Szerző: Gálffy Csaba

2014. október 1. 15:32

Hadat üzen a netsemlegességnek a Telekom

Még a hazai, hagyományosan drága és felhasználóellenes mobilpiacon is kivételes lépésre szánta el magát a Magyar Telekom a csomagokra osztott internet bevezetésével. Mától ugyanis feláras, tematikus csomagokban fizethetnek elő az ügyfelek az internet egy-egy szeletére, ha a havidíjukban foglaltnál több adatot szeretnének forgalmazni.

[Frissítve] Beváltotta korábban lebegtetett ígéretét a Magyar Telekom és bevezette a csomagokra osztott mobilinternetet. A felhasználók mától olyan kiegészítő csomagokra fizethetnek elő, amelyek adott szolgáltatásokhoz vagy internetes funkciókhoz biztosítanak korlátlan hozzáférést, külön havidíjért cserébe. A csomagokon kívüli adatforgalomért, ahogy eddig, az előfizetéshez tartozó külön adatkeretből kell gazdálkodni - ez a tipikus díjcsomagok esetén néhány száz megabájt legfeljebb.

Csomagokra osztott internet

Az első kiegészítő csomag a korlátlan webes és emailes forgalmat tartalmazza. Ez szó szerint a weboldalak megtekintésére, vagyis szöveges és képes tartalom letöltésére, valamint SMTP protokollon keresztül küldött adatokra vonatkozik, vagyis ebben nincs benne sem a beágyazott videók lejátszása, sem egyéb hasonló forgalom. Bár nem SMTP-alapúak, a csomag hatálya alá a népszerűbb email-szolgáltatások natív alkalmazásai is beletartoznak, mint a Gmail, a Hotmail, Outlook.com vagy Yahoo Mail. A Magyar Telekom ugyanakkor kérdésünkre elmondta, hogy az Exchange ActiveSync nem esik ilyen elbírálás alá, vagyis az opció megrendelése esetén is a korlátos adatforgalom rovására működik.

A hálózatsemlegességre a hazai szolgáltatók eddig is magasról tettek (például a VoIP korlátozásával), a Telekom új korlátlan közösségi díjcsomagja azonban kiváló illusztrációja ennek a hozzáállásnak. A cég ugyanis saját hatáskörben kiválasztotta, hogy mely közösséigi szolgáltatásokba irányuló forgalom korlátlan, ezzel az előfizetők számára meg is határozta a használatra ajánlottak körét. A listára a Telekom olyan partnereket vett fel mint a Facebook, LinkedIn, Instagram, Twitter, Tumblr, Snapchat, Pinterest, illetve olyan, itthon alig használt szolgáltatásokat, mint a MySpace, Regram vagy a Badoo.

A listáról ugyanakkor hiányoznak a modern üzenetküldő- és chatszolgáltatások, amelyek a Telekom saját szolgáltatásainak jelentenek konkurenciát - mint amilyen a WhatsApp, a Viber, vagy a Skype, amelyeket a szolgáltató az újabb díjcsomagjaiban expliciten le is tiltott mintegy 8000 forintos havidíj alatt. A korlátlan közösségi oldalak adatopció havidíja 890 forint, és az oldalakon található szöveges és képi tartalomra vonatkozik (eszerint például videó instagramos megosztására nem).

A legdrágább kiegészítő csomag a korlátlan éjszakai net, amely 5590 forintért teljesen korlátlan hozzáférést biztosít a mobilinternethez, éjfél és reggel 7 óra között. E csomag valóban korlátlan, vagyis a szolgáltató semmilyen limitet nem jelentett be. Ez arra utal, hogy a máshol expliciten tiltott FTP- és P2P-forgalom is engedélyezett a meghatározott időszakban, így a csomag előfizetői tényleg tetszőlegesen használhatják az internet-hozzáférést ebben az időszakban - a vezetékes nethozzáféréssel nem rendelkezők így éjjel végre szabadon torrentezhetnek a Telekom mobilhálózatán.

Ahogy a bejelentést a dfmonitor.eu ábrázolja. Magyar modell és skandináv/brit modell.

A "korlátlan TV és film" nevű adatopció nevével ellentétben nem korlátlan tévét és filmet jelent, ugyanis kizárólag a Telekom saját TV GO szolgáltatására vonatkozik (tehát alternatív videós szolgáltatásokra, YouTube-ra, Vimeóra, DailyMotionre, Netflixre, egyebekre egyáltalán nem). A csomagnak számottevő, 990 forintos napidíja is van, ennyiért 24 órára kapunk hozzáférést a TV GO-hoz, a csomag ára pedig nem tartalmazza például a filmkölcsönzés díját.

Műszaki oka nincs

A szolgáltatók eddig jellemzően azzal érveltek a szigorúan korlátozott és szerény adatforgalmat tartalmazó mobilinternetes adatcsomagok mellett, hogy csak ezek segítségével tudják garantálni a hálózat megbízható működését, és csak kemény limitek mellett biztosítható, hogy mindenki folyamatosan hozzáférjen a szűkös hálózati kapacitáshoz.

Az új konstrukciók fényében egyértelmű, hogy a műszaki problémákra való hivatkozás immár nem állja meg a helyét, a cég ugyanis 890 forintért kínál valóban korlátlan adatforgalmat, amennyiben az az általa meghatározott szolgáltatások felé irányul. A hálózat szempontjából ugyanis semmilyen különbség nincs egy gigabájtnyi TV GO vagy más szolgáltatásból származó videostreaming között, vagy éppen a Facebookon vagy a WhatsAppon folytatott chatelés között, ezek pontosan ugyanannyi erőforrást igényelnek a bázisállomások és a gerinchálózat szintjén is.

Kiválasztani a győzteseket

A Magyar Telekom korábban is megfogalmazta, hogy ellenségesnek találja az online szolgáltatásokat fejlesztő cégeket, amelyek "lefölözik a hálózatot", és úgy termelnek bevételt, hogy abból a hálózatot üzemeltető cég nem részesedik. A cég vállalt álláspontja, hogy a felhasználók internetelérése fölött teljes kontrollal rendelkezik, mindenki, aki el kívánja őket érni, legyen szíves kapudíjat fizetni.

A cég a Deutsche Telekom anyavállalathoz hasonlóan a bevételmegosztásos modellben hisz, amelyben a külső fejlesztők a mobilszolgáltatónak fizetnek azért, hogy annak előfizetőit elérhessék, preferenciális módon. Ez utóbbi több mindent takarhat, a most bejelentett közösségi oldalakra vonatkozó csomagok esetében ez az adatforgalmi limit alóli mentességet jelenti. Azok a fejlesztők azonban, amelyek ezt a modellt nem kívánják követni, netán a mobilszolgáltató által nyújtott csomagok versenytársaként lépnek fel (mint az SMS-t és a hanghívást kiváltó VoIP- és chatappok), korlátozásra, illetve kimondott tiltásra számíthatnak.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Nem érdemes ragozni, hogy a szabad elérésen alapuló internetes gazdaság ilyen szintű befolyásolása milyen károkat okozhat a (magyar) digitális gazdaság számára. A fent említett csomagok ugyanis arra csábítják az egyszerű felhasználókat, hogy a "teljes", ám drága és (drágasága ellenére) korlátos internet helyett kis adatforgalmú "alapcsomagokat" és ezek mellé korlátlan kiegészítő csomagokat vegyenek igénybe, amelyek azonban nem tartalmazzák például olyan cégek szolgáltatását sem, mint a Budapesten készülő, mobilról is elérhető Prezi vagy Ustream.

Eseti adatcsomag-bővítés

Van a bejelentésnek pozitív oldala is, a cég bemutatott egy új lehetőséget arra az esetre, ha eseti jelleggel van szükség az adatforgalmi limit emelésére. Az új Turbo opcióval két fokozatban, 1 illetve 3 gigabájttal növelhető a limit, 1590 illetve 2590 forintos egyszeri díjért cserébe. A Turbo opció ugyanakkor szorosan kötődik a díjcsomaghoz: a Turbo 1 GB csak Net&Roll XS vagy RelaxNet M vagy L mellé rendelhető, a Turbo 3 GB-hoz pedig Net&Roll S, M, L vagy 4G, vagy RelaxNet XL szükséges. Ez azt is jelenti, hogy kisebb adatcsomaghoz csak a kisebb bővítő, nagyobbhoz pedig a nagyobb választható, átjárás nincs. Csavar a történetben, hogy a 4G/LTE használatához szükséges NetPlusz csomagok egyáltalán nem "turbózhatóak".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról