Szerző: Koi Tamás

2014. október 2. 16:42

Frissítve: Országos mobilhálózatot épít a DIGI

Szűkszavú közleményben tudatta ma a DIGI, hogy egyes spekulációkkal ellentétben komolyan gondolja a magyarországi mobilpiaci jelenlétet, amit a most megszerzett frekvenciacsomag alapozhat meg.

Komolyan gondolja a mobilpiaci szereplést a Digi Távközlési és Szolgáltató Kft, derül ki a cég ma kiadott, meglehetősen szűkszavú közleményéből. A romániai magyar vállalkozó, Teszári Zoltán többségi tulajdonában lévő RCS&RDS leánycége volt az egyik nyertese a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság héten lezárult frekvenciapályázatának, melyen a cég egy 1800 MHz-es duplex blokk húsz évre szóló használati jogát nyerte el. A cég hang- és adatszolgáltatást egyaránt nyújtana ezen a frekvencián, de ezt aligha teheti meg partnerek nélkül.

Egyedül nem megy

A DIGI közleményében kijelenti, hogy a megszerzett frekvenciacsomagra építve fokozatosan kiépített, országos hálózatot kíván üzemeltetni, emellett kiderül az is a közleményből, hogy a megszerzett 2x5 MHz-nyi spektrumot tartalmazó csomag 40 Mbps sávszélességű mobiladat-hálózat üzemeltetéséhez elegendő (ez az érték elméleti maximális sávszélesség, mely egyben azt feltételezi, hogy a teljes spektrum adatszolgáltatásra lesz használva). A szolgáltatás indításának időpontjáról és más paramétereiről egyelőre nem nyilatkozott a cég, mindössze annyi derül ki a közleményből, hogy a hatósági engedélyek birtokában azonnal megkezdődik a hálózat kiépítése - erre egyébként a DIGI által elnyert F jelzésű csomagnál semmilyen kötelezettségvállalás nem vonatkozott.

A szolgáltató ezzel az anyaország után másodikként hazánkban is megjelenhet saját üzemeltetésű mobil infrastruktúrájával, ám szinte kizárt, hogy az ügyfeleket - amennyiben az adatszolgáltatás mellett hagyományos hangalapú szolgáltatást is nyújtana - kizárólag saját erőforrásait felhasználva fogja kiszolgálni. Ennél sokkal valószínűbb, hogy a DIGI nemzeti roamingszerződést köt valamelyik inkumbens operátorral legalább a hangátvitelhez használt 900 MHz-es hálózat használatára. A cég ugyanezt a modellt választotta a román piacon is, ahol csak idén tavasszal szerzett saját 900 MHz-es spektrumot, előtte kizárólag a 2,1 GHz-es (UMTS) sávban használhatott frekvenciát.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Egyelőre egyik magyar mobilcég sem nyilatkozott arról, hogy bármilyen szintű partneri viszonyt ki akar építeni az új frekvenciahelyzet kapcsán a DIGI-vel, ugyanakkor a három mobilszolgáltató közül a Magyar Telekom jó eséllyel kizárható a potenciális partneri körből. A frekvenciapályázatot követően, az új spektrumelosztást tekintve a legnagyobb szabad kapacitással a Vodafone Magyarország fog rendelkezni, úgy tudjuk azonban, hogy a cég jelenleg a UPC-vel tervez hosszabb távú virtuális mobilszolgáltatói (MVNO) együttműködést, melynek részleteit a két cég valószínűleg még idén be fogja jelenteni.

Ki a titokzatos partner?

Ez valószínűtlenné teszi a DIGI és a Vodafone partnerségét, különösen ha a UPC MVNO-ként komoly terveket dédelget a piacon, és meglévő előfizetői bázisára építve nagy elérést kíván kiépíteni mobilfronton is. A Telenor Magyarország és a DIGI partnersége mellett szólhat ugyanakkor, hogy a két cég már évekkel ezelőtt partnerszerződést kötött adat MVNO szolgáltatás nyújtására, így a DIGI jelenlegi mobilnet-ügyfeleit is a Telenor hálózata szolgálja ki.

A DIGI a frekvenciapályázaton mindenesetre biztosra ment, az eredetileg 2,65 milliárd forintba kerülő F blokkért azonnal tízmilliárd forintot ajánlott, így pótajánlat, vagy viszontajánlat benyújtása nélkül nyert a cég (a másik két 1800 MHz-es blokkot a Magyar Telekom nyerte el). A DIGI győzelmével a három inkumbens közül a Telenor Magyarország járhatott a legjobban, mely így a teljes 1800-as spektrum 40 százalékát birtokolja majd, míg 33 és 20 százalék jut csupán az első számú riválisoknak, a Magyar Telekomnak és a Vodafone-nak (mindezt úgy, hogy a Telenor a már meglévő spektrumkészletét figyelembe véve nem is pályázhatott a D, E és F csomagokra).

Frissítés: A potenciális belső roaming együttműködés kapcsán megkérdeztük a DIGI-t is, a cég péntek reggel küldött választ kérdéseinkre. A társaság állítja, hogy hálózata teljes mértékben saját tervezésen, kivitelezésen és üzemeltetésen alapul majd. A DIGI ugyanakkor megvizsgálja a belső roaming lehetőségeket is. A szolgáltató válaszában cáfolta, hogy bármelyik nagy mobilszolgáltatóval tárgyalásokat folytatna a nemzeti roamingmegállapodásokat illetően.

A DIGI a HWSW kérdésére azt is elárulta, hogy a szolgáltató mobilalapú termékei mind a meglévő szolgáltatásokkal egy csomagban, mind pedig önálló előfizetés formájában elérhetők lesznek.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról