Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 1. 10:28

Budapesten tartják Európa egyik legnagyobb demopartyját

Még nem késő programot tervezni a hétvégére: akit érdekel a számítógépes grafika és zene, a demók világa, látogasson el a Function 2014 partyra.

Méltatlanul kevés szó esik ma a demoscene-ről, amely a 90-es évek második felében kezdett a csúcsra törni és a 2000-es években élte virágkorát, miközben olyan szakembereket termelt ki, akiket ma a legnagyobb játékfejlesztő stúdiók vagy szoftvercégek alkalmaznak, de van olyan elismert zenész is, aki ilyen eseményeken tett szert kezdeti ismertségre műveivel - a legendás finn Future Crew tagjai alapították például az Alan Wake sorozatot is jegyző Remedyt és a 3D benchmarkjairól ismert Futuremarkot.

A Function a legnagyobb hazai demoparty, de Európában is jelentősnek számít. Idén tizenegyedik alkalommal rendezik meg a most következő hétvégén Budapesten, egy 11. kerületi kollégiumban. A szervezők szeretettel várnak mindenkit, aki szeretné kipróbálni magát valamelyik versenyszámban, vagy csak kíváncsi másik műveire, megismerkedne és beszélgetne az alkotókkal (művészekkel) - esetleg csak bulizna egy jót.

A program péntek délután kezdődik a megnyitóval és közös szabadtéri főzéssel, este pedig a játékfejlesztő versenyre leadott pályaművek megtekintésével. Ezt követően "időutazás" kezdődik és az elmúlt évek legnagyobb sikerű, legendás demóiból vetítenek válogatást, majd egy buli veszi kezdetét - természetesen elektronikus tánczenével. Szombaton a támogatók (pl. Kürt, KILOO, Graphisoft) workshopjait hallgathatják meg a látogatók kora délután, ezt követően pedig elindulnak veszi az esemény magját adó "compók", ahol a zenéket, grafikákat, fotókat, intrókat és demókat lehet megtekinteni. Fellép a SIDRip Alliance is, amely legendás videojátékok még legendásabb zenéinek feldolgozását adja elő élőben.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A szervezők az elmúlt évek legnagyobb díjazását tudták összekalapozni 2014-re több mint 3,5 millió forint értékben, ígéretük szerint vannak olyan kategóriák (pl. kézzel rajzolt grafika, 4k, demo), ahol a nyertesek a nyugat-európai vezető demoscene-eseményekéhez (pl. Assembly, Gathering) hasonló nagyságrendű jutalommal gazdagabban térhetnek haza. Az idei rendezvény támogatóinak sorába sikerült megnyerni az NVIDIA-t is a fent felsorolt vállalatok mellett, amely a számítógépes grafika egyik úttörője és mára megkerülhetetlen szereplője és az esemény Facebook-oldala alapján nyereményekre is számíthatunk tőle.

A Function 2014-et a Dayka Gábor utcai Kőrősi Csoma Sándor Kollégiumban tartják, a belépő 2000 forint. A szervezők hálóhelyet és tisztálkodási lehetőséget biztosítanak, de aki itt töltené az éjszakát, magának kell gondoskodnia hálózsákról és/vagy matracról, illetve élelemről, vagy a megvásárlásához szükséges pénzről. További részletek a Function 2014 weboldalán érhetők el.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.