Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 1. 16:13

ARM processzoros szerverét demózta az AMD

Hadoop futtatásával demózta a JavaOne konferenciáján Opteron 1100 processzoros szerverét az AMD. Az Oracle közben gőzerővel dolgozik a Java portolásán.

Az AMD év elején mutatta be Seattle kódnevű processzorát, amely a vállalat első Opteronja ARM processzormagokkal. A hardveres fejlesztések mellett a cég lázasan dolgozik azon, hogy a szoftveres ökoszisztémát is erősítse, hogy a gépek ne légüres térbe érkezzenek, ennek az erőfeszítésnek a részeként az Oracle fejlesztői konferenciáján is megjelent. A cél az, hogy a szoftveres infrastruktúra érettségéről meggyőzze a potenciális vásárlókat.

Seattle, azaz Opteron 1100

Az első generációs ARM utasításkészlet-architektúrájú szerveres lapkák néhány éve már elérhetők, az ezekre épülő gépeket azonban a gyártóik is elsősorban techdemónak, fejlesztési platformnak szánták éppen azért, hogy a szoftveres ökoszisztéma fejlődjön. A Seattle-t, azaz az Opteron 1100-at azonban már ízig-vérig kereskedelmi termékként képzeli el az AMD és nagy jövőt szán neki. A lapkában az ARM-tól licencelt Cortex-A57 magok dolgoznak, összesen nyolc darab, kétcsatornás memóriavezérlőjén DDR3 és DDR4 szabványú modulok ülhetnek, a lapka maximum 128 gigabájt kapacitást tud kezelni, a legnagyobb támogatott sebesség 1866 MHz.

A Seattle rendszerlapka, vagyis a szerver működéséhez szükséges legtöbb képességet (például az I/O áramköröket) integráltan tartalmazza, ráadásul zavarba ejtő bőséggel. A lapkán nyolc SATA 3.0, nyolc PCI Express 3.0 csatlakozás, I2C-, SPI- és UART- vezérlő is található. A hálózati kommunikációra egy gigabites és két 10 gigabites (10GBASE-KR) vezérlő fogható be, utóbbiak rövidtávú, backplane-hez való kapcsolódásra alkalmasak.

A Seattle-t két, egyedi fejlesztésű koprocesszor teszi egészen egyedivé. Az első a Cryptographic Coprocessor (CCP), amely a titkosítási és tömörítési algoritmusok látványos gyorsítását ígéri és lehetővé teszi ezen feladatok futtatását a CPU terhelése nélkül. A második, és még érdekesebb társprocesszor a System Control Processor (SCP), amely valójában egy teljes SoC (rendszerlapka), amelyben van saját ROM, RAM, I/O is az ARM Cortex-A5 mag mellett. Az SCP-re számos feladat hárul egy Seattle-rendszerben, ez a processzor végzi az energiamenedzsmenttel, rendszerkonfigurációval, boot inicializációval kapcsolatos feladatokat és out-of-band szervizprocesszorként is funkcionál.

A szoftver a lényeg!

Az Opteron 1100 gépek operációs rendszere természetesen Linux, az OS azonban önmagában még nem elegendő arra, hogy a megcélzott közönség adatközpontjaiban alkalmazhassa a chipre épülő gépeket, szükség van a bejáratott szerverszoftverek portolására is. "Be szeretnénk mutatni az ARM64 szoftveres ökoszisztémájának fejlődését. Meg akarjuk mutatni, mennyire érett a hardver és a szoftver" - mondta Margaret Lewis, a cég szerveres szoftverekért felelős vezetője.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az ARM-alapú gépeket a gyártóik olyan feladatokra szánják, amelyek nem CPU-intenzívek, tipikusan ilyen a webkiszolgálás, email, közösségi média vagy a "big data" feldolgozás. Utóbbi jegyében az AMD a JavaOne-on egy Hadoopot futtató rendszert demózott. "A big data mindenhol beszédtéma és rengeteg ügyfél érdeklődött a demó iránt" - mondta Lewis a ServerWatchnak.

Az Oracle közben lázasan dolgozik azon, hogy a Java is fusson az ARM-alapú gépeken, a cég szerint ez a verzió már zárt körben elérhető a tesztelők számára és rövidesen várható a nyilvános előzetes kiadása is, a végleges verzió általános elérhetőségét pedig 2015 tavaszára várják. "Nincs semmi oka annak, hogy egy fejlesztőnek ezt másképp kellene használnia mint egy x86-verziót" - mondta Henrik Stahl, az Oracle termékmenedzsere.

A piros emblémás cég az AMD mellett az Applied Micróval és a Caviummal is együtt dolgozik az ARM-os Javán, Stahl elmondása szerint már hónapok óta tesztelnek a Seattle-alapú gépeken és eddig egyetlen komoly problémába se futottak bele.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról