Szerző: Hlács Ferenc

2014. október 1. 14:14

Az iskoláknak is korlátlan tárhelyet ad a Google

A Google vállalati ügyfelei mellett már az Apps for Education felhasználói is korlátlan online tárhelyet kapnak a Drive for Education csomaggal. A konstrukció ingyenesen érhető el a nonprofit oktatási intézmények számára.

A Google egy ideje már biztosít dedikált tárhelyszolgáltatást üzleti felhasználói számár a Drive for Work csomag keretei között, most pedig az oktatási szektort is célba veszi Drive for Education konstrukciójával, amelyet a Google Apps for Education ügyfelek automatikusan megkapnak. A frissen bejelentett megoldás, akárcsak a vállalati párjában elérhető havi 10 dollárért igénybe vehető csomag, korlátlan tárhelyet biztosít a felhasználóknak, egy-egy feltöltendő fájl mérete pedig akár 5 terabájt is lehet.

A vállalat szerint ezzel "a világ legnagyobb iskolatáskáját" hozták létre, amely várhatóan a következő hetekben minden Apps for Education előfizető számára elérhetővé válik. A csomagba ráadásul a Google Apps Vault szolgáltatás is bekerül, amellyel az adott szervezetek archiválhatják felgyűlt emailjeiket és chat beszélgetéseiket, illetve vissza is kereshetnek egyes leveleket, de a Drive tárhely tartalmában is kutathatnak vele. A pakk a keresőóriás szerint ezen felül hamarosan auditálóeszközökkel, illetve egy Audit API-val is kiegészül.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A feltöltött adatokat a rendszer természetesen továbbra is titkosítja, ráadásul nem csak "út közben", azok a Google szerverein is kódolva tárolódnak. A jelenleg körülbelül 30 milliós felhasználói bázissal rendelkező Apps for Education a nonprofit oktatási intézmények számára díjmentesen érhető el, hirdetések, illetve azokhoz kapcsolódó felmérések nélkül. A keresőóriás korlátlan online tárterületével jelenleg egyértelműen vezet a tárhelyszolgáltatók közötti egyre szorosabb versenyben - igaz, egyelőre csak az üzleti felhasználók, illetve a programban résztvevő oktatási intézmények tanulói és oktatói vehetik igénybe, nincs azonban kizárva, hogy az a jövőben a mezei Drive fizetős kiegészítéseként is elérhető lesz.

Vaskosabb jutalom jár a biztonsági hibákért

A vállalat friss bejelentései nem merültek ki ennyiben. Hogy termékeit biztonságosabbá tegye, a Google egy ideje sok más céghez hasonlóan jutalmat ajánl azoknak, akik valamilyen biztonsági rést vagy bugot találnak szolgáltatásaiban. Ennek keretében a Chrome böngészőben eddig több mint 700 biztonsági rést foltoztak be, amiért a cég összesen 1,25 millió dollárt osztott ki a bejelentőknek. Nem a Google ugyanakkor az egyetlen aki jó pénzt ajánl a hasonló hibákért, azokra a feketepiacon is nagy az igény. A keresőóriás mindenesetre nem bízza a véletlenre a dolgot és igyekszik a riválisok fölé licitálni: az eddigi 500-5000 dollárig terjedő jutalmak maximumát vállalat 15 ezer dollárra tolta ki.

Persze vannak olyan esetek, mikor még ennél is nagyobb összeget osztanak ki, múlt hónapban például egy különösen komoly bug bejelentője 30 ezer dollárral lett gazdagabb - a hibák megtalálói továbbá a Google Hall of Fame dicsőségfalra is felkerülnek. A cég a magasabb jutalmakat idén egészen július 1-ig visszamenőleg kifizeti a bejelentett sebezhetőségekért.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról