a lényegesen kisebb, 200 millió dollár körüli forgalmat bonyolító Rovio nem tudja felvenni a harcot.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról