Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Budapesten tartják Európa egyik legnagyobb demopartyját

Bodnár Ádám, 2014. október 01. 10:28
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Még nem késő programot tervezni a hétvégére: akit érdekel a számítógépes grafika és zene, a demók világa, látogasson el a Function 2014 partyra.

Méltatlanul kevés szó esik ma a demoscene-ről, amely a 90-es évek második felében kezdett a csúcsra törni és a 2000-es években élte virágkorát, miközben olyan szakembereket termelt ki, akiket ma a legnagyobb játékfejlesztő stúdiók vagy szoftvercégek alkalmaznak, de van olyan elismert zenész is, aki ilyen eseményeken tett szert kezdeti ismertségre műveivel - a legendás finn Future Crew tagjai alapították például az Alan Wake sorozatot is jegyző Remedyt és a 3D benchmarkjairól ismert Futuremarkot.

A Function a legnagyobb hazai demoparty, de Európában is jelentősnek számít. Idén tizenegyedik alkalommal rendezik meg a most következő hétvégén Budapesten, egy 11. kerületi kollégiumban. A szervezők szeretettel várnak mindenkit, aki szeretné kipróbálni magát valamelyik versenyszámban, vagy csak kíváncsi másik műveire, megismerkedne és beszélgetne az alkotókkal (művészekkel) - esetleg csak bulizna egy jót.

A program péntek délután kezdődik a megnyitóval és közös szabadtéri főzéssel, este pedig a játékfejlesztő versenyre leadott pályaművek megtekintésével. Ezt követően "időutazás" kezdődik és az elmúlt évek legnagyobb sikerű, legendás demóiból vetítenek válogatást, majd egy buli veszi kezdetét - természetesen elektronikus tánczenével. Szombaton a támogatók (pl. Kürt, KILOO, Graphisoft) workshopjait hallgathatják meg a látogatók kora délután, ezt követően pedig elindulnak veszi az esemény magját adó "compók", ahol a zenéket, grafikákat, fotókat, intrókat és demókat lehet megtekinteni. Fellép a SIDRip Alliance is, amely legendás videojátékok még legendásabb zenéinek feldolgozását adja elő élőben.

A szervezők az elmúlt évek legnagyobb díjazását tudták összekalapozni 2014-re több mint 3,5 millió forint értékben, ígéretük szerint vannak olyan kategóriák (pl. kézzel rajzolt grafika, 4k, demo), ahol a nyertesek a nyugat-európai vezető demoscene-eseményekéhez (pl. Assembly, Gathering) hasonló nagyságrendű jutalommal gazdagabban térhetnek haza. Az idei rendezvény támogatóinak sorába sikerült megnyerni az NVIDIA-t is a fent felsorolt vállalatok mellett, amely a számítógépes grafika egyik úttörője és mára megkerülhetetlen szereplője és az esemény Facebook-oldala alapján nyereményekre is számíthatunk tőle.

A Function 2014-et a Dayka Gábor utcai Kőrősi Csoma Sándor Kollégiumban tartják, a belépő 2000 forint. A szervezők hálóhelyet és tisztálkodási lehetőséget biztosítanak, de aki itt töltené az éjszakát, magának kell gondoskodnia hálózsákról és/vagy matracról, illetve élelemről, vagy a megvásárlásához szükséges pénzről. További részletek a Function 2014 weboldalán érhetők el.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.